Et işleme ve saklama sektörü, hayvancılığa dayalı önemli bir sanayi kolu olup, hayvansal hammaddeleri çeşitli işlemlere tabi tutmakta ve hayvansal ürünleri tüketime hazır ürüne dönüştürmektedir. Bu sayede sektör, hayvansal ürünlerin daha uzun soluklu saklanmasına ve tüketilmesine imkan sunmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, hayvancılık sektöründe oldukça önemli yere sahip olan etin işlenmesi ve saklanması, kümes hayvanların etlerinin işlenmesi ve saklanması ile et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların yoğunlaşma düzeyini, rekabet durumunu ve ilgili sektörün piyasa yapısını analiz etmektir. Analizde; sektörde faaliyet gösteren firmaların 2012-2019 dönemlerine ait net satış rakamlarından yararlanılmış ve firmaların yoğunlaşma düzeyinin hesaplanmasında k firma, Herfindahl-Hirchman, Entropi ve Kapsamlı yoğunlaşma indeksleri kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda; (i) firma yoğunlaşma düzeyinin düşük, (ii) piyasadaki rekabet düzeyinin yüksek ve (iii) piyasanın tam rekabete yakın veya monopolcü rekabet yapısına sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Firma Yoğunlaşma Pazar Yapısı Etin İşlenmesi ve Saklanması İmalat Sektörü
Meat processing and storage sector is an important branch of industry which is based on animal husbandry and in which animal raw materials are subjected to various processes and animal products are transformed into ready-to-eat products. In this way, the sector allows the longer-term storage and consumption of animal products. Therefore, the aim of the current study is to analyze the concentration level, competitiveness and market structure of the companies operating in the sectors of meat processing and storage, processing and storage of poultry meat, and the production of products produced from meat and poultry meat, which have a very important place in the livestock sector. In the analysis, the net sales figures of the companies operating in the sector for the period of 2012-2019 were used and k firms, Herfindahl-Hirchman, Entropy and Comprehensive concentration indexes were used to calculate the concentration level of the companies. As a result of the analysis, it was concluded that (i) the level of firm concentration is low, (ii) the level of competition in the market is high, and (iii) the market has a strong monopolistic competition structure close to perfect competition.
Firm Concentration Market Structure Meat Processing and Storage Manufacturing Sector
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekonomi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 2 |