Organik Kimya Laboratuvarında Kullanılan Ayırma ve Saflaştırma Tekniklerinin Değerlendirilmesi

Cilt: 5 Sayı: 1 10 Temmuz 2015
  • Ayşem Önen
  • Canan Altundağ Koçak
  • Fatma Ulusoy
PDF İndir
EN TR

Organik Kimya Laboratuvarında Kullanılan Ayırma ve Saflaştırma Tekniklerinin Değerlendirilmesi

Öz

Araştırma, organik kimya laboratuvar uygulamalarının ilk basamağı olan ayırma ve saflaştırma tekniklerinin öğretilmesinde kullanılan çalışma yapraklarıyla zenginleştirilmiş uygulamaların etkisini belirlemeye yöneliktir. Çalışmada, öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı’nda okuyan ve Organik Kimya Laboratuvar dersi alan 30 öğrenci oluşturmuştur. Çalışma kapsamında, ayırma ve saflaştırma yöntemleriyle ilgili deneyleri içeren çalışma yaprakları hazırlanmış ve deney grubundaki öğrencilere uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise aynı deneyler geleneksel olarak hazırlanan deney föyleriyle gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, organik kimya laboratuvar uygulamalarında kullanılan ayırma ve saflaştırma teknikleriyle ilgili olarak bir başarı testi hazırlanmış, deney ve kontrol grubundaki öğrencilere ön-son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada, deney grubundaki öğrencilerin, laboratuvar uygulamaları hakkındaki görüşlerini belirlemeye yönelik yarı yapılandırılmış görüşmeler de yapılmıştır. Başarı testi ve yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucunda çalışma yaprakları kullanılarak yaptırılan deneylerin deney grubundaki öğrencilerin başarılarını arttırdığı ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. A. Hofstein, V. Lunetta, The laboratory in science education: foundations for the twenty-first century, Science Education, 2004, 88 (1), 28-54.
  2. J. S. Rehorek, Inquiry-based teaching: an example of descriptive science in action, American Biology Teacher, 2004, 66 (7), 493-500.
  3. M. Osborne, P. Freyberg, Learning in science: Implications of children's knowledge, Auckland, Heinemann, New Zealand, 1985.
  4. J. L. Lagowski, Reformatting the laboratory, Journal of Chemical Education, 1989, 66 (1), 12-14.
  5. V. Bilir, Ortaöğretim organik kimya dersinin deneyle desteklenmesinin başarıya etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2009.
  6. N. İ. Kurbanoğlu, Organik kimyada sterokimya konusunun programlı öğretimi üzerine bir çalışma. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum, 2003.
  7. R. Çeken, Sekizinci sınıf öğrencilerine fiziksel ve kimyasal değişmelerin basit fen aktiviteleri ile öğretilmesinin başarıya etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2007.
  8. A. Hofstein, R. Mamlok-Naaman, The laboratory in science education: The state of the art,Chemistry Education: Research and Practice in Europe, 2007, 8 (2), 105.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

-

Yazarlar

Ayşem Önen Bu kişi benim

Canan Altundağ Koçak Bu kişi benim

Fatma Ulusoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

10 Temmuz 2015

Gönderilme Tarihi

10 Temmuz 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Önen, A., Altundağ Koçak, C., & Ulusoy, F. (2015). Organik Kimya Laboratuvarında Kullanılan Ayırma ve Saflaştırma Tekniklerinin Değerlendirilmesi. Adıyaman University Journal of Science, 5(1), 56-79. https://izlik.org/JA95DD76XS
AMA
1.Önen A, Altundağ Koçak C, Ulusoy F. Organik Kimya Laboratuvarında Kullanılan Ayırma ve Saflaştırma Tekniklerinin Değerlendirilmesi. ADYU J SCI. 2015;5(1):56-79. https://izlik.org/JA95DD76XS
Chicago
Önen, Ayşem, Canan Altundağ Koçak, ve Fatma Ulusoy. 2015. “Organik Kimya Laboratuvarında Kullanılan Ayırma ve Saflaştırma Tekniklerinin Değerlendirilmesi”. Adıyaman University Journal of Science 5 (1): 56-79. https://izlik.org/JA95DD76XS.
EndNote
Önen A, Altundağ Koçak C, Ulusoy F (01 Haziran 2015) Organik Kimya Laboratuvarında Kullanılan Ayırma ve Saflaştırma Tekniklerinin Değerlendirilmesi. Adıyaman University Journal of Science 5 1 56–79.
IEEE
[1]A. Önen, C. Altundağ Koçak, ve F. Ulusoy, “Organik Kimya Laboratuvarında Kullanılan Ayırma ve Saflaştırma Tekniklerinin Değerlendirilmesi”, ADYU J SCI, c. 5, sy 1, ss. 56–79, Haz. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95DD76XS
ISNAD
Önen, Ayşem - Altundağ Koçak, Canan - Ulusoy, Fatma. “Organik Kimya Laboratuvarında Kullanılan Ayırma ve Saflaştırma Tekniklerinin Değerlendirilmesi”. Adıyaman University Journal of Science 5/1 (01 Haziran 2015): 56-79. https://izlik.org/JA95DD76XS.
JAMA
1.Önen A, Altundağ Koçak C, Ulusoy F. Organik Kimya Laboratuvarında Kullanılan Ayırma ve Saflaştırma Tekniklerinin Değerlendirilmesi. ADYU J SCI. 2015;5:56–79.
MLA
Önen, Ayşem, vd. “Organik Kimya Laboratuvarında Kullanılan Ayırma ve Saflaştırma Tekniklerinin Değerlendirilmesi”. Adıyaman University Journal of Science, c. 5, sy 1, Haziran 2015, ss. 56-79, https://izlik.org/JA95DD76XS.
Vancouver
1.Ayşem Önen, Canan Altundağ Koçak, Fatma Ulusoy. Organik Kimya Laboratuvarında Kullanılan Ayırma ve Saflaştırma Tekniklerinin Değerlendirilmesi. ADYU J SCI [Internet]. 01 Haziran 2015;5(1):56-79. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95DD76XS