BibTex RIS Kaynak Göster

Adıyaman İlinin Hayvansal Atık Kaynaklı Vermikompost Üretim Potansiyeli

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 2, 31 - 37, 01.12.2017

Öz

Tarımsal etkinliklerin sürdürülebilirliği için tüm bileşenlerinin ayrıntılı biçimde kalitesinin korunması hatta arttırılması gerekmektedir. Toprak tarımsal üretimin temel bileşeni olduğundan fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin özel bakım yönetimleriyle en uygun düzeyde tutulması gıda güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Tarımsal etkinlikler, özellikle kurak ve yarı-kurak bölgelerde, toprağın yukarıda anılan özelliklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun temel sebebi, çiftçilerin verimi düşük bu arazilerde daha çok arazi işleme ve gübre kullanımına yönelmesi ancak yeterli bakımı yapamamasıdır. Bu nedenle ekonomik ve yerel kaynakların kullanılarak toprak kalitesinin arttırılması gerekmektedir. Vermikompost, başka bir tanımla toprak solucanı gübresi, yerel üretim olanağı ve tarımsal atıkların kolaylıkla değerlendirilebilmesi nedeniyle umut verici bir organik madde kaynağıdır. Çiftçilerin büyük yatırım yapmadan kendi olanaklarıyla üretebileceği solucan gübresi organik maddenin yanı sıra solucan besin kaynağına bağlı diğer makro ve mikro bitki besin elementlerini de içerdiğinden toprak kalitesine olumlu katkı yapmaktadır. Adıyaman Üniversitesi bünyesinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle gerçekleştirilen proje ile 2015 yılında üretime geçilmiş ve üretim bilgisi çiftçilerle paylaşılmıştır. Sonuç olarak solucan gübresi toprak kalitesini korurken çiftçiler için ek gelir sağlama olanağı olan bir organik kaynaklı gübredir. Bu nedenle bölgede yaygınlaştırılması tarım odaklı ekonomiye sahip Adıyaman ili ve Adıyamanda faaliyet gösteren işletmeler için katkı sağlayıcı olacaktır. Olgunlaşmış çiftlik gübresi bölgemizde 0.50 TL/kg satılırken, vermikompost gübresi 2 TL/kg olarak satılmaktadır

Kaynakça

  • Anonim 2016a, http://www.adiyamandefterdarligi.gov.tr/adiyaman/COGRAFI.htm, Erişim Tarihi 20.05.2016.
  • Anonim 2016 b, http://adiyaman.tarim.gov.tr/Belgeler/Brifing/2015_Yili_Brifingi.pdf, Erişim Tarihi, 20.05.2016.
  • Baran, M. F., Lüle, F., ve Gökdoğan, O.2016. Adıyaman İlinin Hayvansal Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli. II. Ulusal Biyoyakıtlar Sempozyumu. 27-30 Eylül Samsun (Özet Bildiri).
  • Demir, H., Polat, E. ve Sönmez, İ. 2010. Ülkemiz için yeni bir organik gübre: solucan gübresi. Tarım Aktüel (14), 54-60, Nisan 2010.
  • Erşahin, Y. Ş. 2007. Vermikompost ürünlerinin eldesi ve tarımsal üretimde kullanım alternatifleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2007(2).
  • Ferreira ME, Cruz MCP, da Da Cruz MCP., 1992. Effects of compost from municipal wastes digested by earthworms on the dry matter production of maize and on soil properties. Cientifica Jaboticabal, 20 (1), 217-226.
  • Galli E, Rosique JC, Tomati D, Roig A, Senesi N, Miano TM., 1992. Effect of humified materials on plant metabolism. Humic substances in the global environment and implications on human health. Proceedings of the 6th International Meeting of the International Humic Substances Society, Sept. 20-25, 595-600, Monopoli (Bari), Italy.
  • Karaçal, İ. ve Tüfenkçi, Ş. 2010. Bitki Beslemede Yeni Yaklaşımlar ve Gübre- Çevre İlişkisi, Ziraat Mühendisliği VII.Teknik Kongresi, 257-268, 11-15 Ocak, Ankara.
  • Koçer, N. N, Öner , C., Sugözü, İ, 2006. Türkiye’de hayvancılık potansiyeli ve biyogaz üretimi, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, Sayfa 17-20.
  • Özer, Z. ve Elibüyük, Ö., 2006. Sonbahar, Bağ-Bahçe Temizliği Niçin Yapılmalıdır? Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tokat İl Tarım Müdürlüğü, Bitki Koruma Şubesi, Tokat. (2).
  • Yürük, F., ve Erdoğmuş, P. 2015. Düzce ilinin hayvansal atıklardan üretilebilecek biyogaz potansiyeli ve k-means kümeleme ile optimum tesis konumunun belirlenmesi. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 4(1).
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Gökhan Büyük Bu kişi benim

Muzaffer Kırpık Bu kişi benim

Ahmet Çelik Bu kişi benim

Melike Kuş Bu kişi benim

Erhan Akça Bu kişi benim

Uğur Zeydanlı. Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Büyük, G., Kırpık, M., Çelik, A., Kuş, M., vd. (2017). Adıyaman İlinin Hayvansal Atık Kaynaklı Vermikompost Üretim Potansiyeli. ADYUTAYAM Dergisi, 5(2), 31-37.