Rapeseed cake is an important feed source. Glucosinolates and sinapic acid esters are the main components decreasing rapeseed cake quality. The aim of this research was to investigate the content of glucosinolate and sinapic acid esters in 19 winter rapeseed varieties in different N fertilization levels (N1: 0 kg/ha, N2: 130 kg/ha and N3: 260 kg/ha). The experiments were designed as completely randomized blocks under Çanakkale growing conditions in two growing seasons (2004-2005; 2005-2006). Glucosinotates and sinapic acid esters were anaysed by near infrared reflection spectroscopy (NIRS). Significant differences were found among the varieties at all N fertilization levels. At different N levels, the mean values of glucosinolates were 7.75, 8.35 and 11.05 μmol gr-1, sinapic acid esters 0.24, 0.27 ve 0.36 μmol gr-1. With increasing N fertilization, glucosinolate and sinapic acid esters were increased significantly. In N fertilization, cake quality should not be overlooked when deciding the appropriate dose of nitrogen.
Kolza küspesi önemli bir yem kaynağıdır. Glikosinolat ve sinapin asit esterleri kolza küspesinde kaliteyi düşüren en önemli iki unsurdur. Bu çalışmanın amacı, farklı azot dozlarında (N1: 0 kg/da, N2: 13 kg/da ve N3:26 kg/da), 19 kışlık kolza çeşidinde yem kalitesini ilgilendiren ve olumsuz etkileyen glikosinolat ve sinapin asit esterlerinde azot gübrelemesine bağlı olarak görülen değişimlerin saptanmasıdır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre iki yıllık süre ile Çanakkale koşullarında kurulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre her iki özellik bakımından çeşitler arasında her gübreleme düzeyinde önemli farkların bulunduğu saptanmıştır. Glikosinolat ve sinapin asit esteri analizleri NIRS (near infrared reflection spectroscopy) ile yapılmıştır. Glikosinolat oranı bakımından bulunan ortalama değerler, azot dozlarına göre sırasıyla 7.75, 8.35 ve 11.05 μmol gr-1, sinapin asit esterleri için ise 0.24, 0.27 ve 0.36 μmol gr-1olarak bulunmuştur. Azot gübrelemesine bağlı olarak her iki özelliğin de artış gösterdiği bulunmuştur. Bu bilgiler ışığında yapılacak azot gübrelemelerinde küspe kalitesinin de korunması bakımından dozların iyi ayarlanması gerekmektedir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 21 Sayı: 2 |