In this research, the effects of different modified atmosphere packaging on the antioxidant activity and postharvest physiology of ‘Canernar-1’ pomegranates were investigated. Pomegranates were harvested at the commercial harvest stage and packed in two different types of modified atmosphere packaging (MAP1 and MAP2). Packed and unpacked (control) fruits were stored at 6ºC and 90-95% relative humidity for 210 days. During the storage period, various physical and chemical analyses (CO2 and O2 levels inside the MA bags, weight loss, skin color, total titratable acidity, total soluble solids, total anthocyanins, total phenolics, antioxidant activity, visual appearance, decayed fruit number and decayed fruit index) were performed on the fruit samples taken from the cold storage rooms at 30 days intervals. Storing of pomegranates in both MAP’s created a favorable environment around the fruits and weight loss was lower at these treatments. Besides weight losses and decayed fruit number both modified atmosphere packages were found quite effective in maintaining the amount of titratable acidity, skin color and antioxidant activity of the pomegranates. Under these conditions, Canernar-1 types of pomegranates can be store up to 210 days with minimal quality losses
Pomegranate Punica granatum L. Storage Modified atmosphere Antioxidant activity Quality
Bu çalışmada, modifiye atmosferde muhafazanın ‘Canernar-1’ narlarının antioksidan aktivitesi ve
derim sonrası fizyolojisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, optimal derim zamanında
derilen narlar kontrol meyveleri dışında iki farklı modifiye atmosfer ortamında (MAP1 ve
MAP2), 6 C sıcaklık ve % 90-92 oransal nemde 210 gün süreyle depolanmışlardır. Değişik
muhafaza ortamlarından 30 gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde, muhafaza periyodu
süresince çeşitli fiziksel ve kimyasal analizler (modifiye atmosfer torbaları içerisindeki CO2 ve
O2 miktarlarındaki değişimler, ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, titre edilebilir asit, suda
çözünebilir kuru madde, toplam antosiyanin, toplam fenolik bileşikler, antioksidan aktivitesi, dış
görünüş, çürük meyve miktarı ve çürük meyve indeksi) yapılarak meyvelerin depolama süresince
kalitelerinde meydana gelen değişmeler belirlenmiştir. Modifiye atmosferde depolama narların
ağırlık kayıplarını, kalite kayıplarını (dış görünüş) ve çürük meyve miktarını azaltmada, titre
edilebilir asit miktarı, meyve kabuk rengi ve antioksidan aktivitesinin korunmasında oldukça
etkili olmuştur. MA ortamında depolanan narlar 6 C sıcaklık ve % 90-92 oransal nemde 210 gün
süreyle kalitelerinden fazla bir şey kaybetmeden başarıyla depolanmışlardır.
Nar Punica granatum L. Depolama Modifiye atmosfer Antioksidan aktivite Kalite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 26 Sayı: 2 |