The fungal pathogen Phytophthora capsici L. limits pepper production and causes yield and quality losses in Turkey and in the world. Using tolerant or resistant cultivars has become more and more important in pepper production because the growing areas are infested with P. capsici, and chemical control is expensive, limited and dangerous (methyl bromide). The objective of this study was to test reactions of popular pepper hybrids widely grown in Turkey and 3 F1s development and all other to 3 virulent isolates originating from different geographical regions. Plant material included 10 commercial F1 pepper cultivars, 3 candidates F1 developed by BATEM and open pollinated cultivar “Sera Derme” as susceptible control line and PM-702 as resistant control. These pepper genotypes were tip inoculated with the P .capsici isolates. Developments of the pathogen on the inoculated plants were recorded at 3, 7, 10, 14, 17 and 21 days after inoculation. Results showed that Sirena, Amazon, and Ponie F1 cultivars showed slower disease were significantly (p=0.05) more susceptible than resistant control
Pepper (Capsicum annuum L.) resistance pepper root rot Phytophthora capsici
Biberde en önemli fungal hastalık etmenlerinden Phytophthora capsici L., dünyada ve Türkiye’de biber üretimini kısıtlamakta, verim ve kaliteyi düşürmektedir. Türkiye topraklarının P.capsici ile bulaşık olması, örtü altı yetiştiriciliğinde toprak fümigantı olarak kullanılan kimyasallara sınırlamalar getirilmesi ve bu kimyasalların çevreye olumsuz etkileri nedeniyle hastalıklara dayanıklı ve tolerant çeşitlerle yetiştiricilik yapmak önemli olmaktadır. Bu çalışma, son yıllarda örtü altı yetiştiriciliğinde tercih edilen önemli F1 hibrit biber çeşitlerinin üç farklı bölgeden izole edilen izolatlara karşı dayanıklılık seviyelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 10 adet ticari F1 biber çeşidi, ile BATEM biber ıslah programında geliştirilen 3 çeşit adayı ve kontrol olarak seçilen iki genotip (P.capsici’ye duyarlı Sera Demre ve dayanıklı PM-702 ) materyal olarak kullanılmıştır. Bu genotipler, üç farklı bölgeden izole edilen ve agresivite düzeyleri önceki çalışmalarla belirlenen 3 izolatla (Çakallık,, Top-1, Batı Akdeniz, PWB-24;) bulaştırılmış ve inokülasyonu izleyen üç hafta boyunca (3, 7, 10, 14, 17 ve 21. günler) bitkilerdeki hastalık gelişimi takip edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda; Sirena, Amazon ve Ponie F1 genotiplerinde diğer ticari ve aday F1 çeşitlerine göre hastalık ilerlemesi biraz daha yavaş olmasına karşın, tüm F1 çeşitlerinin ve adayların P.capsici’ye karşı çok duyarlı oldukları (p=0.05) belirlenmiştir
Biber (Capsicum annuum L.) Dayanıklılık Biber Kök Boğazı Yanıklığı Phytophthora capsici
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 19 Sayı: 2 |