The present study was designed to evaluate the impact of bitter almond oil on fatty
acid composition, A, D, E ve K vitamins, cholesterol and some sterols parameters in muscle
tissue of experimental diabetes in rats. The rats were divided into three groups: control (C)
streptozotocin (STZ), streptozotocin+ bitter almond oil (STZ+BAO) grups. Diabetes induced
in rats by a single intraperitoneal injection of streptozotocin (45mg/kg). 1 ml/kg the dose
bitter almond oil was intraperitoneally injected twice in a week to the streptozotocin+bitter
almond oil (STZ+BAO), and additionally 2 g/500 ml dose of bitter almond seed powder was
added to the drinking water of these rats. It was determined that palmitic, stearic acids and
SFA levels were significantly decreased (p<0.001), margaric (17:0) (p<0.01), oleic (18:1),
linoleic (18:2), α-linolenic (18:3), arachidonic (20:4), docosahexaenoic acids (22:6), PUFA
and USFA levels were significantly increased (p<0.001), MUFA level was not changed in the
muscle tissue of STZ group when compared to the Control group. It was observed that
palmitic (16:0), oleic acid (18:1) and MUFA (p<0.01) levels were significantly decreased
(p<0.001), arachidonic (20:4), docosahexaenoic acid (22:6) and PUFA levels were
significantly increased (p<0.001), margaric (17:0), stearic (18:0), linoleic (18:2) and α-
linolenic acid (18:3) SFA and USFA levels were not changed in the muscle tissue of
STZ+BAO group when compared to the STZ group.
134
It was established vitamin K2, , vitamin D3, retinol, , vitamin K1 and stigmasterol levels
were significantly decreased (p<0.001), δ-tocopherol, vitamin D2, α-tocopherol and
cholesterol levels were significantly increased (p<0.001), β-sitosterol level was not changed
in the muscle tissue of STZ group when compared to the Control group. It was detected that
vitamin K2, δ-tocopherol, vitamin D3, retinol, vitamin K1, cholesterol, stigmasterol levels
were significantly increased (p<0.001), vitamin D2, α-tocopherol, β-sitosterol levels were
significantly decreased (p<0.001) in the muscle tissue of STZ+BAO group when compared to
the STZ group. It was determined that the applied of bitter almonds oil was limited on the
metabolic disorders of fatty acid composition and A, D, E ve K vitamins in the muscle tissue
of experimental diabetic rats.
Diabetes fatty acid cholesterol A D E and K vitamins sterols muscle tissue.
Bu çalışma, deneysel diyabet oluşturulan sıçanlarda acı badem yağının kas dokusunda yağ asidi bileşimi, A, D, E ve K vitaminleri, kolesterol ve bazı sterol parametreleri üzerinde etkisinin araştırılması için tasarlandı. Sıçanlar Kontrol (K), Streptozotosin (STZ) ve Streptozotosin+Acı Badem Yağı (STZ+ABY) olmak üzere üç grubu ayrıldı. STZ gruplarına intraperitoneal enjeksiyonla streptozotosin (45mg/kg) verilerek diyabet oluşturuldu. Acı badem yağı grubundaki sıçanlara haftada iki gün 1ml/kg dozunda intraperitoneal enjeksiyonla acı badem yağı ve ayrıca deney boyunca toz haline getirilmiş 2 g acı badem çekirdeği, 500 ml içme suyuna eklenerek verildi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, STZ grubunda palmitik (16:0), stearik asit (18:0) ve SFA düzeylerinin anlamlı bir şekilde azaldığı (p<0.001), margarik (17:0) (p<0.05), oleik (18:1), linoleik (18:2), alfa linolenik (18:3), araşidonik (20:4), dokosaheksaenoik asit (22:6), PUFA ve USFA asidi düzeylerinin anlamlı bir şekilde (p<0.001) arttığı, MUFA düzeyinde anlamlı değişikliğin olmadığı bulundu. STZ grubu ile karşılaştırıldığında, STZ+ABY grubunun kas dokusunda palmitik (16:0) (p<0.001), oleik asit (18:1) (p<0.001) ve MUFA (p<0.01) düzeylerinin anlamlı bir şekilde azaldığı, araşidonik (20:4), dokosaheksaenoik asit (22:6) ve PUFA düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı (p<0.001), margarik (17:0), stearik (18:0), linoleik (18:2), alfa linolenik asit (18:3), SFA ve USFA düzeylerinde istatistiksel açıdan önemli değişikliklerin olmadığı belirlendi. 133 Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, STZ grubunda vitamin K2, vitamin D3, retinol, vitamin K1 ve stigmasterol düzeylerinde anlamlı bir (p<0.001) azalma, δ-tokoferol, vitamin D2, α-tokoferol ve kolesterol düzeylerinde ise anlamlı bir artışın (p<0.001) olduğu saptandı. β- sitosterol düzeyinde görülen değişikliğin istatistiksel açıdan önemli olmadığı belirlendi. STZ grubuna göre, STZ+ABY grubunun kas dokusunda vitamin K2, δ-tokoferol, vitamin D3, retinol, vitamin K1, kolesterol, stigmasterol düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı (p<0.001), vitamin D2, α-tokoferol, β-sitosterol düzeylerinin anlamlı bir şekilde azaldığı (p<0.001) tespit edildi. Deneysel diyabetin sıçanların kas dokusunda yağ asidi bileşimi ile A, D, E ve K vitaminleri üzerinde oluşturduğu metabolik düzensizlikler üzerinde uygulanan acı badem yağının etkisinin sınırlı kaldığı belirlenmiştir.
Diyabet yağ asidi kolesterol A D E ve K vitaminleri sterol kas dokusu
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Biyoloji |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ocak 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 2 |
...