Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Etik İlkeler

Tüm klinik çalışmalar Helsinki Bildirgesinin kurallarına uygun olarak yürütülmelidir (https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-helsinki-ethical-principles-for-medical-research-involving-human-subjects/).

Bilimsel araştırma makalelerinde, ‘Gereç ve Yöntem’ kısmında araştırma projesinin bir etik kurul tarafından onaylandığı (etik kurul tarih ve sayısı) beyan edilmelidir.

Vaka sunumlarında ve makalelerde hasta kimliğini içeren herhangi bir bilgi ve doküman kullanılmamalıdır. Bilgileri kullanılacak hastalardan ‘bilgilendirilmiş onam formu (informed consent)’ alınmalıdır ve onam formu alındığı bilgisi ‘Gereç ve Yöntem’ kısmında belirtilmelidir.

Hayvan deneylerinde, çalışma ‘Laboratuvar Hayvanlarının Bakım ve Kullanımı Kılavuzunda’ (www.nap.edu/catalog/5140.html) belirtilen etik düzenlemelere göre yapılmalıdır ve yazarlar etik kurul onayı alındığını ve etik kurul tarih-numarasını ‘Gereç ve Yöntem’ kısmında beyan etmelidirler.

Deneysel ve klinik ilaç çalışmalarında Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı düzenlemelerine uygun olarak yapıldığı ve etik kurul onayı alındığı metin içinde belirtilmelidir.

Etik kurallara uygunluktan yazarlar sorumludur. Etik Kurul Onay Belgesi makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Vaka sunumlarında ise bilgilendirilmiş onam formu vaka sunumu ile birlikte sisteme yüklenmelidir.

Makalenin formatı ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) ve COPE (Committee on Publication Ethics) rehberlerine uygun olmalıdır.

Makale Değerlendirme Süreci

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi, makale kabulünü veya çok kısa hakem değerlendirme sürelerini garanti etmemektedir.

Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi’ne değerlendirilmek üzere yüklenen makaleler öncelikle editörler (baş editör ve bölüm editörleri) tarafından değerlendirilmektedir.

Editörler ilk olarak makalelerin, derginin makale yazım kurallarına uygun yazılıp yazılmadığını değerlendirmektedirler. Bu kurallara uygun yazılmayan makaleler değerlendirilme dışı bırakılmaktadır.

Dergimizin etik politikasına gereği, intihal yapılması tolere edilmediğinden dolayı ilk değerlendirmeden sonra makaleler ‘iThenticate’ yazılımı ile intihal açısından değerlendirilecektir. Benzerlik oranı %20’nin altında olan yazılar değerlendirmeye alınacaktır.

İlk iki aşamayı geçen makaleler hakem sürecine geçecektir. Ağrı Tıp Fakültesi Dergisi, çift kör hakemli değerlendirme yapmaktadır, tüm süreç boyunca hem hakem hem de yazar kimlikleri birbirlerinden gizlenirler. Bunu kolaylaştırmak için yazarların, yazılarının kimliklerini ele vermeyecek şekilde hazırlanmasını sağlamaları, araştırmacı isimlerinin ve kurum isimlerinin ana metinde belirtilmemesi gerekmektedir.

Sonrasında, makalenin değerlendirilmesi için üç hakem atanır. Hakemler aynı tıp alanında yayınları olan uzmanlar arasından seçilir. Hakemlerden 7 gün içerisinde yazıyı değerlendirmeyi kabul edip etmediklerini bildirmeleri istenmekle beraber, hakemlere değerlendirme için 15 gün süre verilmektedir. Eğer bir hakem ilk 15 günlük sürede hakemlik görevini yerine getirmez ise ek 15 günlük bir süre daha verilecektir (hatırlatma maili atılacaktır). Eğer bu sürede de hakem görevini yerine getirmez ise yeni bir hakem ataması yapılacaktır.

Hakem değerlendirmesi sonucunda hakemlerin, hakem değerlendirme formunu doldurmaları istenir. Hakemler tarafından makaleye herhangi bir düzeltme istenirse yazarlara gerekli düzeltmeleri yapmaları için 15 gün süre tanınacaktır. İki hakem değerlendirmesi ardından makale kabulü ile ilgili nihai kararı baş editör veya bölüm editörleri tarafından verilmektedir. Editörler ihtiyaç halinde makalenin değerlendirilmesi için 3. hakem ataması da yapabilmektedir.

İşlemleri yürütülüp karar aşamasında olan yazıların, makul bir neden olmadan geri çekilme talebi ‘ret’ kapsamına girmektedir.

Makaleler ihtiyaç halinde istatistik editörü tarafından da kontrol edilebilmektedir. İngilizce dilinde yazılan tüm makaleler hem dil açısından hem de makale yazım kuralları açısından incelenecektir.

İhtiyaç halinde baş editör, yardımcı editörler, biyoistatistik uzmanı ve İngilizce dil editörü kabul edilen makalenin asıl anlamını değiştirmeyen küçük düzeltmeler yapabilirler.