Bu
çalışmanın amacı, aspir (Carthamus
tinctorius L. Dinçer) tanesi, aspir kuru otu ve aspir samanının besin madde kompozisyonu ile
atlarda ve ruminant rasyonlarında % 5, 10 ve 20 oranında kullanılmasının in vitro fermentasyon parametrelerine
etkisini belirlemekti. At
rasyonlarına % 5’e kadar ezme formda aspir tanesi ilavesi in vitro toplam gaz üretimi, gerçek kuru madde sindirimi (G-KMS),
metabolik enerji (ME), gaz verimi (GY24), paylaştırma faktörü (PF24),
mikrobiyal ham protein üretimi (MCP) ve sindirim sıvısı kısa zincirli yağ asitleri (SCFA) kompozisyonunu
olumsuz etkilemedi; ancak at rasyonundaki aspir tanesinin düzeyi yükseldikçe
bazı in vitro sindirim parametreleri
olumsuz etkilendi (P<0,05). At
rasyonlarına aspir kuru otu ve aspir samanının % 5-20 oranında ilavesi genel
olarak in vitro sindirim
parametrelerini (in vitro gaz
üretimi, ME, SCFA, GY24) olumlu etkiledi. Ruminant
rasyonlarındaki %5 aspir tanesinin 96 saatlik in vitro kümülatif gaz üretimini, G-KMS, gerçek organik madde
sindirimini (G-OMS), ME, net enerji laktasyon (NEL), GY24,
PF24
ve MCP
değerleri ile SCFA kompozisyonunu olumsuz etkilemediği, ancak % 10 ve 20
oranında ilavesinin in vitro toplam
gaz üretimi, ME, NEL ve SCFA değerlerini olumsuz etkilediği saptandı
(P<0,05). Aspir kuru otu ve samanının
ruminant rasyonlarında % 20’e kadar kullanılmasının in vitro sindirim parametrelerine olumsuz etkisi olmadı
(P>0,05). Aspir tanesi, aspir kuru otu ve
aspir samanının at ve ruminant rasyonlarında kullanımının in vitro metan üretimi üzerine önemli bir etkisi olmadı
(P>0,05). Sonuç olarak, aspir tanesinin % 5’e kadar, aspir kuru otu ve aspir
samanının ise % 20’e kadar at ve ruminant rasyonlarında kullanılabilecek
potansiyele sahip yem kaynakları olduğu kanısına varıldı.
DOI: 10.26650/actavet.2018.409784
The aim of this study was to determine the
effects of using 5%, 10%, and 20% of safflower (Carthamus tinctorius L. Dinçer;
without thorns) grain, and its hay and straw, on the in vitro fermentation
parameters in the diets of horses and ruminants. The addition of up to 5% of
crushed safflower grain to a horse’s diet had no negative effect on the in
vitro total gas production, true dry matter digestion (T-DMD), metabolic energy
(ME), gas yield at 24 h (GY24), partial factor (PF24), microbial crude protein
production (MCP) and short chain fatty acid composition (SCFA) of digestion
fluid; however, increasing the grain content negatively affected certain
parameters (p<0.05). The hay and straw at 5%–20% ratio in a horse’s diet had
a positive effect on in vitro gas production, ME, SCFA, and GY24. We observed
that 5% safflower grain in ruminants’ diets did not negatively affect the in
vitro cumulative gas production up to 96 h, T-DMD, true organic matter
digestion (T-OMD), ME, net energy lactation (NEL), GY24, PF24, and MCP values
and SCFA compositions; but 10% and 20% levels negatively affected the in vitro
gas production, ME, NEL, and SCFA values (p<0.05). The use of up to 20% hay
and straw had no negative effect on the parameters (p>0.05). Using safflower
grain, hay and straw in horse and ruminants’ diets did not affect the in vitro
methane production (p>0.05). Consequently, using up to 5% safflower grain,
and 20% hay and straw has the potential as a feed source in the diets of horses
and ruminants.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Original Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 44 Sayı: 2 |