Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluating the roles of milk collecting facilities against milk roundsman system

Yıl 2010, Cilt: 23 Sayı: 2, 117 - 125, 01.12.2010

Öz

The fact that, the milk, a vital nutrient for human, goes bad easily-, should be preserved under highly strict health circumstances during the period of production and consumption stage. In addition, the milk shows many differences from other market products in a marketing manner because of its highly hygienic state. In the supply side of milk and the other dairy products marketing structure in Turkey, small family companies, milk collecting centers (belonging to cooperatives, dairy farms and factories), unions and private sectors (factories, dairy farms) take place. Rapidly increasing milk collecting centers plays a very important role in the process of linking milk to the modern facilities and taking over the control for being a bridge between the producer and raw milk processing companies. This study aimed to help the creation of a milk market, based on food safety and assigning a role to the milk collecting centers, to determine the role of milk rounds man system and providing food safety in Antalya raw milk market. The primary data gathered by -face to face- interviews consists of the main material of this research. In the research, interviews were made with milk collecting centers that count 54 at total in Antalya province. Promoting the modern milk facilities, enabling a continuing milk producer income, increasing the competitive power of production, inciting organizing of the producers, gaining control over and observing the raw milk marketing by registering it, thus enabling to prevent milk rounds man system, was highlighted in the study. Milk policy precautions should be developed for serving the customers more healthy milk and dairy products. Especially, seeking an alternative solution efforts for how the facilities can be turned into a more competitive and preferable state than the milk rounds man, is needed.

Kaynakça

  • Ataman P (2007) Ülkemizde gıda güvenliği. Süt Dünyası Dergisi, Sayı 6.
  • Bülbül M, Turan A, Albayrak M, Sayın C (1998) Hayvansal üretimde üretici örgütlenmesi (kooperatif ve şirketler). TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Hayvansal Üretimi artırmada Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu, Ziraat Bankası Yayınları 34, 7-9 Ocak 1998, Ankara.
  • FAO (2007) FAOSTAT Statistical Database Archieve, Livestock Primary. http://faostat.fao.org/site/412/default.aspx. Erişim Tarihi: 19.03.2010.
  • FAO (2009) FAOSTAT Statistical Database Archieve, Livestock Primary. http://faostat.fao.org/site/412/default.aspx. Accessed 19 March 2010.
  • Gönç S, Oysun G, Ergüllü E (1993) Süt üretiminde sorunlar ve destekleme politikaları. Türkiye 5. Sütçülük Kongresi, Ankara.
  • Sayın C (1998) Türkiye’de hayvancılığa yönelik destekleme ve dış ticaret politikalarının ülke hayvancılığına etkileri üzerine bir araştırma. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Sayın C (2003) Türkiye’de Tarımsal Destekleme Politikaları Reform Arayışları, IMF, GATT ve AB Yansımaları. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yayınları, Ankara.
  • Sayın C, Mencet MN, Karaman S (2007a) The impact assessment on milk iIncentive policies in Turkey: Antalya province case, European Association of Agricultural Economists 104th Seminar http://purl.umn.edu/7793. Accessed 1 April 2010. Sayın ve ark. /Akdeniz Univ. Ziraat Fak. Derg. (2010) 23(2): 117-125 © Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi 125
  • Sayın C, Mencet MN, Taşcıoğlu Y (2007b) Süt pazarlama ve dağıtım yapısında kooperatiflerin rolü ve önemi: Antalya ili örneği. I. Ulusal Kooperatifçilik Sempozyumu, Gazi Üniversitesi Kooperatifçilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOOP-MER), 25-26 Mayıs 2007, Ankara.
  • Sayın C, Taşcıoğlu Y, Mencet MN (2008) Süt Toplama Merkezlerinin, Gıda Güvenliğini Sağlama ve Sokak Sütçülüğünü Önlemedeki Rollerinin Belirlenmesi: Antalya İli Örneği, TÜBİTAK 106 O 011 no’lu Hızlı Destek Projesi, Ankara.
  • Tan S, Ertürk YE (2002) Peynir. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Bakış Sayı 1, Nüsha 11.
  • TKB (2006a) Ortak Piyasa Düzenleri Alt Çalışma Grup Raporları”, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Bakanlığı, Ankara.
  • TKB (2006b) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü Kayıtları, Antalya.
  • TÜİK (2009) T. C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu web sayfası, Veritabanları, Ankara. (http://www.tuik.gov.tr/jsp/duyuru/upload/ vt/ vt.htm). Erişim 3 Ağustos 2009.
  • TÜİK (2010) T. C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu web sayfası, Veritabanları, Ankara. (http://www.tuik.gov.tr/jsp/duyuru/upload/ vt/vt.htm). Erişim 7 Temmuz 2010.

Süt toplama merkezlerinin, sokak sütçülüğünü önlemedeki rollerinin belirlenmesi: Antalya ili örneği

Yıl 2010, Cilt: 23 Sayı: 2, 117 - 125, 01.12.2010

Öz

İnsan beslenmesi için önemi tartışılmaz olan sütün çabuk bozulan bir yapıya sahip olması
nedeniyle üretiminden tüketimine kadar geçen aşamada uygun koşullar altında muhafaza
edilmesi gerekmektedir. Ayrıca süt, hijyen koşulları nedeniyle pazarlama kanalları
bakımından da diğer ürün piyasalarından farklılıklar göstermektedir. Türkiye’de süt ve süt
ürünleri pazarlamasının arz tarafında; küçük aile işletmeleri, süt toplama merkezleri
(kooperatiflere, mandıra veya fabrikalara ait), birlikler ve özel sektör (fabrika, mandıra) yer
almaktadır. Son yıllarda sayıları giderek artan süt toplama merkezleri, üretici ile süt işleyen
işletmeler arasında bir köprü görevi görmekte ve sütün modern işleme tesislerine
taşınmasında önemli rol üstlenmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de gıda güvenliğine dayalı
bir süt piyasasının oluşturulmasına katkı sağlanması ve Antalya ilindeki süt toplama
merkezlerinin; gıda güvenliğini sağlama, sokak sütçülüğünü önleme ve çiğ süt
pazarlamadaki rollerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini,
belirtilen hedef kitleden yüz yüze anket görüşmesi yoluyla elde edilmiş birincil veriler
oluşturmuştur. Çalışmada Antalya ilindeki toplam sayısı 54 olan süt toplama merkezlerinin
tamamı ile görüşülmüştür. Araştırmada; modern süt merkezlerinin teşvik edilmesi, süt
üretici gelirinde devamlılığın sağlanması, pazarlamada üretici rekabet gücünün arttırılması,
üretici örgütlenmesinin teşvik edilmesi, çiğ süt pazarlama zincirinin kayıt altına alınarak
izlenmesi, denetim ve kontrolünün sağlanması yoluyla sokak sütçülüğünün önlenmesi
bulguları öne çıkmıştır. Tüketici sağlığının korunması amacıyla belirtilen süt politikası
önlemleri üzerinde önemle durulmalıdır. Özellikle süt toplama merkezleri, sokak
sütçülerine göre daha rekabetçi ve üretici tarafından da daha fazla tercih edilebilir bir
konuma getirilmelidir.

Kaynakça

  • Ataman P (2007) Ülkemizde gıda güvenliği. Süt Dünyası Dergisi, Sayı 6.
  • Bülbül M, Turan A, Albayrak M, Sayın C (1998) Hayvansal üretimde üretici örgütlenmesi (kooperatif ve şirketler). TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Hayvansal Üretimi artırmada Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu, Ziraat Bankası Yayınları 34, 7-9 Ocak 1998, Ankara.
  • FAO (2007) FAOSTAT Statistical Database Archieve, Livestock Primary. http://faostat.fao.org/site/412/default.aspx. Erişim Tarihi: 19.03.2010.
  • FAO (2009) FAOSTAT Statistical Database Archieve, Livestock Primary. http://faostat.fao.org/site/412/default.aspx. Accessed 19 March 2010.
  • Gönç S, Oysun G, Ergüllü E (1993) Süt üretiminde sorunlar ve destekleme politikaları. Türkiye 5. Sütçülük Kongresi, Ankara.
  • Sayın C (1998) Türkiye’de hayvancılığa yönelik destekleme ve dış ticaret politikalarının ülke hayvancılığına etkileri üzerine bir araştırma. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Sayın C (2003) Türkiye’de Tarımsal Destekleme Politikaları Reform Arayışları, IMF, GATT ve AB Yansımaları. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yayınları, Ankara.
  • Sayın C, Mencet MN, Karaman S (2007a) The impact assessment on milk iIncentive policies in Turkey: Antalya province case, European Association of Agricultural Economists 104th Seminar http://purl.umn.edu/7793. Accessed 1 April 2010. Sayın ve ark. /Akdeniz Univ. Ziraat Fak. Derg. (2010) 23(2): 117-125 © Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi 125
  • Sayın C, Mencet MN, Taşcıoğlu Y (2007b) Süt pazarlama ve dağıtım yapısında kooperatiflerin rolü ve önemi: Antalya ili örneği. I. Ulusal Kooperatifçilik Sempozyumu, Gazi Üniversitesi Kooperatifçilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOOP-MER), 25-26 Mayıs 2007, Ankara.
  • Sayın C, Taşcıoğlu Y, Mencet MN (2008) Süt Toplama Merkezlerinin, Gıda Güvenliğini Sağlama ve Sokak Sütçülüğünü Önlemedeki Rollerinin Belirlenmesi: Antalya İli Örneği, TÜBİTAK 106 O 011 no’lu Hızlı Destek Projesi, Ankara.
  • Tan S, Ertürk YE (2002) Peynir. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Bakış Sayı 1, Nüsha 11.
  • TKB (2006a) Ortak Piyasa Düzenleri Alt Çalışma Grup Raporları”, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Bakanlığı, Ankara.
  • TKB (2006b) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü Kayıtları, Antalya.
  • TÜİK (2009) T. C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu web sayfası, Veritabanları, Ankara. (http://www.tuik.gov.tr/jsp/duyuru/upload/ vt/ vt.htm). Erişim 3 Ağustos 2009.
  • TÜİK (2010) T. C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu web sayfası, Veritabanları, Ankara. (http://www.tuik.gov.tr/jsp/duyuru/upload/ vt/vt.htm). Erişim 7 Temmuz 2010.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

C. Sayın Bu kişi benim

M. N. Mencet Bu kişi benim

Y. Taşçıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 23 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sayın, C., Mencet, M. N., & Taşçıoğlu, Y. (2010). Süt toplama merkezlerinin, sokak sütçülüğünü önlemedeki rollerinin belirlenmesi: Antalya ili örneği. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 23(2), 117-125.
AMA Sayın C, Mencet MN, Taşçıoğlu Y. Süt toplama merkezlerinin, sokak sütçülüğünü önlemedeki rollerinin belirlenmesi: Antalya ili örneği. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 2010;23(2):117-125.
Chicago Sayın, C., M. N. Mencet, ve Y. Taşçıoğlu. “Süt Toplama Merkezlerinin, Sokak sütçülüğünü önlemedeki Rollerinin Belirlenmesi: Antalya Ili örneği”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 23, sy. 2 (Aralık 2010): 117-25.
EndNote Sayın C, Mencet MN, Taşçıoğlu Y (01 Aralık 2010) Süt toplama merkezlerinin, sokak sütçülüğünü önlemedeki rollerinin belirlenmesi: Antalya ili örneği. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 23 2 117–125.
IEEE C. Sayın, M. N. Mencet, ve Y. Taşçıoğlu, “Süt toplama merkezlerinin, sokak sütçülüğünü önlemedeki rollerinin belirlenmesi: Antalya ili örneği”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 23, sy. 2, ss. 117–125, 2010.
ISNAD Sayın, C. vd. “Süt Toplama Merkezlerinin, Sokak sütçülüğünü önlemedeki Rollerinin Belirlenmesi: Antalya Ili örneği”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 23/2 (Aralık 2010), 117-125.
JAMA Sayın C, Mencet MN, Taşçıoğlu Y. Süt toplama merkezlerinin, sokak sütçülüğünü önlemedeki rollerinin belirlenmesi: Antalya ili örneği. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2010;23:117–125.
MLA Sayın, C. vd. “Süt Toplama Merkezlerinin, Sokak sütçülüğünü önlemedeki Rollerinin Belirlenmesi: Antalya Ili örneği”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 23, sy. 2, 2010, ss. 117-25.
Vancouver Sayın C, Mencet MN, Taşçıoğlu Y. Süt toplama merkezlerinin, sokak sütçülüğünü önlemedeki rollerinin belirlenmesi: Antalya ili örneği. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2010;23(2):117-25.