Purpose: Investigating the effect of staying in a container or at home on postoperative findings after cataract surgery
Materials and Methods: Patients who underwent cataract surgery between May 2023 and May 2024 were retrospectively analyzed. The patients were divided into two groups based on whether they stayed at home or in a container. The best-corrected visual acuity (BCVA), corneal edema, central corneal thickness (CCT) assessed by pachymetry, and intraocular pressure (IOP) were recorded and preoperatively, early findings at the 1st week and 1st month postoperatively compared between the two groups.
Results: The postoperative BCVA values at week 1 and month 1 in both group were significantly improved compared to the preoperative values (p<0.05). In both group, corneal edema and CCT values were significantly higher at week 1 (1.1) compared to preoperative values. The IOP values at postoperative week 1 and month 1 were significantly lower than the preoperative values (p<0.05). When comparing the groups that stayed at home and those that stayed in the container after cataract surgery, no significant differences were observed in BCVA, corneal edema, CCT, and IOP at the 1st week and 1st month. When evaluating other postoperative complications, no cases of endophthalmitis, cystoid macular edema, retinal detachment, or corneal decompensation were reported in either group.
Conclusion: Recent studies conducted in earthquake-affected regions of Turkey have shown that hazardous materials such as asbestos, lead, and other toxic substances were released into the environment during the earthquake. Exposure to toxic pollutants in the air, water, and soil can vary depending on whether one stays at home or in a container. In our study, this situation did not affect the outcomes after cataract surgery. We observed that postoperative care at home or in a container had no significant impact on surgical and visual early outcomes after cataract surgery. The limitations of the study included its retrospective nature and small sample size. There is a need for prospective studies with larger sample sizes.
Amaç: Katarakt cerrahisi sonrası konteynırda veya evde kalmanın postoperatif bulgular üzerindeki etkisini araştırmak.
Gereç ve Yöntemler: Mayıs 2023 ile Mayıs 2024 arasında katarakt ameliyatı geçiren hastalar retrospektif olarak analiz edildi. Hastalar evde veya konteynırda kalmalarına göre iki gruba ayrıldı. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), kornea ödemi, pakimetri ile değerlendirilen santral kornea kalınlığı (SKK) ve göz içi basıncı (GİB) kaydedildi ve preoperatif, postoperatif 1. hafta ve 1. ay erken bulgular iki grup arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Her iki grupta da postoperatif 1. hafta ve 1. aydaki EİDGK değerleri preoperatif değerlere kıyasla anlamlı derecede artış gösterdi (p<0.05). Her iki grupta da kornea ödemi ve SKK değerleri 1. haftada preoperatif değerlere kıyasla anlamlı derecede yüksekti (p<0.05). Postoperatif 1. hafta ve 1. aydaki GİB değerleri preoperatif değerlere kıyasla anlamlı derecede düşüktü (p<0.05). Katarakt cerrahisi sonrası evde kalan ve konteynırda kalan gruplar karşılaştırıldığında, 1. hafta ve 1. ayda EİDGK, kornea ödemi, SKK ve GİB açısından anlamlı farklar gözlenmedi. Diğer postoperatif komplikasyonlar değerlendirildiğinde, her iki grupta da endoftalmi, kistoid maküler ödem, retina dekolmanı veya kornea dekompensasyonu vakası bildirilmedi.
Sonuç: Türkiye'nin depremden etkilenen bölgelerinde yapılan son çalışmalar, deprem sırasında asbest, kurşun ve diğer toksik maddeler gibi tehlikeli maddelerin çevreye salındığını göstermiştir. Havadaki, sudaki ve topraktaki toksik kirleticilere maruz kalma, evde veya konteynırda kalınmasına bağlı olarak değişebilir. Çalışmamızda bu durumun katarakt cerrahisi sonrası sonuçları etkilemediği görüldü. Katarakt cerrahisi sonrası evde veya konteynırda yapılan postoperatif bakımın cerrahi ve görsel erken sonuçlar üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı gözlemlendi. Çalışmanın kısıtlılıkları arasında retrospektif doğası ve küçük örneklem büyüklüğü bulunmaktadır. Daha büyük örneklem büyüklüğüne sahip prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Cerrahi (Diğer) |
Bölüm | ORIGINAL ARTICLE |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 8 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 3 |
Archives of Current Medical Research (ACMR) provides instant open access to all content, bearing in mind the fact that presenting research
free to the public supports a greater global exchange of knowledge.