Araştırma Makalesi

İnflamatuvar barsak hastalıklarında epidemiyolojik özellikler ve hastalık farkındağı; İzmir örneği ile kesitsel bir çalışma

Cilt: 18 Sayı: 3 25 Aralık 2019
PDF İndir
TR

İnflamatuvar barsak hastalıklarında epidemiyolojik özellikler ve hastalık farkındağı; İzmir örneği ile kesitsel bir çalışma

Öz

Giriş ve Amaç: Ülkemizde, inflamatuvar barsak hastalıkları olan bireylerin epidemiyolojik verilerine ve hastalık farkındalıklarına ilişkin yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu çalışmada inflamatuvar barsak hastalığı olgularının sosyodemografik ve epidemiyolojik verilerinin değerlendirilmesi ve hastalığa ilişkin farkındalıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel olarak planlanlandı ve İzmir’de bir eğitim ve araştırma hastanesi gastroenteroloji polikliniğine Temmuz-Ekim 2015 tarihleri arasında inflamatuvar barsak hastalığı tanısı ile başvuran 104 hasta ile yürütüldü. Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulan 30 soruluk “İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Tarama ve Farkındalık Anketi” ile toplanmıştır. Çalışmanın yapıldığı kurumdan ve hastalardan etik izinler alınmıştır. Çalışmada sınıflayıcı değişkenler için frekans ve yüzdeler, ayrıca sürekli değişkenler için ortalama, standart sapma ve median, oranların karşılaştırmalarında ise ki-kare testleri kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 42.5±13.9 ve ortalama hastalık süresi 70.41±64.30 aydır. Hastaların büyük çoğunluğu sigara kullanmamış veya bırakmıştır. Hastaların %95.2’si tıbbi tanısını bilmekte ve %60.6’sı ülseratif kolit olduğunu ifade etmektedir. Crohn hastası olanların %56.8’i Crohn hastalığı tipini bilmektedir. Tüm hastaların %57.8’i ise hastalığın tutulum yerini bilmekte; %74’ü kullandıkları ilaçları bilmekte ya da kısmen bilmektedir. Hastaların Crohn hastalığı tipini bilme durumu ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki saptanmış ve erkeklerin kadınlara oranla daha fazla oranla Crohn hastalığı tipini bildikleri görülmüştür. Öğrenim durumları ile Crohn hastalığı tipini bilme durumları arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu, ortaokul ve üstü öğrenime sahip bireylerin hastalık tipini daha fazla bildiği saptanmıştır. İnternetten bilgi alımı ile Crohn hastalığı tipini bilme durumları arasında da anlamlı bir ilişki olduğu, internetten bilgi alımı arttıkça Crohn hastalığı tipini bilme durumlarının da anlamlı olarak arttığı görülmüştür. Sonuç: Hastaların öz ve soy geçmişlerindeki veriler inflamatuvar barsak hastalıkları patogenezinde önemli rol oynamaktadır. Çalışma verilerimiz literatürün aksine hastalarımızın çoğunda ailesinde inflamatuvar barsak hastalığı öyküsü olmadığı ve herhangi başka bir hastalık ya da apendektomi öyküsü bulunmadığını; buna karşın literatürle uyumlu olarak inflamatuvar barsak hastalığı tanısı almadan önce bireylerin sigara kullandığını, tanı almadan önce dengesiz beslendiğini, eğitim seviyesi düşük olan bireylerde de inflamatuvar barsak hastalığı görüldüğünü ortaya koymuştur. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Jones M, Wessinger S, Crowell MD. Coping strategies and ınterpersonal support in patients with irritable bowel syndrome and inflammatory bowel disease. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006; 4:474–481.
  2. 2. Keefer L, Kiebles JL, Taft TH. The role of self-efficacy in inflammatory bowel disease management: preliminary validation of a disease-specific measure. Inflamm Bowel Dis. 2011; 17(2): 614-620.
  3. 3. Tanrısever BM. Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalarında Yaşam Kalitesi, Anksiyete ve Depresyon. Uzmanlık Tezi. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Koordinatörlüğü. İstanbul, 2009.
  4. 4. Sands, A. From symptoms to diagnosis: clinical distinctions among various forms of ıntestinal ınflammation. Gastroenterology. 2004, 126, 1518‐1512.
  5. 5. Pullen RL, Julian MK. Caring for A Patient With Inflammatory Bowel Disease. Lippincott Williams and Wilkins, 2012; 36-45.
  6. 6. Rejler M, Spangeus A, Tholstrup J. Improved population-based care: Implementing patient- and demand-directed care for inflammatory bowel disease and evaluating the redesign with a population-based registry. Quality Management in Health Care, 2007; 16(1): 38-50.
  7. 7. Russel MG. Changes in the incidence of inflammatory bowel disease: what does it mean? Eur J Intern Med 2000; 11:191-196.
  8. 8. Lakatos L, Kiss LS, David G, et al. Incidence, disease phenotype at diagnosis, and early disease course in inflammatory bowel diseases in Western Hungary, 2002–2006. Inflamm Bowel Dis 2011; 17: 2558-2565.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

28 Şubat 2019

Kabul Tarihi

9 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 18 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Özgürsoy Uran, B., Sarıtaş Yüksel, E., Ünsal Avdal, E., & Arkan, B. (2019). İnflamatuvar barsak hastalıklarında epidemiyolojik özellikler ve hastalık farkındağı; İzmir örneği ile kesitsel bir çalışma. Akademik Gastroenteroloji Dergisi, 18(3), 112-119. https://doi.org/10.17941/agd.532735
AMA
1.Özgürsoy Uran B, Sarıtaş Yüksel E, Ünsal Avdal E, Arkan B. İnflamatuvar barsak hastalıklarında epidemiyolojik özellikler ve hastalık farkındağı; İzmir örneği ile kesitsel bir çalışma. Akademik Gastroenteroloji Dergisi. 2019;18(3):112-119. doi:10.17941/agd.532735
Chicago
Özgürsoy Uran, Berna, Elif Sarıtaş Yüksel, Elif Ünsal Avdal, ve Burcu Arkan. 2019. “İnflamatuvar barsak hastalıklarında epidemiyolojik özellikler ve hastalık farkındağı; İzmir örneği ile kesitsel bir çalışma”. Akademik Gastroenteroloji Dergisi 18 (3): 112-19. https://doi.org/10.17941/agd.532735.
EndNote
Özgürsoy Uran B, Sarıtaş Yüksel E, Ünsal Avdal E, Arkan B (01 Aralık 2019) İnflamatuvar barsak hastalıklarında epidemiyolojik özellikler ve hastalık farkındağı; İzmir örneği ile kesitsel bir çalışma. Akademik Gastroenteroloji Dergisi 18 3 112–119.
IEEE
[1]B. Özgürsoy Uran, E. Sarıtaş Yüksel, E. Ünsal Avdal, ve B. Arkan, “İnflamatuvar barsak hastalıklarında epidemiyolojik özellikler ve hastalık farkındağı; İzmir örneği ile kesitsel bir çalışma”, Akademik Gastroenteroloji Dergisi, c. 18, sy 3, ss. 112–119, Ara. 2019, doi: 10.17941/agd.532735.
ISNAD
Özgürsoy Uran, Berna - Sarıtaş Yüksel, Elif - Ünsal Avdal, Elif - Arkan, Burcu. “İnflamatuvar barsak hastalıklarında epidemiyolojik özellikler ve hastalık farkındağı; İzmir örneği ile kesitsel bir çalışma”. Akademik Gastroenteroloji Dergisi 18/3 (01 Aralık 2019): 112-119. https://doi.org/10.17941/agd.532735.
JAMA
1.Özgürsoy Uran B, Sarıtaş Yüksel E, Ünsal Avdal E, Arkan B. İnflamatuvar barsak hastalıklarında epidemiyolojik özellikler ve hastalık farkındağı; İzmir örneği ile kesitsel bir çalışma. Akademik Gastroenteroloji Dergisi. 2019;18:112–119.
MLA
Özgürsoy Uran, Berna, vd. “İnflamatuvar barsak hastalıklarında epidemiyolojik özellikler ve hastalık farkındağı; İzmir örneği ile kesitsel bir çalışma”. Akademik Gastroenteroloji Dergisi, c. 18, sy 3, Aralık 2019, ss. 112-9, doi:10.17941/agd.532735.
Vancouver
1.Berna Özgürsoy Uran, Elif Sarıtaş Yüksel, Elif Ünsal Avdal, Burcu Arkan. İnflamatuvar barsak hastalıklarında epidemiyolojik özellikler ve hastalık farkındağı; İzmir örneği ile kesitsel bir çalışma. Akademik Gastroenteroloji Dergisi. 01 Aralık 2019;18(3):112-9. doi:10.17941/agd.532735

Cited By