Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

“MAYSA VE BULUT” ÖRNEĞİNDE YEMEK KÜLTÜRÜ İNŞASI

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 1, 82 - 99, 29.06.2020

Öz

Çizgi filmler pek çok kültürel unsuru bünyesinde barındıran yapımlardır. Bu çalışmada TRT Çocuk kanalında yayımlanan ‘Maysa ve Bulut’ isimli çizgi film ele alınmıştır. ‘Maysa ve Bulut’da; yemek kültürüne dair unsurlar saptanmış ve bu unsurların çocuklarda yerel yemek kültürü oluşumuna etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular İşlevsel Halkbilimi Teorisi çerçevesinde incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Maysa ve Bulut’da geleneksel yiyeceklerin, içeceklerin, mutfak araç-gereç adlarının geçtiği, geleneksel yöntemlerle besin hazırlama ve saklama yöntemlerine değinildiği görülmüştür. Geçiş dönemlerinde ve özel günlerde hazırlanan yiyeceklerin ele alındığı belirlenmiştir. Çizgi filmin aitlik, eğlence, kültür aktarımı ve baskılardan kurtulma işlevlerini gerçekleştirdiği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Ağarı, Ş. (2018). Gelibolulu Âlî'nin Surnâmesinde Osmanlı Yemek Kültürü. Itobiad:İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7(1), 106-123.
  • Artun, E. (1998). Tekirdağ Halk Kültüründe Geçiş Dönemleri Doğum-Evlenme-Ölüm. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, 9(10), 85-l07.
  • Aydemir, A. (2015). Divanü Lûgati’t-Türk’te Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma, Rota Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi, 2(2), 226-240.
  • Aydın, E., Bayram, T., Cömert, E., İşık, İ., & İşık, T. (2018). Dünden bugüne Baklavacı Hacıbaba. İbrahim Mert Öztürk, HIST 200-10 (2018-2019 Sonbahar); 3.
  • Baysal, A. (1990). Beslenme Kültürümüz. Ankara: Kültür Bakanlığı.
  • Çakı, C. (2018). İkinci Dünya Savaşı’ndaki Propaganda Savaşlarında Çizgi Filmin Rolü: Nazi Almanya’sı ve Amerika Birleşik Devletleri Üzerine İnceleme. İstanbul Ticaret Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklam Çalışmaları E-Dergisi, 1(2), 51-63.
  • Çelebi, E. (1999) Evliya Çelebi Seyahatnamesi (Seyit Ali Kahraman - Yücel Dağlı Çev.) İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Çobanoğlu, Ö. (2015). Halk Bilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Gökalp, Z. (2013). Hars ve Medeniyet (Haz. Yalçın Toker), İstanbul: Toker Yayınları.
  • Grandinetti, F.M. (2003). Popeye An Illustrated Cultural History. Amerika: McFarland
  • Kalafat, Y. , Bayramov, K.(2009). Karşılaştırmalı Harizem Türk Halk İnançları Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 2(3-4), 283-299.
  • Közleme, O. (2013). Türk Mutfak Kültüründe Siyasi, Sosyal ve Dini Sembolizm. Toplum Bilimleri Dergisi, 7(14), 387-395.
  • Onaran, B. (2015). Mutfakta Tarih: Yemeğin Politik Serüveni. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Özbek, M. (2013). Beslenme Kültürü ve İnsan. Ankara: Alter Yayıncılık.
  • Özkan, T.S. (2012). Geleneksel Tıpta İyileşmenin İnanç Boyutu Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar: Psikosomatik Tıp, Plasebo Etkisi ve Kuantum İyileşme, Milli Folklor, 95, 307-314.
  • Yerasimos, M. (2014). 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı, İstanbul: Boyut Yayınları.
  • İNTERNET KAYNAKLARI Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun 10. 04. 2019 tarihinde http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6112.pdf adresinden erişildi
  • Carrots in the Second World War 10.04.2019 tarihinde http://www.carrotmuseum.co.uk adresinden erişildi.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Edebi Çalışmalar
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gizem Erdem

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erdem, G. (2020). “MAYSA VE BULUT” ÖRNEĞİNDE YEMEK KÜLTÜRÜ İNŞASI. Avrasya Dil Eğitimi Ve Araştırmaları Dergisi, 4(1), 82-99.