Giriş ve Amaç: Diyet alışkanlıkları ve
spesifik besin gruplarının kolon polip gelişimi, histolojisi ve boyutları
üzerindeki etkisinin aydınlatılması. Gereç
ve Yöntem: 2012-2015 yılları arasında kolonoskopi yapılan 1004 hasta
beslenme alışkanlıkları yönünden prospektif olarak değerlendirildi. Hastalar
kolon polibi var-yok, kolon polibi olanlar ise hiperplastik-adenomatöz, <
gruplar arası diyet alışkanlıklarının farkları incelendi. Bulgular: Çalışmamızda kolon polip gelişmesini; yaş, erkek
cinsiyet, kırmızı et ve bulgur tüketimi arttırırken, domates tüketimi
azaltmaktadır. Adenomatöz histoloji görülme sıklığını artıran faktörler yaş ve
bulgur tüketimi olarak saptanırken; azaltan faktörler ise yumurta ve pirinç
tüketimindeki artış olarak saptanmıştır. Kolon polip boyutlarını ise sadece
bulgur tüketimindeki artışın etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Kolonda polip gelişimi, adenomatöz histoloji varlığı ve 1 cm’den
büyük polip gelişimi şeklinde bu üç kolorektal kanser risk faktörünü de artıran
tek besin maddesi bulgur olarak saptanmıştır. Bulgurun tüketim şekli, sıklığı
ve kolon kanseri saptanan hastaların geçmiş dönemdeki bulgur tüketimleri
ayrıntılı sorgulanmalı ve konuyla ilgili daha ayrıntılı çalışmalar
yapılmalıdır.
Kolon polip diyet polip boyutu polip histolojisi spesifik besin ürünleri
Background and Aims: The aim of this study was to identify the effect of dietary habits and specific nutrient groups on colon polyp development, histology, and size. Materials and Methods: Between 2012 and 2015, 1004 patients who underwent colonoscopy were evaluated prospectively for their dietary habits. Patients were classified according to whether or not they had colon polyps. Patients with polyps were classified as hyperplastic-adenomatous, <1 cm –>1 cm and differences in dietary habits among the groups were examined. Results: In our study, colon polyp development decreased by tomato consumption whereas increasing age, male sex, red meat, and bulgur consumption increased development. While factors increasing the incidence of adenomatous histology were determined as age and bulgur consumption, the decrease was observed after an increase in egg and rice consumption. It was concluded that colon polyp diameter is only affected by bulgur consumption. Conclusion: The only nutrient that increases the risk of developing colonic polyps, which are larger than 1 cm in diameter, and have adenomatous histology, is bulgur. The type and frequency of consumption of bulgur should be questioned in detail, and additional studies on this subject that are more comprehensive should be performed.
Colon polyp diet polyp size polyp histology specific nutritional products
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 17 Sayı: 3 |
test-5