Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

Akârın (Gayrı Menkuller) Kirasının Zekâtı ve Farzıyyeti

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 2, 71 - 90, 30.12.2020

Öz

Allah (cc) rızık ve ikramını isteyene istediği ölçü ve hikmetle vermektedir. Dolayısıyla insanların bir kısmını zengin yaparken diğer bir kısmını fakir yapmaktadır. Zenginlerin sahip oldukları mallarda, malları miktarınca, fakir ve muhtaçlar için haklar vardır. Bu minval üzere Allah kitabında onlarca ayette zekâtı farz kıldığını belirtmektedir. Allah'ın zekâtı zenginler üzerine farz kılmasının amacı, zenginlik nimetinden dolayı Allah'a şükürdür. Muhtaçların ihtiyaçlarını temin etmektir. Zenginlerin nimetlendirildiği gibi muhtaçlarında malla nimetlendirilmesini sağlamaktır. Zenginleri cimrilikten ve günahlardan temizlemektir. Kullanılma niyetlerine göre akarların zekatlandırılması hususunda altı durum sözkonusudur. Akarı (gayrimenkulü) ticaret niyetiyle mülk edinmek, ziraat yapılması, ağaç dikilmesi veya onun kiraya verilmesi, kendisinde değil de menfaatlerin de ticaret yapılması gibi. Akarların Bu durumlarıyla ilgili zekatlandırmalarında mütekaddimun ve günümüz fakihlerinin farklı görüşleri mevcuttur.

Kaynakça

  • Kur’ân-ı Kerim Meâli, Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2011.
  • Buhârî, Muhammed b. İsmail Ebû Abdillah. Sahîhu’l-Buhârî. Thk. Muhammed b. Züheyr b. Nasır. Dâru Tavki’n-Necât, 1422.
  • Ebû Ubeyd, Kâsım b. Sellâm. Kitâbü’l-emvâl, Thk. Ebû Enes Seyyid b. Receb, Mısır: Dâru hedyi’n-Nebevi,2007.
  • İbn Teymiyye, Ebû’l-Abbâs Takiyuddîn Ahmed b. Abdilhalîm b. Mecdiddîn Abdisselâm el-Harrânî. Mecmû’ul-fetâvâ. Nşr. Abdurrahman b. Muhammed el-Âsimî ve oğlu Muhammed. Riyâd: Matbaatü Riyâd, 1995.
  • Karadâvî, Yusuf. Kur’ân’ı Anlamada Yöntem, Trc. Mehmet Nurullah Aktaş, İstanbul: Nida Yayınları, 2015.
  • Kâsânî, Alâuddîn Ebû Bekr b. Mes'ûd. Bedâi’u’s-sanâi’ fî tertîbi’ş-şerâi’. (Beyrut: Daru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1406/1986).
  • Müslim, b. Heccâc Ebû’l-Hasan el-Kuşeyrî. Sahihu Müslim. thk. Muhammed Fuad Abdulbaki. Beyrut: Dâru İhyâi’t-Türâsi’l-Arabî, ts.
  • Sözen, Hüseyin. “İslam Hukukunda Gayrimenkul Malların Zekâtı”, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara-2010, 32-33.
  • Şafak, Ali. “Akar”, “Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, İstanbul: Güzel Sanatlar Matbaası, 1989, 221.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Tercüme
Yazarlar

Ahmed Fehmî Ebû Sünne Bu kişi benim 0000-0002-5753-8341

Çevirmenler

Yusuf Balta

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 15 Ekim 2020
Kabul Tarihi 2 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Ebû Sünne, Ahmed Fehmî. “Akârın (Gayrı Menkuller) Kirasının Zekâtı Ve Farzıyyeti”. Akademik-Us. Yusuf BaltaTrc 4/2 (Aralık 2020), 71-90.

Artvin İlahiyat Dergisi orijinal bilimsel yayınları içerir. Editöryal çalışmalar hariç yayımlanan tüm makaleler çift taraflı kör akran değerlendirmesi sürecine tabidir.