Seçilmiş Ülke ve Ülke Gruplarında Kredi Derecelerinin Yatırımlar Üzerindeki Etkisi
Öz
Küreselleşmenin hızla arttığı bir dünyada sermaye hareketliliği de buna bağlı olarak farklılık göstermeye başlamıştır. Bunun sonucunda sermaye sahiplerine yol gösterecek kriterler ve ölçümler gerçekleştiren firmalar önem kazanmıştır. Bu firmaların yapmış oldukları derecelendirmelerin etkinliği iktisat teorileri açısından tartışma konusu olmaktadır. Ülkelerin geliştirmiş oldukları teknolojik yapı ve küreselleşme boyutu ile ülkelerdeki mevcut kaynakların ve yapısallaşmanın etkisi ile ülke yatırımcıları farklı pazar arayışlarına açılmış ve ülkelerinde ki ulusal sınırların dışarısına açılma ihtiyacı oluşmuştur. Bazı ülkelerde hammadde, işgücü, yabancı kaynaklara bağımlı olmaları da yabancı sermaye yatırımı yapacak ülkelerin bu ülkeler ile olan faaliyetlerini geliştirmiştir. Yabancı sermaye yatırımları, ülkelerin geçiş ve gelişim sürecinde önemli bir faktördür. Çok sayıda yabancı sermaye yatırım çeken ülkeler ile bu yatırımlardan faydalanmak isteyen ülkelerin karşılaşması sonucu uluslararası ticaret kavramı ortaya çıkmaktadır. Uluslararası ticareti ülkelerdeki faiz, yurtiçi hasıla, ülkelerin kendi iç büyümeleri ve ekonomik beklentileri etkilemektedir. Bu çalışmada 2000-2015 yılları arasında ülkelere yapılan yabancı yatırımlara, kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu derecelendirmelerin etkileri analiz edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akçayır, Ö. 2013;Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları Ve Güvenirliklerinin Sorgulanması: Türkiye’nin Kredi Derecelendirme Geçmişi Ve Bugünü (1992-2012), Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Y.lisans tezi, Isparta 2013.
- Altunkaya, H. İ. (2013); Ülkelerin Uzun Dönem Kredi Notlarının Derecelendirilmesinde Önemli Değişkenlerin Veri Madenciliği Teknikleri Kullanılarak Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Y. Lisans Tezi
- Baltagi, B. (2008). Econometric analysis of panel data. John Wiley & Sons.
- Çalışkan, Ö.V. (2002); Kredi Derecelendirme Kuruluşları Ve Risk Değerlendirme Kriterleri, Gazi Üniversitesi, İ.İ.B.F Dergisi 1/2002, 53-66
- Demir, M. (2014); Kredi Derecelendirme KuruluşlarıDerecelendirme Süreçleri Ve Türkiye, Adnan Menderes Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aydın 2014.
- Demir, M., Eminer, F.(2014); Kredi Derecelendirme Kuruluşları Üzerine Düşünceler, Eul Journal Of Social Sciences (V:Iı) Laü Sosyal Bilimler Dergisi December 2014 Aralık.
- Eren, E. (2010). Derecelendirme Kuruluşları Tarafından Verilen Notlar Sebebiyle Üçüncü Kişilerin Uğrayabileceği Zararlardan Kaynaklanan Sorumluluğun Hukuki Niteliği. Journal of BRSA Banking & Financial Markets, 4(2).
- Erkan, M., & Demircioğlu, M. Y. (2010). Ülke derecelendirmesinin ekonomik kamu düzeni üzerindeki etkisi. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Cilt:1 Sayı:1 Yıl:2010.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Konferans Bildirisi
Yayımlanma Tarihi
10 Kasım 2017
Gönderilme Tarihi
20 Kasım 2017
Kabul Tarihi
18 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1