Background/Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of different levels of oak leaves on feed intake, digestibility, some rumen parameters and liver enzyme levels in goats.Material and Method: The present study was conducted as Latina-square experimental design with 4 periods each lasted in 21 days including 14 days adaptation and seven days sampling period. Experimental diets were fed twice a day at 08.00 am and 03.00 pm ad libitum in adaptation period and 90% of average level of adaptation feed in sampling period. Water was given ad libitum. Wheat hay/oak leaves ratios in roughage mixture were as followed 100/00, 75/25, 50/50 and 25/75 respectively. Each treatment group was fed concentrate 30 minutes before experimental feeding as amount of 250 g/day 2 x 125 g in the morning and evening.Results and Conclusion: Oak leaves used in treatment diets had 8,38% crude protein, 27,02% crude fibre, 47,17% ADF and 9,61% tannin as dry matter base. As the oak leaf ratio increases in ration, an increase in dry matter intake was determined, meanwhile a reduction was found in dry matter and organic matter digestibilities. Dry matter intake results were found similar in MY50 691,46 g/day/animal and 58,38 g/day/kg BW0,75 and MY75 687,89 g/day/animal ve 59,28 g/day/kg BW0,75 groups. However, difference between these two groups and MY0 476,46 g/day/animal ve 40,82 g/day/kg BW0,75 , MY25 582,36 g/day/animal ve 49,18 g/day/kg BW0,75 groups was found significant P
Blood parameters Digestibility Goat Quercus coccifera Rumen parameters.
Özbilgi/Amaç: Bu çalışmada, farklı düzeylerde meşe yaprağı bulunan rasyonların keçilerde yem tüketimi, sindirilebilirlik, bazı rumen parametreleri ve karaciğer enzim düzeyleri üzerine etkilerini incelemek amaçlanmıştır.Materyal ve Metot: Araştırma, 14 gün alıştırma, yedi gün örnekleme olmak üzere her biri 21 günlük toplam dört dönem halinde Latin-kare deneme deseninde yürütülmüştür. Rasyonlar alıştırma dönemlerinde ad libitum, karşılaştırma dönemlerinde ise alıştırma dönem ortalamalarının %90’ı düzeyinde ve iki öğün 08.00 ve 15.00 halinde verilmiştir. Çalışmada hayvanlara su ad libitum olarak sunulmuştur. Kaba yem karışımı içerisindeki buğday hasılı/meşe yaprağı oranları sırası ile 100/0, 75/25, 50/50 ve 25/75 olarak düzenlenmiştir. Karma yem, her gruba sabah ve öğle yemlemesinden 30 dakika önce 2 x 125 g olmak üzere, günlük 250 g verilmiştir.Bulgular ve Sonuç: Denemede ana denek materyali olarak kullanılan meşe yapraklarının ortalama olarak KM üzerinden %8,38 HP, %27,02 HS, %47,14 ADF ve %9,61 tanen içerdiği belirlenmiştir. Rasyonlarda meşe yaprağı oranı arttıkça KM tüketimi artarken, KM ve OM sindirilebilirlikleri azalmıştır. KM tüketimi MY50 691,46 g/gün/hayvan ve 58,38 g/gün/kg CA0,75 ve MY75 687,89 g/gün/hayvan ve 59,28 g/gün/kg CA0,75 gruplarında benzer bulunurken, bu iki grup ile MY0 476,46 g/gün/hayvan ve 40,82 g/gün/kg CA0,75 ve MY25 582,36 g/gün/hayvan ve 49,18 g/gün/kg CA0,75 grupları arasındaki değerler istatistiksel olarak farklı P
Kan parametreleri Sindirilebilirlik Keçi Quercus coccifera Rumen parametreleri.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 3 Sayı: 1 |