Araştırma Makalesi

Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıkları, Amaçları ve Oyun Tercihlerinin İncelenmesi: Maltepe Üniversitesi Örneği

Cilt: 4 Sayı: 12 1 Temmuz 2013
  • Aylin Tutgun Ünal
  • Faruk İnan
  • Mehmet Tuğrul Kaya
  • Murat Fırat
  • Zuhal Güzelbaba
  • Aylin Bahadır
PDF İndir
EN TR

Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıkları, Amaçları ve Oyun Tercihlerinin İncelenmesi: Maltepe Üniversitesi Örneği

Öz

Günümüzde teknolojik cihazların giderek mobil hale gelmesiyle pek çok uygulama platform değiştirir hale gelmiştir. Bu uygulamaların önemli bir tanesi de değişik amaçlara hizmet eden bilgisayar oyunlarıdır. Bilgisayar oyunları, eğlence ya da stres atma aracı olarak betimlendiği gibi, aynı zamanda gerek “eğitsel oyunlar” olarak, gerekse “zekâ/bulmaca” vs. türünden oyunlar olarak hem eğitime hem de kişisel gelişime de hizmet etmektedir. Bu açıdan baktığımızda, bilgisayar oyunları eğitim-öğretim sürecinde eğitimci ve öğrencilere fayda sağlayan uygulamalar olarak ta düşünülebilir. Bu araştırmada, geleceğin öğretmenleri olarak düşünülen öğretmen adayı üniversite öğrencilerinin bilgisayar oyunu oynama alışkanlıkları, amaçları ve oyun tercihlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, İstanbul’da yer alan Maltepe Üniversitesi’ndeki 180 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Veri toplamada, araştırmacılar tarafından geliştirilen “Dijital Oyun Oynama Alışkanlıklarını Belirleme Anketi” kullanılmıştır. Ankette, öğretmen adaylarının demografik özelliklerine, oyun oynama alışkanlıklarına, oyun tercihlerine ve oyun oynama amaçlarına yönelik sorular yer almakta olup, uygulama sonucunda birtakım bulgulara ulaşılmıştır. Bazı bulgular şu şekildedir: a Öğretmen adaylarının %77,8’i oyun oynamaktadır; b Daha çok evde ve bilgisayar üzerinden oyun oynamaktadırlar; c Oyun türlerinden en çok “bulmaca/zekâ” oyunlarını oynamaktadırlar; d Facebook’ta en çok tercih ettikleri oyunlar “okey” ve “kart oyunlarıdır”; e Erkeklerin günlük bilgisayar oyunu oynama süresi kadınlardan daha fazladır ve daha çok cihaz türü kullanarak çok oyunculu oyunları tercih etmektedirler; f Erkek ve kadın öğrencilerin oynadıkları oyun türleri farklılaşmaktadır; g Bilgisayar oyunlarını en çok eğlence/zevk amaçlı oynasalar da, eğitim amaçlı oynayanların oranı %55,6’dır. Araştırma sonunda, araştırma sonuçlarından yola çıkılarak, bilgisayar oyunlarının eğitimdeki önemine yönelik birtakım vurgulamalara ve önerilere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akıncı, A., Sırakaya M., Yıldırım, D. ve Tüzün, H. (2010). Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Eğitim Ortamına Entegrasyonu, IV. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu Bildiri Kitabı, sf. 57‐62.
  2. Akyazı, E. ve Tutgun Ünal, A. (2013a). İletişim Fakültesi Öğrencilerinin Amaç, Benimseme, Yalnızlık Düzeyi İlişkisi Bağlamında Sosyal Ağları Kullanımı, Global Media Journal TR, 3(6), 1‐24.
  3. Akyazı, E., Tutgun Ünal, A. ve Akyazı, A. (2013b). Elektronik Dönüşüm Sürecinde Mobil Teknolojiler Ve Eğitim (Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Mobil Teknolojileri Eğitim Amaçlı Kullanım Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma), 7. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu, Erzurum’da bildiri olarak sunulmuştur.
  4. Çakır, Ö., Ayas, T. ve Horzum, M.B. (2011). Üniversite Öğrencilerinin İnternet ve Oyun Bağımlılıklarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 44 (2), 95‐117.
  5. Durdu, P.O., Hotomaroğlu, A. ve Çağıltay, K. (2004). Türkiye’deki öğrencilerin bilgisayar oyunu oynama alışkanlıkları ve oyun tercihleri: ODTÜ ve Gazi Üniversitesi öğrencileri arası bir karşılaştırma. Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim Konferansı’nda sunulan bildiri, Ankara.
  6. Griffiths, M.D. ve Hunt, N. (1995). Computer game playing in adolescence: Prevalence and demographic indicators. Journal of Community and Applied Social Psycholog, 5, 189–93.
  7. Horzum, M.B. (2011). İlköğretim Öğrencilerinin Bilgisayar Oyunu Bağımlılık düzeylerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi, Eğitim ve Bilim, 36 (159), 56‐68.
  8. Horzum, M.B., Ayas, T. ve Çakır Balta, Ö. (2008). Çocuklar için Bilgisayar Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3 (30), 76‐88.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Aylin Tutgun Ünal Bu kişi benim

Faruk İnan Bu kişi benim

Mehmet Tuğrul Kaya Bu kişi benim

Murat Fırat Bu kişi benim

Zuhal Güzelbaba Bu kişi benim

Aylin Bahadır Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2013

Gönderilme Tarihi

1 Temmuz 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA
Tutgun Ünal, A., İnan, F., Kaya, M. T., Fırat, M., Güzelbaba, Z., & Bahadır, A. (2013). Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıkları, Amaçları ve Oyun Tercihlerinin İncelenmesi: Maltepe Üniversitesi Örneği. AJIT-e: Academic Journal of Information Technology, 4(12), 29-52. https://doi.org/10.5824/1309-1581.2013.3.003.x
AMA
1.Tutgun Ünal A, İnan F, Kaya MT, Fırat M, Güzelbaba Z, Bahadır A. Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıkları, Amaçları ve Oyun Tercihlerinin İncelenmesi: Maltepe Üniversitesi Örneği. AJIT-e. 2013;4(12):29-52. doi:10.5824/1309-1581.2013.3.003.x
Chicago
Tutgun Ünal, Aylin, Faruk İnan, Mehmet Tuğrul Kaya, Murat Fırat, Zuhal Güzelbaba, ve Aylin Bahadır. 2013. “Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıkları, Amaçları ve Oyun Tercihlerinin İncelenmesi: Maltepe Üniversitesi Örneği”. AJIT-e: Academic Journal of Information Technology 4 (12): 29-52. https://doi.org/10.5824/1309-1581.2013.3.003.x.
EndNote
Tutgun Ünal A, İnan F, Kaya MT, Fırat M, Güzelbaba Z, Bahadır A (01 Temmuz 2013) Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıkları, Amaçları ve Oyun Tercihlerinin İncelenmesi: Maltepe Üniversitesi Örneği. AJIT-e: Academic Journal of Information Technology 4 12 29–52.
IEEE
[1]A. Tutgun Ünal, F. İnan, M. T. Kaya, M. Fırat, Z. Güzelbaba, ve A. Bahadır, “Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıkları, Amaçları ve Oyun Tercihlerinin İncelenmesi: Maltepe Üniversitesi Örneği”, AJIT-e, c. 4, sy 12, ss. 29–52, Tem. 2013, doi: 10.5824/1309-1581.2013.3.003.x.
ISNAD
Tutgun Ünal, Aylin - İnan, Faruk - Kaya, Mehmet Tuğrul - Fırat, Murat - Güzelbaba, Zuhal - Bahadır, Aylin. “Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıkları, Amaçları ve Oyun Tercihlerinin İncelenmesi: Maltepe Üniversitesi Örneği”. AJIT-e: Academic Journal of Information Technology 4/12 (01 Temmuz 2013): 29-52. https://doi.org/10.5824/1309-1581.2013.3.003.x.
JAMA
1.Tutgun Ünal A, İnan F, Kaya MT, Fırat M, Güzelbaba Z, Bahadır A. Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıkları, Amaçları ve Oyun Tercihlerinin İncelenmesi: Maltepe Üniversitesi Örneği. AJIT-e. 2013;4:29–52.
MLA
Tutgun Ünal, Aylin, vd. “Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıkları, Amaçları ve Oyun Tercihlerinin İncelenmesi: Maltepe Üniversitesi Örneği”. AJIT-e: Academic Journal of Information Technology, c. 4, sy 12, Temmuz 2013, ss. 29-52, doi:10.5824/1309-1581.2013.3.003.x.
Vancouver
1.Aylin Tutgun Ünal, Faruk İnan, Mehmet Tuğrul Kaya, Murat Fırat, Zuhal Güzelbaba, Aylin Bahadır. Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıkları, Amaçları ve Oyun Tercihlerinin İncelenmesi: Maltepe Üniversitesi Örneği. AJIT-e. 01 Temmuz 2013;4(12):29-52. doi:10.5824/1309-1581.2013.3.003.x