Maralfa otunun Miscanthus gigantus Ruminant rasyonlarına yonca kuru otu yerine ikame edilmesiyle In vitro gaz üretimi ve organik madde sindirim parametrelerinin belirlenmesi
Yıl 2024,
Cilt: 6 Sayı: 1, 40 - 46, 12.09.2024
Yakup Bilal
,
Bilal Selçuk
,
Tuğba Bakır
,
İnan Güven
,
Mesut Erer
,
Halil Kılıç
Öz
Bu çalışmada Maralfa otunun Miscanthus gigantus yonca kuru otu yerine % 0, % 10, % 20 ve % 30 oranında ikame edilmesi ile 24 saatlik fermantasyon sonucu oluşan gaz üretimi (GÜ), metan üretimi (CH4) ml, % (CH4) ve organik madde sindirim dereceleri (OMSD) in vitro gaz üretim tekniği ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Maralfa otunun yomca kuru otu yerine ikame edilmesi sonucu fermantasyon parametreleri bakımından önemli farklılıklar tespit edilmiştir (P<0.01). Rasyonların GÜ, CH4 ml, % CH4 ve OMSD değerleri sırasıyla 61.95 ile 74.23 ml 500 mg KM, 10.63 ile 15.63 ml, % 17.13 ile 20.99 ve % 52.40 ile 56.37 arasında tespit edilmiştir. Rasyonların fermantasyon parametreleri ve kimyasal içerikleri arasındaki ilişki Pearson’s korelasyonu ile tespit edilmiştir. Rasyonların gaz üretimleri ve (HK), (HY) ve (ADF) içerikleri arasında negatif bir korelasyon saptanmıştır (P< 0.05; P<0.01). Rasyonların organik madde sindirim dereceleri ile (HK), (HY) ve (ADF) içerikleri arasında negatif bir korelasyon bulunmuştur (P< 0.05; P<0.01). Mevcut çalışmanın sonuçları dikkate alınarak maralfa otunun ruminant hayvanların yem tüketimi, canlı ağırlık artışı üzerine etkilerini belirlemek için in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.
Kaynakça
- Acar, Ö., Bengin, E. (2018). Yozgat (Baştürk Köyü) Arazi Toplulaştırma Projesinin Bölgesel Kalkınma Açısından Değerlendirilmesi, III. Uluslararası Bozok Sempozyumu, Bozok Üniversitesi, Yozgat.
- AOAC. (1990). Official method of analysis. 15th ed., pp.66-88. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA.
- Aydın, G., Karakurt, İ., Aydıner, K. (2009). Enerji kaynaklı küresel metan emisyonlarının irdelenmesi. In: TMMOB Türkiye VII. Enerji Sempozyumu. Ankara, Türkiye, pp. 22-33.
- Blümmel, M., Karsli, A., Russell, J. R. (2003). Influence of diet on growth yields of rumen micro-organisms in vitro and in vivo: influence on growth yield of variable carbon fluxes to fermentation products. British Journal of Nutrition, 90(3), 625-634. https://doi.org/10.1079/BJN2003934
- Canbolat, Ö. (2012). Bazı buğdaygil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(4), 571-577. https://doi.org/10.9775/kvfd.2011.5533
- Cone, J. W., van Gelder, A.H. (1999). Influence of protein fermentation on gas production profiles. Animal Feed Science and Technology, 76(3-4), 251-264. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(98)00222-3
- Çay, T., Acar, Ö. (2022). Balıkesir İlinde Yapılan Arazi Toplulaştırma Projelerinin Teknik Analizi, Geçmişten Günümüze Balıkesir’in Kültürel Mirası, Cilt:4, S. 67-98 Palet Yayınları, E- ISBN:978-625-6401-09-9.
- Çay, T., Acar, Ö. (2023). Toplulaştırma Sahalarında Bulunan Meraların Teknik Yönden İncelenmesi. 5st International Сukurova Agriculture and Veterinary Congress: Adana, Turkey.
- Denizdurduran, M., Kızılelma, Y., Acar, Ö., Bengin, E. (2017). Afşin (Kahramanmaraş) Şehri ve Yakın Çevresinin Zamansal Değişiminin Uzaktan Algılama ile İncelenmesi. TUFUAB IX. Teknik Sempozyumu, Afyonkarahisar, ISBN978-605-67429-1-0.
- Duncan, D. B. (1955). Multiple range and multiple F tests. Biometrics, 11(1), 1-42. https://doi.org/10.2307/3001478
- Goel, G., Makkar, H. P., Becker, K. (2008). Effects of Sesbania sesban and Carduus pycnocephalus leaves and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) seeds and their extracts on partitioning of nutrients from roughage-and concentrate-based feeds to methane. Animal Feed Science and Technology, 147(1-3), 72-89. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2007.09.010
- Görgülü, M., Kolumnan, Darcan, N., Göncü, S. (2009). Hayvancılık ve küresel ısınma. V. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, Çorlu.
- Grainger, C., Beauchemin, K. A. (2011). Can enteric methane emissions from ruminants be lowered without lowering their production. Animal Feed Science and Technology, 166: 308-320. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2011.04.021
- Greef, J. M., Deuter, M. (1993). Syntaxonomy of Miscanthus× giganteus GREEF et DEU. Angewandte Botanik, 67(3-4), 87-90.
- Hazar, D., Velibeyoğlu, K. (2018). Kırsal-Ekolojik Müştereklerimiz Mera Alanları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 24(2), 193-201.
- Hegarty, R. S., Klieve, A. V. (1999). Opportunities for biological control of ruminal methanogenesis. Australian Journal of Agricultural Research, 50(8), 1315-1320. https://doi.org/10.1071/AR99006
- Hindrichsen, I. K., Wettstein, H. R., Machmüller, A., Soliva, C. R., Bach Knudsen, K. E., Madsen, J., Kreuzer, M. (2004). Effects of feed carbohydrates with contrasting properties on rumen fermentation and methane release in vitro. Canadian Journal of Animal Science, 84(2), 265-276. https://doi.org/10.4141/A03-095
- Houghton, J. T., Callander, B. A., Varney, S. K. (1992). Climate Change 1992: The Supplementary Report to the IPCC Scientific Assessment, NY, USA: Cambridge University Press.
- IPCC (2007). Climate Change (2007). Climate Impacts, Adaptation and vulnerability. Working Group II to Intergovernmental Panel on Climate Change Fourth Assessment Report, Geneva: Intergovernmental panel on Climate Change. https://www.ipcc.ch/pdf/assessment report/ar4/wg2/ar4_wg2_full_report.pdf
- Johnson, K. A., Johnson, D. E., (1995). Methane emissions from cattle. Journal of animal science, 73(8), 2483-2492. https://doi.org/10.2527/1995.7382483x
- Menke, K. H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. The Journal of Agricultural Science, 93(1), 217-222. https://doi.org/10.1017/S0021859600086305
- Menke, K. H., Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Anim Res Dev, 28, 7-55.
- Meral, Y. ve Biricik, H. (2013). Ruminantlarda metan emisyonunu azaltmak için kullanılan besleme yöntemleri. VII. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi (Uluslararası katılımlı), 26-27.
- Nauman, C., Bassler, R. (1993). Die Chemische Untersuchung Von Futtermitteln. Methodenbuch, Band Iıı. Vdlufa-Verlag, Darmstadt.
- NRC. (2007). Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids National Academy of Science.
- Öztürk, O., Şen, C., & Aydın, B. (2019). Hayvancılık İşletmelerinin yem bitkileri yetiştiriciliği ve mera kullanım alışkanlıklarının karşılaştırmalı analizi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 28(1), 29-38.
- SPSS. (2011). IBM SPSS statistics for Windows, version 20.0. New York: IBM Corp 440
- Van Soest, P. V., Robertson, J. B., Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of dairy science, 74(10), 3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2.
- Wolin, M.J. (1960). A theoretical rumen fermentation balance. Journal of Dairy Science, 43(10), 1452-1459. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(60)90348-9