Araştırma Makalesi

Etiyopya’nın Kimlik Politikalarının Tarihsel Dönüşümü ve Tigray Krizine Giden Süreç

Cilt: 2 Sayı: 1 29 Ocak 2022
Necdet Burak Özyurt , Begüm Gün *
PDF İndir
TR EN

Etiyopya’nın Kimlik Politikalarının Tarihsel Dönüşümü ve Tigray Krizine Giden Süreç

Öz

Afrika kıtasında etnik ve dini olarak homojen bir devlet bulmak neredeyse imkânsızdır. Bu durumdan mütevellit kıta ülkeleri zaman zaman kimliksel krizler yaşamakta, ülke içindeki etnik ayrışmalar ülkeleri iç savaşa kadar sürükleyebilmektedir. Etiyopya da homojen bir devlet olmamakla beraber uzun yıllar bu etnik grupları bir arada tutarak ekseriyetle barış içinde yaşamayı başarmış; kıtanın tarihi en eskiye dayanan ülkesi olarak hem bölgesinde hem de kıtada güçlü bir aktör olarak varlığını sürdürmektedir. Ancak ülkenin sürekli değişen yapısı ve iktidara göre şekillenen kimlik politikaları ülkeyi zaman zaman iç karışıklığa sürüklemiştir. Derg rejiminin “Önce Etiyopya” sloganıyla ulus devlet inşa etme politikası, Derg rejimini şovanist olarak gören Etiyopya Halkının Devrimci Demokratik Cephesi tarafından etnik federal yapıya dönüştürülmüştür. EPRDF’nin zaman içinde değişen dost-düşman algısı neticesinde parti etnik federal yapıyı tekrar uluslaştırma çabası gösterse de, Addis Ababa’nın genişletilmesi için çıkarılan bir kamulaştırma kanunu neticesinde Oromoların protestoları ile karşılaşmıştır. İktidar değişikliğine neden olan bu protestolar ilk kez bir Oromo’nun başbakanlık koltuğuna oturması ile sonuçlanmış, ancak bu değişiklik sonucunda uzun zamandır yönetimde söz sahibi olan Tigrayların yönetimden uzaklaştırılarak saf dışı bırakılması ülkeyi iç karışıklığı sürüklemiştir. Bugün “Tigray Krizi” olarak adlandırılan sorunu ortaya çıkaran unsurlardan birini kimlik teşkil etmektedir. Bu çalışma, Etiyopya’nın kimlik politikalarını realist ve sosyal inşacı teoriler üzerinden ele alarak ülkenin kimlik politikalarındaki değişimin Tigray krizine nasıl yol açtığını anlamlandırmaya çalışmaktır.

Anahtar Kelimeler

Etiyopya , Tigray , Kimlik , Realizm , Sosyal İnşacılık

Kaynakça

  1. Aalen, L. (2002). Ethnic Federalism in a Dominant Party State: The Ethiopian Experience 1991-2000. Michelsen Institute Development Studies and Human Rights.
  2. Aalen, L. (2006). Ethnic Federalism and Self-Determination for Nationalities in a Semi-Authoritarian State: the Case of Ethiopia . International Journal on Minority and Group Rights, 243-261.
  3. Abu-bashal, A. (2020, 11 28). Etiyopya ordusu, Tigray eyaletinin başkenti Mekele'yi ele geçirdi. https://www.aa.com.tr: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/etiyopya-ordusu-tigray-eyaletinin-baskenti-mekeleyi-ele-gecirdi/2059208 adresinden alındı
  4. Abu-bashal, A. (2021, Haziran 29). Etiyopya'daki isyancılar hükümet güçlerini yendiğini iddia etti. Aralık 15, 2021 tarihinde Anadolu Ajansı: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/etiyopyadaki-isyancilar-hukumet-guclerini-yendigini-iddia-etti/2288338 adresinden alındı
  5. Abu-bashal, A. (2021, Temmuz 10). Etiyopya'daki seçimi iktidardaki Refah Partisi kazandı. Aralık 15, 2021 tarihinde Anadolu Ajansı: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/etiyopyadaki-secimi-iktidardaki-refah-partisi-kazandi/2300660 adresinden alındı
  6. Aktaş, T. (2020, 30 11). Etiyopya Başbakanı Ahmed, TPLF'yi paralel devlet kurmakla suçladı. Aralık 2, 2021 tarihinde https://www.aa.com.tr: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/etiyopya-basbakani-ahmed-tplfyi-paralel-devlet-kurmakla-sucladi-/2060603 adresinden alındı
  7. Aktaş, T. (2021, Aralık 01). Etiyopya 17 kasabayı isyancıların elinden geri aldığını duyurdu. Aralık 13, 2021 tarihinde Anadolu Ajansı: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/etiyopya-17-kasabayi-isyancilarin-elinden-geri-aldigini-duyurdu/2435531 adresinden alındı
  8. Alpman, P. S. (2018). Sosyal Teorinin Konusu Olarak Kimlik: Sosyal İnşacı Yaklaşım. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, 1-28. Bach, J.-N. (2014). EPRDF’s Nation-building: Tinkering with Convictions and Pragmatism. Cadernos de Estudos Africanos, 103-126.
  9. Balcı, A. (2017). Realizm. A. Balcı, & Ş. Kardaş içinde, Uluslararası İlişkilere Giriş (s. 119-146). İstanbul: Küre Yayınları. Cohen, J. M. (1995). Ethnic Federalism in Ethiopia. Northeast African Studies, 157-188.
  10. Demirtaş, B. (2017). İnşacılık. A. Balcı, & Ş. Kardaş içinde, Uluslararası İlişkilere Giriş (s. 167-185). İstabul: Küre Yayınları.

Kaynak Göster

APA
Özyurt, N. B., & Gün, B. (2022). Etiyopya’nın Kimlik Politikalarının Tarihsel Dönüşümü ve Tigray Krizine Giden Süreç. Africania, 2(1), 84-101. https://izlik.org/JA33RU98UG
AMA
1.Özyurt NB, Gün B. Etiyopya’nın Kimlik Politikalarının Tarihsel Dönüşümü ve Tigray Krizine Giden Süreç. Africania. 2022;2(1):84-101. https://izlik.org/JA33RU98UG
Chicago
Özyurt, Necdet Burak, ve Begüm Gün. 2022. “Etiyopya’nın Kimlik Politikalarının Tarihsel Dönüşümü ve Tigray Krizine Giden Süreç”. Africania 2 (1): 84-101. https://izlik.org/JA33RU98UG.
EndNote
Özyurt NB, Gün B (01 Ocak 2022) Etiyopya’nın Kimlik Politikalarının Tarihsel Dönüşümü ve Tigray Krizine Giden Süreç. Africania 2 1 84–101.
IEEE
[1]N. B. Özyurt ve B. Gün, “Etiyopya’nın Kimlik Politikalarının Tarihsel Dönüşümü ve Tigray Krizine Giden Süreç”, Africania, c. 2, sy 1, ss. 84–101, Oca. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33RU98UG
ISNAD
Özyurt, Necdet Burak - Gün, Begüm. “Etiyopya’nın Kimlik Politikalarının Tarihsel Dönüşümü ve Tigray Krizine Giden Süreç”. Africania 2/1 (01 Ocak 2022): 84-101. https://izlik.org/JA33RU98UG.
JAMA
1.Özyurt NB, Gün B. Etiyopya’nın Kimlik Politikalarının Tarihsel Dönüşümü ve Tigray Krizine Giden Süreç. Africania. 2022;2:84–101.
MLA
Özyurt, Necdet Burak, ve Begüm Gün. “Etiyopya’nın Kimlik Politikalarının Tarihsel Dönüşümü ve Tigray Krizine Giden Süreç”. Africania, c. 2, sy 1, Ocak 2022, ss. 84-101, https://izlik.org/JA33RU98UG.
Vancouver
1.Necdet Burak Özyurt, Begüm Gün. Etiyopya’nın Kimlik Politikalarının Tarihsel Dönüşümü ve Tigray Krizine Giden Süreç. Africania [Internet]. 01 Ocak 2022;2(1):84-101. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33RU98UG