DOI: 10.26650/actavet.2018.010
Verotoksijenik Escherichia coli (VTEC),
artan bir halk sağlığı sorunu olan başlıca gıda kaynaklı patojenlerdir. Çalışmanın
amacı, Kuzeybatı İran’ın Urmia bölgesinde kesilen sağlıklı koyun ve broyler
tavuklarının dışkılarından VTEC izolatlarının oluşum ve filogenetik gruplarını
araştırmaktır. Bu çalışmada, 446 E. coli izolatı (koyundan 97 ve broyler
tavuktarından 349), polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kullanılarak Vtx-kodlayan
genlerin (vtx1 ve vtx2) oluşumu için test edilmiştir. Daha sonra, tüm geri
kazanılmış VTEC izolatları, chuA, yjaA ve TSPE4.C2 olarak adlandırılan üç genetik
sekans kullanılarak Clermont filotiplemeye dayanan filogenetik olarak gruplandırılmıştır.
Sonuç olarak, koyun kaynaklı izolatların %46,4’ünde (45/97) vtx geni taşıyan E.
coli saptanmış ve broylerler için saptanan yüzdeler ise %8,3 (29/349) olmuştur.
Genel olarak, filotipleme, 74 VTEC izolatının, filogenetik olarak grup A
(%32,4, VTEC-A olarak belirlenmiş), B1 (%44,6; VTEC-B1), B2 (%9,5; VTEC-B2) ve
D (%13,5; VTEC-D) olarak ayrıldığını ortaya koymuştur. Buna ek olarak, sonuçlar
ayrıca, koyun ve broyler tavuklarının VTEC izolatlarının yayılmasının B1 ve D
filogenetik grupları arasında belirgin olarak farklılık gösterdiğini göstermiştir
(p<0,01). Ayrıca, virütik filogenetik gruplar (B2 ve D), broyler tavuklarında
koyunlara göre önemli ölçüde daha yaygın olarak saptanmıştır (p<0,01). Sonuç
olarak, sağlıklı koyun ve broyler tavukları, virütik filogenetik gruplara ait
VTEC için halk sağlığına potansiyel bir risk faktörü olan bir rezervuar
olabilir. Çalışma ayrıca koyun ve broyler tavukları arasında VTEC suşlarının
filogenetik grup atamasına göre önemli farklılıklar ortaya koymuştur.
Broyler tavukları filogenetik gruplar koyun verotoksijenik Escherichia coli (VTEC)
DOI: 10.26650/actavet.2018.010
Verotoxigenic Escherichia coli (VTEC) are
major foodborne pathogens with an increasing public health concern. The purpose
of this study was to investigate the occurrence and the phylogenetic groups of
VTEC isolates from the feces of healthy sheep and broiler chickens at a
slaughterhouse in Urmia region, Northwestern Iran. A total of 446 E. coli
isolates (97 from sheep and 349 from broiler chickens) were assessed for the
occurrence of the Vtx-encoding genes (vtx1 and vtx2) using polymerase chain
reaction. Then, all the recovered VTEC isolates were phylogenetically grouped
based on the Clermont phylotyping method using three genetic sequences, the
so-called chuA, yjaA, and TSPE4.C2. The vtx gene-carrying E. coli was
identified in 46.4% (45/97) of sheep-originated isolates and in 8.3% (29/349)
of broiler chicken-originated isolates. In general, phylotyping revealed that
74 VTEC isolates segregated in the phylogenetic groups A (32.4%; designated as
VTEC-A), B1 (44.6%; VTEC-B1), B2 (9.5%; VTEC-B2), and D (13.5%; VTEC-D). The
results also showed that the dissemination of VTEC isolates of sheep and
broiler chicken origin varied noticeably in their assignment to B1 and D
phylogenetic groups (p<0.01). In addition, the virulent phylogenetic groups
(B2 and D) were significantly more common in broiler chickens than in sheep
(p<0.01). In conclusion, healthy sheep and broiler chickens could be a
reservoir for VTEC belonging to virulent phylogenetic groups, thus representing
a potential risk factor for public health. This study also demonstrated
significant differences with respect to the phylogenetic group assignment of
the VTEC strains between sheep and broiler chickens.
Broiler chickens phylogenetic groups sheep verotoxigenic Escherichia coli (VTEC)
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Original Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 44 Sayı: 2 |