This study was carried out to determine some morphological characteristics and in vitro germination capacities of pollen grains of three cultivated (C. ballayi, C. acuminata and C. anomala) and one wild (C. lepidota) species of Cola genus. Results indicated that pollen grains were morphologically tricolporate, isopolar, subcircular, and prolate with a smooth exine outer layer. In vitro germination was optimal in Brewbaker medium containing 5 % sucrose for C. acuminata and C. lepidota, 10 % for C. anomala and 5 or 10 % sucrose for C. ballayi. Higher germination rates were obtained at 30°C incubation temperature for all species. Germination rates of C. ballayi, C. acuminata, C. anomala and C. lepidota peaked at pH 5.1, 5.7, 6 and 6.3, respectively. Incubation beyond seven hours was necessary for optimal germination and pollen tube elongation.
Cola pollen morphology in vitro germination pollen tube elongation
Bu çalışma, Cola cinsine ait üç kültüre alınmış (C. ballayi, C. acuminata ve C. anomala) tür ile bir doğal türün ((C. lepidota) polenlerinin bazı morfolojik özellikleri ve in vitro çimlenme kapasitelerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar polenlerin morfolojik olarak tricolporate, isopolar, subsircular ve daha dış tabaklarda düz exine ile prolate olduğunu ortaya koymuştur. Brewbaker ortamında optimal çimlenme için uygun şeker (sakaroz) oranı C. acuminata ve C. lepidota türleri için %5, C. anomala türü için %10, C. ballayi türü için ise %5 veya %10 olarak saptanmıştır. Tüm türlerde 30°C inkübasyon sıcaklığında daha yüksek çimlenme oranları elde edilmiş ve C. ballayi, C. acuminata, C. anomala and C. lepidota türlerinde çimlenme oranları sırasıyla 5,1, 5,7, 6,0 ve 6,3 pH değerlerinde en yüksek noktaya ulaşmıştır. Tüm türlerde optimum çimlenme ve polen tüpü uzaması için yedi saatten fazla süreye gerek olduğu belirlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 20 Sayı: 2 |