Araştırma Makalesi

YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİM SETLERİNİ DİL BİLGİSİ AÇISINDAN İNCELEYEN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META SENTEZ ÇALIŞMASI

Cilt: 9 Sayı: 2 23 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİM SETLERİNİ DİL BİLGİSİ AÇISINDAN İNCELEYEN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META SENTEZ ÇALIŞMASI

Öz

Son yıllarda yabancı dil olarak Türkçe öğretimine duyulan ilginin giderek arttığı gözlemlenmektedir. Bu artan ilgi ile birlikte, Türkçe öğretimi için pek çok ders materyali hazırlanmıştır. Bunların başında yabancılar için Türkçe öğretim setleri yer almaktadır. Daha çok TÖMER'lerde kullanılan bu setler, birçok akademik araştırmanın konusu olmuştur. Yapılan bu araştırmalardan bazıları, dil öğretim setlerinde yer alan dil bilgisi öğretimini incelemektedir. Böylece, Türkçe öğretim setlerindeki dil bilgisiyle ilgili eksiklikler ve yetersizlikler tespit edilip, bunların giderilmesi yönünde çalışmalar yapılmıştır. Mevcut çalışmanın amacı, yabancı dil olarak Türkçe öğretmeye yönelik hazırlanan kitap setlerindeki dil bilgisi konularını inceleyen akademik çalışmaları incelemektir. Çalışmada içerik analizi yöntemlerinden biri olan meta-sentez tekniği kullanılmıştır. İlgili çalışmalara ulaşmak için anahtar kelimelerle genel bir literatür taraması yapılmıştır. Yapılan tarama sonucunda, on sekizi tez ve otuz üçü makale olmak üzere toplam elli bir akademik çalışmaya ulaşılmıştır. Elde edilen çalışmalardaki bulgular, dil bilgisi konularının her kitapta farklı şekilde ele alındığını göstermekte; bu farklılığın en önemli nedeni olarak, ortak bir müfredatın eksikliği öne sürülmektedir. Ortak bir müfredat oluşturulduğunda, kitaplar arasındaki dil bilgisi öğretimindeki farklılıkların azalacağı ve öğretimin daha verimli hâle geleceği vurgulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Çalışma etik kurul izni gerektirmemektedir.

Kaynakça

  1. Albayrak, F. (2023). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde dilbilgisel birimler: Ses ve biçim. Y. Yılmaz ve Ö. Çangal (Eds.), Yurt dışında Türkoloji ve Türkçe öğretimi 2: Yabancılara Türkçe öğretimi, 159-192. Fenomen Yayıncılık & RumeliYA Yayıncılık Publishing.
  2. Altun, M. (2023). Yabancılara Türkçe öğretimi setleri. Y. Yılmaz ve Ö. Çangal (Eds.), Yurt dışında Türkoloji ve Türkçe öğretimi 2: Yabancılara Türkçe öğretimi, 397-402. Fenomen Yayıncılık & RumeliYA Yayıncılık Publishing.
  3. Ateşli, A. ve Ceran, D. (2022). Yabancılar için hazırlanan Türkçe öğretim kitaplarında kullanılan ünlemlerin kategorilere ve seviyelere göre incelenmesi. Asya Studies-Academic Social Studies Akademik Sosyal Araştırmalar, 6(21), 43-66. https://doi.org/10.31455/asya.1114540
  4. Barın, E. (1994). Yabancılara Türkçenin öğretimi metodu. Ankara Üniversitesi TÖMER Dil Dergisi, (17), 53-56.
  5. Barın, E. (2004). Yabancılara Türkçe öğretiminde ilkeler. Hacettepe Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları (HÜTAP), 1 19-30.
  6. Biliş, Ş. (2022). Gazi TÖMER “Yabancılar için Türkçe” öğretim seti ile ilgili yapılan araştırmalar üzerine bir meta-sentez çalışması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Samsun.
  7. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, K. E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2016). Bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem Akademi.
  8. Çalık, M., ve Sözbilir, M. (2014). İçerik analizinin parametreleri. Eğitim ve Bilim, 39(174). 33-38.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

23 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

19 Temmuz 2025

Kabul Tarihi

25 Ağustos 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Keskin, T., & Demir, D. (2025). YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİM SETLERİNİ DİL BİLGİSİ AÇISINDAN İNCELEYEN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META SENTEZ ÇALIŞMASI. Avrasya Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi, 9(2), 42-63. https://izlik.org/JA73YZ23BC
AMA
1.Keskin T, Demir D. YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİM SETLERİNİ DİL BİLGİSİ AÇISINDAN İNCELEYEN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META SENTEZ ÇALIŞMASI. ADEA. 2025;9(2):42-63. https://izlik.org/JA73YZ23BC
Chicago
Keskin, Tuğbanur, ve Dursun Demir. 2025. “YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİM SETLERİNİ DİL BİLGİSİ AÇISINDAN İNCELEYEN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META SENTEZ ÇALIŞMASI”. Avrasya Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi 9 (2): 42-63. https://izlik.org/JA73YZ23BC.
EndNote
Keskin T, Demir D (01 Aralık 2025) YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİM SETLERİNİ DİL BİLGİSİ AÇISINDAN İNCELEYEN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META SENTEZ ÇALIŞMASI. Avrasya Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi 9 2 42–63.
IEEE
[1]T. Keskin ve D. Demir, “YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİM SETLERİNİ DİL BİLGİSİ AÇISINDAN İNCELEYEN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META SENTEZ ÇALIŞMASI”, ADEA, c. 9, sy 2, ss. 42–63, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73YZ23BC
ISNAD
Keskin, Tuğbanur - Demir, Dursun. “YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİM SETLERİNİ DİL BİLGİSİ AÇISINDAN İNCELEYEN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META SENTEZ ÇALIŞMASI”. Avrasya Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi 9/2 (01 Aralık 2025): 42-63. https://izlik.org/JA73YZ23BC.
JAMA
1.Keskin T, Demir D. YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİM SETLERİNİ DİL BİLGİSİ AÇISINDAN İNCELEYEN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META SENTEZ ÇALIŞMASI. ADEA. 2025;9:42–63.
MLA
Keskin, Tuğbanur, ve Dursun Demir. “YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİM SETLERİNİ DİL BİLGİSİ AÇISINDAN İNCELEYEN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META SENTEZ ÇALIŞMASI”. Avrasya Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi, c. 9, sy 2, Aralık 2025, ss. 42-63, https://izlik.org/JA73YZ23BC.
Vancouver
1.Tuğbanur Keskin, Dursun Demir. YABANCILARA TÜRKÇE ÖĞRETİM SETLERİNİ DİL BİLGİSİ AÇISINDAN İNCELEYEN ÇALIŞMALARIN ANALİZİ: BİR META SENTEZ ÇALIŞMASI. ADEA [Internet]. 01 Aralık 2025;9(2):42-63. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73YZ23BC