Background: Social media platforms are widely used to share health information via videos. Avoidant/restrictive food intake disorder (ARFID) is a new eating disorder term that is one of the most searched topics online. This study aims to determine the quality and content of videos about ARFID on YouTube.
Methods: On May 6, 2024, the term “Avoidant/restrictive food intake disorder and/or ARFID” was searched on YouTube. The videos’ quality was assessed using three scoring systems: DISCERN, Global Quality Score (GQS), and the Journal of the American Medical Association (JAMA). DISCERN scores defined the top 25% of videos as the most reliable and top-quality (Q1).
Results: Videos (N = 295) were assessed, and 192 videos met our inclusion criteria. The most common video topic was the symptoms and diagnoses of ARFID (64.6%). Videos associated with ARFID were fair to poor quality according to DISCERN (90.6%) and GQS (79.7%). 80.2% of the videos targeted patients, and they had lower quality scores than those targeting healthcare providers. 68.42% of videos for healthcare providers were high-quality (Q1), while only 14.29% of videos targeting patients were Q1. The GQS and JAMA scores showed a negative correlation with the viewer interaction scores of the videos.
Conclusions: Our findings underline the low quality of YouTube videos about ARFID. It is concerning to find that viewer interaction with the videos increases as video quality decreases. The present study highlights the risk of spreading poor-quality information via YouTube videos to the public, particularly patients.
avoidant/restrictive food intake disorder (ARFID) eating disorders information seeking behavior internet health literacy
Amaçlar: Sosyal medya platformları, videolar aracılığıyla sağlık bilgilerini paylaşmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kaçıngan/kısıtlayıcı gıda alımı bozukluğu (KKGAB), çevrimiçi olarak en çok aranan konulardan biri olan yeni bir yeme bozukluğu terimidir. Bu çalışma, YouTube'da KKGAB ile ilgili videoların kalitesini ve içeriğini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Yöntemler: 6 Mayıs 2024'te YouTube'da "Kaçıngan/kısıtlayıcı gıda alımı bozukluğu ve/veya KKGAB" terimi arandı. Videoların kalitesi üç puanlama sistemi kullanılarak değerlendirildi: DISCERN, Global Kalite Puanı (GQS) ve Amerikan Tabipler Birliği Dergisi (JAMA). DISCERN puanları, videoların en iyi %25'ini en güvenilir ve en kaliteli (Q1) olarak tanımladı.
Bulgular: Videolar (N = 295) değerlendirildi ve 192 video dahil etme kriterlerimizi karşıladı. En yaygın video konusu KKGAB'nin semptomları ve teşhisleriydi (%64,6). KKGAB ile ilişkili videolar DISCERN (%90,6) ve GQS (%79,7)'ye göre orta ila düşük kalitedeydi. Videoların %80,2'si hastaları hedef alıyordu ve sağlık hizmeti sağlayıcılarını hedef alan videolardan daha düşük kalite puanlarına sahipti. Sağlık hizmeti sağlayıcılarına yönelik videoların %68,42'si yüksek kalitedeydi (Q1), hastaları hedef alan videoların ise yalnızca %14,29'u Q1'di. GQS ve JAMA puanları, videoların izleyici etkileşim puanlarıyla negatif bir korelasyon gösterdi.
Sonuç: Bulgularımız, KKGAB ile ilgili YouTube videolarının düşük kalitesini vurguluyor. Video kalitesi düştükçe izleyicilerin videolarla etkileşiminin arttığını bulmak endişe vericidir. Mevcut çalışma, özellikle hastalar olmak üzere YouTube videoları aracılığıyla halka düşük kaliteli bilgi yayma riskini vurgulamaktadır.
kaçıngan/kısıtlayıcı gıda alımı bozukluğu (KKGAB) yeme bozuklukları bilgi arama davranışı internet
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Psikiyatri |
Bölüm | ORIGINAL ARTICLE |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 20 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 14 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 1 |
Archives of Current Medical Research (ACMR), araştırmaları ücretsiz sunmanın daha büyük bir küresel bilgi alışverişini desteklediğini göz önünde bulundurarak, tüm içeriğe anında açık erişim sağlar. Kamunun erişimine açık olması, daha büyük bir küresel bilgi alışverişini destekler.
http://www.acmronline.org/