Araştırma Makalesi

Heyelan Risklerinin Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı Bağlamında Değerlendirilmesi

Cilt: 1 Sayı: 1 23 Ağustos 2025
PDF İndir

Heyelan Risklerinin Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı Bağlamında Değerlendirilmesi

Öz

Bu çalışma, bütünleşik afet yönetimi yaklaşımı çerçevesinde heyelan afetine ilişkin güncel literatürü inceleyerek, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) teknolojilerinin afet yönetimi süreçlerindeki rolünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Afetlerin yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda toplumsal, ekonomik ve çevresel etkiler yarattığı çağdaş bağlamda, bütünleşik afet yönetimi modeli çok disiplinli ve katılımcı yapısıyla afet döngüsünün tüm aşamalarını bütüncül bir biçimde ele almaktadır. Literatür incelemesi sonucunda, heyelan riskinin değerlendirilmesinde hem doğal hem de beşerî faktörlerin birlikte analiz edilmesi gerektiği; CBS ve UA teknolojilerinin bu analiz süreçlerine mekânsal doğruluk ve karar destek avantajı sağladığı belirlenmiştir. Mekânsal analizler ve risk haritaları sayesinde, potansiyel heyelan alanları önceden tespit edilebilmekte ve erken uyarı sistemleriyle müdahale süreçleri daha etkin yürütülebilmektedir. Ayrıca, toplumun afetlere karşı bilinç düzeyinin artırılması, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi ve veri temelli yönetişim yapılarının oluşturulması, sürdürülebilir afet yönetiminin vazgeçilmez bileşenleri arasında yer almaktadır. Çalışmanın bulguları, teknolojik altyapı ile toplumsal dirençliliğin bütünleşik biçimde ele alınması gerektiğine işaret etmekte ve karar vericilere yönelik uygulanabilir stratejiler sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alkın, R. (2021). Bütünleşik afet yönetimine sosyolojik bakış: Toplumsal yapı, işlev ve temel kavram- lar işığında bir okuma denemesi. Medeniyet ve Toplum Dergisi, 5(1), 18–34.
  2. Altun, A. (2023). Dirençli toplum yaklaşımında “bilinç” olgusu ve kent planlama ile ilişkisi. Resilience, 7(1), 93–110.
  3. Arca, D. (2012). Afet yönetiminde coğrafi bilgi sistemi ve uzaktan algılama. Karaelmas Science and Engineering Journal, 2(2), 53–61.
  4. Arca, D. (2012). Afet yönetiminde coğrafi bilgi sistemi ve uzaktan algılama. Karaelmas Science and Engineering Journal, 2(2), 53–61.
  5. Aslantaş, O., & Tabuk, M. (2021). 112 il ambulans servisi personelinin afete hazır olma durumu ve hazırlık algısı: Balıkesir ili örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(1), 44–55.
  6. Aydoğan, E., & Dağ, S. (2023). İstatistiksel yöntemlerle Yukarı Karasu Havzası’nın kuzeydoğu bö- lümünün (Erzurum) heyelan duyarlılık analizi. Turkish Journal of Remote Sensing and GIS, 2023, 64–82.
  7. Azad, A., Uddin, M., Zaman, S., & Ashraf, M. (2019). Community-based disaster management and its salient features: A policy approach to people-centred risk reduction in Bangladesh. Asia-Pacific Journal of Rural Development, 29(2), 135–160.
  8. Başara, A., & Şişman, Y. (2022). Frekans oranı, kanıt ağırlığı ve lojistik regresyon yöntemleri kulla- nılarak heyelan duyarlılık haritalarının CBS tabanlı karşılaştırılması. Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Doğal Afetler

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

23 Ağustos 2025

Gönderilme Tarihi

23 Temmuz 2025

Kabul Tarihi

22 Ağustos 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özçelik, A., & Ergin, S. (2025). Heyelan Risklerinin Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı Bağlamında Değerlendirilmesi. Bütünleşik Afet Yönetimi Dergisi, 1(1), 108-122. https://izlik.org/JA62PK95NS
AMA
1.Özçelik A, Ergin S. Heyelan Risklerinin Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı Bağlamında Değerlendirilmesi. AYD. 2025;1(1):108-122. https://izlik.org/JA62PK95NS
Chicago
Özçelik, Abdullah, ve Sadi Ergin. 2025. “Heyelan Risklerinin Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı Bağlamında Değerlendirilmesi”. Bütünleşik Afet Yönetimi Dergisi 1 (1): 108-22. https://izlik.org/JA62PK95NS.
EndNote
Özçelik A, Ergin S (01 Ağustos 2025) Heyelan Risklerinin Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı Bağlamında Değerlendirilmesi. Bütünleşik Afet Yönetimi Dergisi 1 1 108–122.
IEEE
[1]A. Özçelik ve S. Ergin, “Heyelan Risklerinin Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı Bağlamında Değerlendirilmesi”, AYD, c. 1, sy 1, ss. 108–122, Ağu. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62PK95NS
ISNAD
Özçelik, Abdullah - Ergin, Sadi. “Heyelan Risklerinin Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı Bağlamında Değerlendirilmesi”. Bütünleşik Afet Yönetimi Dergisi 1/1 (01 Ağustos 2025): 108-122. https://izlik.org/JA62PK95NS.
JAMA
1.Özçelik A, Ergin S. Heyelan Risklerinin Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı Bağlamında Değerlendirilmesi. AYD. 2025;1:108–122.
MLA
Özçelik, Abdullah, ve Sadi Ergin. “Heyelan Risklerinin Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı Bağlamında Değerlendirilmesi”. Bütünleşik Afet Yönetimi Dergisi, c. 1, sy 1, Ağustos 2025, ss. 108-22, https://izlik.org/JA62PK95NS.
Vancouver
1.Abdullah Özçelik, Sadi Ergin. Heyelan Risklerinin Bütünleşik Afet Yönetimi Yaklaşımı Bağlamında Değerlendirilmesi. AYD [Internet]. 01 Ağustos 2025;1(1):108-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62PK95NS