Araştırma Makalesi

AFRİKA’DA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK STK’LARIN BARIŞ İNŞA EDİCİ KAPASİTESİ

Cilt: 1 Sayı: 1 30 Ocak 2021
Alptekin Cihangir İşbilir *
PDF İndir
EN TR

AFRİKA’DA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK STK’LARIN BARIŞ İNŞA EDİCİ KAPASİTESİ

Öz

Sivil toplum kuruluşları çatışmaları önleme, çatışmalara müdahale etme ve çatışma sonrası barış inşası süreçlerinde merkezi olmasa da destekleyici rol oynayabilmektedirler. Devletler düzeyinde icra edilen diplomatik münasebetleri tamamlayıcı ve destekleyici nitelikte çok yollu diplomasinin unsurları olarak faaliyet icra edebilen STK’ların zaman zaman tavandan tabana ve/veya tabandan tavana diplomasi zincirinin birer halkası olarak fonksiyon icra ettikleri görülebilmektedir. Bu çerçevede Türkiye’de sivil toplum yapısındaki kapasite artışı ve sivil faaliyetlerin uluslararası boyut kazanması son otuz yılda gittikçe artan oranda gözlemlenmektedir. Bu çalışmada Türk STK’ların barış inşa edici kapasitesinin Afrika boyutu araştırılacak ve bu kapasitenin unsurları olan gözlem/izleme, koruma, savunuculuk, sosyal uyum, sosyalleşme, kolaylaştırma, servis sağlama ve radikalleşme ile mücadele fonksiyonları çerçevesinde Türkiye’deki mevcut sivil toplum yapısı sorgulanacaktır. Böylelikle Türkiye’nin Afrika ülkelerine yönelik resmî politikasını tamamlayacak ve destekleyecek mahiyette değerlendirilmesi gereken Afrika’ya yönelik faaliyet gösteren sivil toplum yapısının barış inşa edici kapasitesinin geliştirilmesi için öneriler sunulmaya çalışılacaktır. Aynı zamanda bu çalışmada, Afrika’da faaliyet gösteren resmî ve sivil kurumların barış inşası perspektifinden uyumları tartışılarak muhtemel risk ve avantajlar tespit edilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Uluslararası İlişkiler, Barış İnşası, Sivil Toplum, Afrika.

Kaynakça

  1. Akyeşilmen, N. (2013). Çatışma Yönetimi: Kavramsal ve Kuramsal Bir Analiz. N. Akyeşilmen içinde, Barışı Konuşmak (s. 18-44). Ankara: ODTÜ Yayıncılık.
  2. Aktaş, T. (2020, 11 17). BM: Etiyopya-Sudan sınırında büyük bir insani kriz kapıda. Anadolu Ajansı: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-etiyopya-sudan-sinirinda-buyuk-bir-insani-kriz-kapida/2046687 adresinden alındı.
  3. Arpa, E. (2013). Afrika Satrancında Sudan. Ankara: Meneviş Yayınları.
  4. Bakır, Z. Z. (2018). İnsani Diplomasi. İstanbul: İNSAMER.
  5. Bakarı, M. (2006). Sahra Altı Afrika'nın Türkiye İçin Önemi. A. Kavas, & U. Tepebaş içinde, Sahra Altı Afrika (s. 51- 56). İstanbul: TASAM Yayınları.
  6. Balcı, A. (2017). Türkiye Dış Politikası, İlkeler, Aktörler ve Uygulamalar. İstanbul: Alfa Yayınları.
  7. Bayraktar, B. (2012). Barış Çalışmaları Perspektifinden İsrail-Filistin Sorunu. A. Sandıklı içinde, Teoriler Işığında Güvenlik, Savaş, Barış ve Çatışma Çözümleri (s. 249-273). İstanbul: Bilgesam Yayınları.
  8. Baydemir, M. (2020). Türkiye’nin ‘Afrika Açılımı’: Yükseköğretimde Sahraaltı Afrikalı Öğrenci Hareketliliği (2013- 2018). PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 56-68.
  9. Cicioğlu, F. (2019). Türkiye'de Sivil Toplum. F. Cicioğlu içinde, Ortadoğu'da Sivil Toplum, İmkanlar ve Kısıtlılıklar (s. 29-59). Ankara: Kadim Yayınları.
  10. Daban, C. (2017). Dekolonizasyon Süreci ve Sonrası Afrika. İstanbul: AçılımKitap Yayınları.

Kaynak Göster

APA
İşbilir, A. C. (2021). AFRİKA’DA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK STK’LARIN BARIŞ İNŞA EDİCİ KAPASİTESİ. Africania, 1(1), 5-25. https://izlik.org/JA96KJ88PX
AMA
1.İşbilir AC. AFRİKA’DA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK STK’LARIN BARIŞ İNŞA EDİCİ KAPASİTESİ. Africania. 2021;1(1):5-25. https://izlik.org/JA96KJ88PX
Chicago
İşbilir, Alptekin Cihangir. 2021. “AFRİKA’DA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK STK’LARIN BARIŞ İNŞA EDİCİ KAPASİTESİ”. Africania 1 (1): 5-25. https://izlik.org/JA96KJ88PX.
EndNote
İşbilir AC (01 Ocak 2021) AFRİKA’DA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK STK’LARIN BARIŞ İNŞA EDİCİ KAPASİTESİ. Africania 1 1 5–25.
IEEE
[1]A. C. İşbilir, “AFRİKA’DA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK STK’LARIN BARIŞ İNŞA EDİCİ KAPASİTESİ”, Africania, c. 1, sy 1, ss. 5–25, Oca. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96KJ88PX
ISNAD
İşbilir, Alptekin Cihangir. “AFRİKA’DA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK STK’LARIN BARIŞ İNŞA EDİCİ KAPASİTESİ”. Africania 1/1 (01 Ocak 2021): 5-25. https://izlik.org/JA96KJ88PX.
JAMA
1.İşbilir AC. AFRİKA’DA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK STK’LARIN BARIŞ İNŞA EDİCİ KAPASİTESİ. Africania. 2021;1:5–25.
MLA
İşbilir, Alptekin Cihangir. “AFRİKA’DA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK STK’LARIN BARIŞ İNŞA EDİCİ KAPASİTESİ”. Africania, c. 1, sy 1, Ocak 2021, ss. 5-25, https://izlik.org/JA96KJ88PX.
Vancouver
1.Alptekin Cihangir İşbilir. AFRİKA’DA FAALİYET GÖSTEREN TÜRK STK’LARIN BARIŞ İNŞA EDİCİ KAPASİTESİ. Africania [Internet]. 01 Ocak 2021;1(1):5-25. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96KJ88PX