Amaç: Gıda katkı maddesi olarak kullanılan titanyum diokside en çok çocukluk ve ergenlik dönemlerinde maruz kalınmaktadır. Titanyum dioksidin metabolizmaya olumsuz etkileriyle ilgili çalışmalar halen netlik kazanmamıştır. Bu çalışmada çocukluk ve ergenlik dönemindeki sıçanlarda titanyum dioksidin glikoz metabolizması üzerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada 20 adet 3 haftalık dişi Sprague-Dawley sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar deney ve kontrol grubu olarak her grupta 10 sıçan olacak şekilde ikiye ayrılmıştır. Deney grubuna 6 hafta boyunca 5 gün 140 mg/kg titanium dioksit oral gavajla verilmiştir. Deney süresince her hafta ağırlık değişimi, 2. ve 6. haftalarda kan glikoz düzeyi, deney sonunda ise trigliserit düzeyleri ölçülmüş ve bu ölçümlerle trigliserit glikoz indeksi hesaplanmıştır.
Bulgular: Deney boyunca vücut ağırlık artışında gruplar arasında anlamlı fark görülmedi (p=0,796). 2. ve 6. haftalarda kan glikoz düzeyi ölçülmüş ve 2. haftaya göre 6. haftadaki yüzde artış miktarı arasında anlamlı fark görülmedi (0,604). Deney sonunda gruplar arasındaki kan glikozu ve trigliserit düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0,315, p=0,633). TyG indeksi hesaplaması sonucu gruplar arasında fark saptanmadı (p=0,274). Ayrıca deney ve kontrol grubunda ağırlık artışı, glikoz düzeyi ve trigliserit düzeyleri arasında anlamlı ilişki yoktu.
Sonuç: İnce partiküllü titanyum dioksidin çocukluk ve ergenlik dönemindeki sıçanlarda glikoz metabolizması üzerine olumsuz bir etki oluşturmadığı söylenebilir. Daha net etki gözleyebilmek için ince partiküllü titanyum dioksit ile yapılan ilave çalışmalara ihtiyaç vardır.
çocuk sağlığı gıda katkı maddeleri glikoz metabolizması titanyum dioksit
Sağlık Bilimleri Üniversitesi BAP Birimi
2021/127
2021/127
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Biyokimya ve Hücre Biyolojisi (Diğer), Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Çevre Sağlığı |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2021/127 |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Mart 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2023 |
Gönderilme Tarihi | 19 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 5 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.