TR
EN
8 Haftalık Pilates Egzersizlerinin Kadınlarda Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi
Öz
Bu çalışmanın amacı 8 haftalık pilates egzersizinin boy, ağırlık ve vücut ölçümleri, vücudun dikey sıçraması ve kardiovaküler sistem üzerine etkilerinin incelenmesidir.
Araştırmaya Niğde ilindeki özel spor salonunda spor yapan 18-45 yaş arasındaki 12 sağlıklı kadın katılmıştır. Çalışmada katılımcılar hafta da 3 gün 1 saat olacak şekilde 8 hafta boyunca pilates egzersiz programı uygulanmıştır. Katılımcılara nicel araştırma modeline göre tasarlanmış deneysel metot kullanılmıştır. Antrenman programının başında ve 8 haftanın sonunda boy, ağırlık, vücut ölçüleri, dikey sıçrama ve kalp geri dönüş oran testi sonuçları alınmıştır.
Çalışmada alınan verilerin analizleri SPSS programında yapılmıştır. Alınan ölçümlerin sonuçları bağımsız t test yapılarak incelenmiştir. Yapılan analizlerde; 4 haftalık pilates egzersizi sonucunda vücut ölçülerinde farklılıklar, nabızda azalma ve kalp geri dönüş oran testinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0.05).
Sonuç olarak; pilates egzersizlerinin sedanter kadınların fiziksel ve fizyolojik parametrelerine olumlu yönde etki gösterdiği belirlenmiştir. Bu bağlamda düzenli olarak uygulanacak egzersizlerin bireylerin sağlıkları olumlu yönde etkileyeceği kanısındayız.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anderson, B. D., & Spector, A. (2000). Introduction to Pilates-based rehabilitation. Orthopaedic Physical Therapy Clinics of North America, 9(3), 395-410.
- Baştuğ G., Ceylan H. İ., ve Kalfa S., (2014). Bayanlara uygulanan pilates egzersiz programının esneklik performansı ve beden kompozisyonu üzerine olan etkisinin incelenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi,11,2
- Batrakoulis, A. (2022). Psychophysiological adaptations to Pilates training in overweight and obese individuals: A topical review. Diseases, 10(4), 71.
- Bernardo, L.M. (2007). The effectiveness of pilates training in healthy adults: An appraisal of the research literature. Journal of Body Work and Movement Therapies, 11, 106-10.
- Bertolla, F., Baroni, B. M., Junior, L., Pinto, E. C., ve Oltramari, J. D. (2007). Effects of a training program using the Pilates method in flexibility of sub-20 indoor soccer athletes. Revista Brasileira de Medicina do Esporte,13(4), 222-226.
- Biddle, S. J. H. (1995). European Perspectives on Exercise and Sport Psychology. UK, Human Kinetics.
- Boles, D. (2000). Pilates Q&A, www.goinside.com, April 3.
- Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.,E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2016). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Antrenman
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
30 Aralık 2024
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi
11 Aralık 2024
Kabul Tarihi
30 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 1 Sayı: 2
APA
İlçin, T., & Kurt, S. (2024). 8 Haftalık Pilates Egzersizlerinin Kadınlarda Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi. ADÜ-Spor Bilimleri Dergisi, 1(2), 95-105. https://izlik.org/JA77UR29CD
AMA
1.İlçin T, Kurt S. 8 Haftalık Pilates Egzersizlerinin Kadınlarda Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi. ADÜ-Spor Bilimleri Dergisi. 2024;1(2):95-105. https://izlik.org/JA77UR29CD
Chicago
İlçin, Tunç, ve Sefa Kurt. 2024. “8 Haftalık Pilates Egzersizlerinin Kadınlarda Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi”. ADÜ-Spor Bilimleri Dergisi 1 (2): 95-105. https://izlik.org/JA77UR29CD.
EndNote
İlçin T, Kurt S (01 Aralık 2024) 8 Haftalık Pilates Egzersizlerinin Kadınlarda Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi. ADÜ-Spor Bilimleri Dergisi 1 2 95–105.
IEEE
[1]T. İlçin ve S. Kurt, “8 Haftalık Pilates Egzersizlerinin Kadınlarda Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi”, ADÜ-Spor Bilimleri Dergisi, c. 1, sy 2, ss. 95–105, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77UR29CD
ISNAD
İlçin, Tunç - Kurt, Sefa. “8 Haftalık Pilates Egzersizlerinin Kadınlarda Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi”. ADÜ-Spor Bilimleri Dergisi 1/2 (01 Aralık 2024): 95-105. https://izlik.org/JA77UR29CD.
JAMA
1.İlçin T, Kurt S. 8 Haftalık Pilates Egzersizlerinin Kadınlarda Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi. ADÜ-Spor Bilimleri Dergisi. 2024;1:95–105.
MLA
İlçin, Tunç, ve Sefa Kurt. “8 Haftalık Pilates Egzersizlerinin Kadınlarda Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi”. ADÜ-Spor Bilimleri Dergisi, c. 1, sy 2, Aralık 2024, ss. 95-105, https://izlik.org/JA77UR29CD.
Vancouver
1.Tunç İlçin, Sefa Kurt. 8 Haftalık Pilates Egzersizlerinin Kadınlarda Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi. ADÜ-Spor Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2024;1(2):95-105. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77UR29CD