Araştırma Makalesi

ETİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI İMALAT SEKTÖRÜNÜN FİRMA YOĞUNLAŞMA BAKIŞ AÇISI İLE ANALİZİ

Cilt: 6 Sayı: 2 30 Aralık 2021
PDF İndir
TR EN

ETİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI İMALAT SEKTÖRÜNÜN FİRMA YOĞUNLAŞMA BAKIŞ AÇISI İLE ANALİZİ

Öz

Et işleme ve saklama sektörü, hayvancılığa dayalı önemli bir sanayi kolu olup, hayvansal hammaddeleri çeşitli işlemlere tabi tutmakta ve hayvansal ürünleri tüketime hazır ürüne dönüştürmektedir. Bu sayede sektör, hayvansal ürünlerin daha uzun soluklu saklanmasına ve tüketilmesine imkan sunmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, hayvancılık sektöründe oldukça önemli yere sahip olan etin işlenmesi ve saklanması, kümes hayvanların etlerinin işlenmesi ve saklanması ile et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların yoğunlaşma düzeyini, rekabet durumunu ve ilgili sektörün piyasa yapısını analiz etmektir. Analizde; sektörde faaliyet gösteren firmaların 2012-2019 dönemlerine ait net satış rakamlarından yararlanılmış ve firmaların yoğunlaşma düzeyinin hesaplanmasında k firma, Herfindahl-Hirchman, Entropi ve Kapsamlı yoğunlaşma indeksleri kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda; (i) firma yoğunlaşma düzeyinin düşük, (ii) piyasadaki rekabet düzeyinin yüksek ve (iii) piyasanın tam rekabete yakın veya monopolcü rekabet yapısına sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akardeniz, E., ve Kıraç, F. (2015). “Rekabet ve Yoğunlaşma Düzeyinin Ölçülmesi: Gaziantep Teknik Tekstiller Piyasası”. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(10): 451-472.
  2. Aktaş, E., ve Yurdakul, O. (2001). "Türkı̇ye’de Un Sanayı̇ Sektörünün Analı̇zı̇". Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(8): 261-274. Bölgesel Çevre Merkezi [REC]. (2016, Temmuz). https://rec.org.tr/wp-content/uploads/2016/11/et_urunleri_rehberi.pdf, (05.05.2021)
  3. Device, P., Jones, R., Lee, N., ve Tyson, W. (1974). "An Introduction to Industrial Economics". London: George Allen&Unwin Ltd.
  4. Ediz , Y. ve Önder, K. (2019). "İçecek İmalatı Sektörünün Piyasa Yapısı ve Yoğunlaşma Oranı: Türkiye'nin İlk 1000 Sanayi Kuruluşu Üzerine Bir Uygulama", Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 60: 25-40.
  5. Erlat, G. (1991). İhracat ve Endüstriyel Yoğunlaşma Arasındaki İlişkinin İmalat Sanayiinden Seçilmiş Bazı Sektörler Açısından İncelenmesi, https://docplayer.biz.tr/29794447-Ihracat-ve-endustriyel-yogunlasma-arasindaki-iliskinin-imalat-sanayiinden-secilmis-bazi-sektorler-acisindan-incelenmesi.html, (05.05.2021)
  6. FAO. (2021a). Crops and livestock products. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL, (10.05.2021)
  7. FAO. (2021b). Livestock Primary. Production. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL, (10.05.2021)
  8. Goodarzi , A., ve Shafiee, A. (2012). "Market Structure in Iran's Banking Sector: An Application of Multilevel Models", Iranian Journal of Economic Research, 17(50): 43-64.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

17 Ağustos 2021

Kabul Tarihi

5 Ekim 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Önder, K., & Pınar, Ç. (2021). ETİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI İMALAT SEKTÖRÜNÜN FİRMA YOĞUNLAŞMA BAKIŞ AÇISI İLE ANALİZİ. Aydın İktisat Fakültesi Dergisi, 6(2), 1-10. https://doi.org/10.53839/aifd.983725

Cited By