Arka plan/amaç: Bu çalışmanın temel amacı, dekspantenol içeren bir nemlendirici krem hazırlamak ve değerlendirmektir. Gereçler ve yöntemler: Bu çalışmada, bağımsız değişkenin değişen konsantrasyonlarının fiziksel görünüm, pH, elektriksel iletkenlik, viskozite ve sürülebilirlik Cera alba ve Stearik asidin çeşitli eksipiyanlarla farklı kombinasyonları ile farklı formülasyonlar hazırlandı. Geliştirilen formülasyonlar QbD yaklaşımı ile incelenmiştir. "Tasarımla kalite" olarak bilinen bir süreç, ürünün önceden belirlenmiş kalitesini garanti etmek için farmasötiklerin planlanması, geliştirilmesi ve üretiminde istatistiksel, analitik ve risk yönetimi tekniklerini kullanır.
Sonuçlar: QbD çalışmalarına göre Tasarım Alanı optimum formüller için verilmiştir. Ana etkiler ve tepkiler için model denklemleri oluşturulduktan sonra, stearik asit ve cera alba içeren çeşitli krem formülasyonları, sürülebilirlik, viskozite ve elektrik iletkenliğine dayalı olarak optimize edildi.
Sonuç: Sonuç olarak, bu araştırma çalışmasında elde edilen farklı formülasyonların sonuçları, belirli oranda Cera alba ve Stearik asit içeren bir nemlendirici kremin gelecek vaat eden bir potansiyele sahip olduğunu açıkça göstermiştir. Bu nedenle, kozmetik faydalarını kazanmak için nemlendirici kreme oranlarda Cera alba ve Stearik asit dahil edilir.
Background/aim: The main purpose of this work was to prepare and evaluate a moisturizing cream containing dexpanthenol. Materials and methods: In this study, several cream formulations were prepared using the oil-in-water (O/W) emulsion technique to investigate the effect of varying concentrations of the independent variable on the physical appearance, pH, electrical conductivity, viscosity and spreadability. Different formulations were prepared with different combinations of Cera alba and Stearic acid with various excipients. The developed formulations were examined with the QbD approach. A process known as "quality by design" uses statistical, analytical, and risk-management techniques in the planning, development, and production of pharmaceuticals to guarantee the predetermined quality of the product.
Results: According to the QbD studies, the Design Space is given for optimum formulae. After establishing the model equations for the main effects and responses, various cream formulations containing stearic acid and cera alba were optimized based on spreadability, viscosity, and electrical conductivity.
Conclusion: In conclusion, the outcomes of different formulations obtained in this research study clearly showed that a moisturizing cream containing a certain ratio of Cera alba and Stearic acid have an up-and-coming potential. Therefore, proportions of Cera alba and Stearic acid are included in the moisturizing cream to win its cosmetic benefits.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eczacılık ve İlaç Bilimleri |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 17 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1 |