Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

LİBERAL BARIŞ MODELLERİNDE “BARIŞ” VE ÇATIŞMANIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Yıl 2018, Sayı: 66, 44 - 55, 15.05.2018

Öz




Soğuk Savaşın sona ermesiyle uluslararası arenada artan barışçıl ve iyimser havanın etkisiyle demokrasi ile yönetilen ülkelerin birbirleriyle savaşmayacağı tezini yani Ebedi Barışı yeniden gündeme getirdi. Liberal barış teorisi Kant’ın “Ebedi Barış” adlı eserinde vurguladığı cumhuriyet rejimine (demokrasiye) sahip devletlerin halkın rızasıyla hareket edecekleri ve bundan dolayı “savaş”ın zorunlu bir ihtiyaç olmadığı sürece araç olarak kullanılmayacağı fikrine dayanır. Bu makalenin amacı liberal barış teorisinden hareketle, liberal barış modellerini inceleyerek, liberal barışın çatışmanın dönüşümü üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Ayrıca bu makale, liberal barış modellerini ele alarak barış inşası kavramının liberal barış modellerinin bir ürünü olup olmadığını sorgulamaktadır. Bunun yanında bu çalışmada barış inşası kavramının liberal barış modelleri içerisinde gelişimi ele alınmakta ve “çatışma sonrası yapılanma” kavramının barış inşası kavramı yerine ikame bir kavram olup olmadığı tartışılmaktadır.


Kaynakça

  • Akyeşilmen, Nezir, “Çatışma Yönetimi: Kavramsal ve Kuramsal Bir Analiz”, Nezir Akyeşilmen, (ed.), Barışı Konuşmak, (Ankara: ODTÜ Yayınevi, 2013). Burchill, Scott vd., Uluslararası İlişkiler Teorileri, (İstanbul: Küre Yayınları, 2009). Collier, Paul; Hoeffler Anke ve Söderbom Måns, Post-Conflict Risks, United Nations Department of Peace Keeping Operations and the World Bank, August 17th, 2006. Cornwell, Richard; Roberts Melanie ve Ellermann, Ralph; ‘Seminar Report Post-confl ict Reconstruction and Peacebuilding,’, Institute for Security Studies, Lanzerac Hotel, Stellenbosch, South Africa, 20 and 21 September 2010. Çınar, Yusuf, ”Sri Lanka: Kaplanlar Gitti, Tamil Sorunu Kaldı Yadigâr’, Nezir Akyeşilmen, (ed.) Barışı Konuşmak, (Ankara: ODTÜ Yayıncılık, 2013). Ekmekçi, Faruk; ‘Demokratik Barış Teorisi: Bir Değerlendirme’, Uluslararası Hukuk ve Politika, Cilt 7, Sayı: 26, 2011. Fucaoult, Michel; Güvenlik, Toprak, Nüfus, (İstanbul; Bilgi Üniversitesi yayınları, 2014). Newman, Edward; Paris, Roland; ve Richmond, Oliver P. (Editör), New Perspectives on Liberal Peacebuilding, (Newyork: United Nations University, 2009). Post-Conflict Reconstruction, A joint project of the Center for Strategic and International Studies (CSIS) and the Association of the United States Army (AUSA), Task Framework, May 2002. Richmond, Oliver; ‘Understanding the Liberal Peace’, ,https://www.academia.edu/1144423/The_problem_of_peace_understanding_the_liber al_peace, (Erişim Tarihi: 15.07.2014). Özdaş Oğuz, “Devlet”,Özcan, Arif Behiç; Çınar, Yusuf (ed.), Uluslararası İlişkilerin Temel Kavramları, (İstanbul: Hükümdar, 2014). Özerdem, Alpaslan, Barış İnşası Kuramı ve Uygulaması, (Ankara: Nobel, 2013-a). Özerdem Alpaslan, Savaş Sonrası Yeniden Yapılanma Eski Savaşçıların Silahsızlandırılması Terhisi ve Yeniden Entegrasyonu, (Ankara: Nobel, 2013-b). Schirch, Lisa; ‘Strategic Peacebuilding – State of the Field Peace Prints’, South Asian Journal of Peacebuilding, Vol. 1, No. 1: Spring 2008. Strohmeyer, Hansjörg, “Collapse and Reconstruction of a Judicial System: the United Nations Missions in Kosovo and East Timor”, The American Journal of International Law, 2001, Vol. 95, No.46. Topal, Ahmet Hamdi, ‘Uluslararası Terörizm ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’, Uluslararası Hukuk ve Politika, Cilt 1, No: 3, 2005. UNDESIPA, An Inventory of Post Conflict Peace Building Activities, UN Department for Economic and Social Information and Policy Analysis, ( Newyork:UN Publication, 1996)
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yusuf Çınar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Mayıs 2018
Gönderilme Tarihi 15 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Sayı: 66

Kaynak Göster

APA Çınar, Y. (2018). LİBERAL BARIŞ MODELLERİNDE “BARIŞ” VE ÇATIŞMANIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(66), 44-55.