Mevsimsel olarak değişiklik gösteren ortam sıcaklığının canlıların fiziko-kimyasal yapılarını olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmada Oreochromis niloticus’un böbrek dokusunda farklı sıcaklığa (15 ve 25°C) bağlı olarak antioksidan düzeyindeki değişimler incelenmiştir. Böbrek dokusundan 24., 48. ve 72’inci saatlerde alınan örneklerin spektrofotometrik yöntemlerle analizi yapılarak Glutatyon (GSH) düzeyi belirlenmiştir. Böbrek dokusundaki GSH düzeylerinin, kontrol grubu balıklarına göre süreye bağlı olarak önce azalma daha sonra da artış göstermiş olduğu belirlenmiştir. Bu azalma 24’üncü saatte yaklaşık %33 olarak gerçekleşmiş olup 72 saatin sonunda GSH düzeylerinin kontrol grubunun düzeyine yakın bir miktara geldiği gözlenmiştir. Sonuç olarak; O. niloticus türünde böbrek dokusunda GSH düzeylerinin sıcaklığa bağlı olarak etkilendiği ve hassas olduğu gözlenmiştir.
It is known that increasing seasonal environment temperature affects negatively on the physico-chemical structure of the living. In this study, changes in antioxidant levels were examined in renal tissues of Oreochromis niloticus at different temperatures (15 and 25°C). The antioxidant levels of glutathione (GSH) were analyzed by analysis with spectrophotometric methods at 24th, 48th and 72nd hours. GSH levels firstly decrease compared with control fish and then increased. This reduction was about 33% at 24 hours and then it was observed that GSH levels increased at the level to the control fish at the end of 72 hours. This study showed that GSH levels were sensitive and affected depending on the temperature in the kidney tissue of O. niloticus species.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 30 Sayı: 2 |