The objectives of this study were to investigate the effects of five different irrigation levels (I1, I2, I3, I4 and I5) on fruit number (FN) of red hot pepper, fruit dry weight (FDW), dry yield (DY) using a line source sprinkler system and determine water production function of pepper in 1999 and 2000 growing season in Kahramanmaraş. The average water amounts applied to I1 (non-stressed) and I5 (stressed) for the two years were 913.4 and 295.7 mm. The evapotranspiration (Et) for peppers over the 2 years for I1 and I5 were 1056 and 446.6 mm, respectively. Mean FN, FDW and DY for I1 and I5 treatments were 46 and 14.5 fruit plant-1, 0.9 and 0.55 g fruit-1 and 1358 and 284 kg ha-1, respectively. Deficit irrigation significantly affected the FN and FDW and DY. The average FN increased over 3 times when comparing I1 with I5. The average FDW increased over 1.6 times when comparing I3 with I5. Linear water production functions were determined DY versus total irrigation water and Et. When irrigation water is plenty, the red hot pepper can be irrigated at the level of I1 and I2. When water source is scarce, pepper can be irrigated at the lower water level taking economic conditions into consideration.
Red hot pepper deficit irrigation production function sprinkler
Bu çalışma, çizgi kaynaklı yağmurlama sulama sistemini kullanarak beş farklı su seviyesinin (I1, I2, I3, I4 and I5) kırmızı biber meyve sayısına (FN) meyve kuru ağırlığına (FDW), kırmızı kuru biber verimine (DY) etkisi ile suverim ilişkisini belirlemek amacıyla 1999 ve 2000 yıllarında Kahramanmaraş’ta yürütülmüştür. Tam su alan I ve en fazla su kısıntısı uygulanan I sulama konularına uygulanan iki yılın ortalaması sulama suyu miktarları sırasıyla 913.4 ve 295.7 mm’dir. Anılan sulama konularında belirlenen ortalama su tüketimleri sırasıyla 1056 ve 446.6 mm’dir. I1 ve I5 sulama konularında belirlenen ortalama FN, FDW ve DY değerleri sırasıyla 46 ve 14.5 meyve bitki-1, 0.9 ve 0.55 g bitki-1, 1358 ve 284 kg ha-1 olarak bulunmuştur. Kısıntılı sulama FN, DFW ve DY değerlerini istatistiksel olarak önemli derecede etkilemiştir. I1 sulama konusunda belirlenen FN değeri I5 sulama konusunda belirlenen FN değerinden 1.6 kat daha büyük olduğu bulunmuştur. DY ile toplam uygulanan sulama suyu ve Et arasında doğrusal su üretim fonksiyonları bulunmuştur. Kımızı acı biber su kaynağının bol olduğu koşullarda I1 ve I2 sulama düzeylerinde, kıt olduğu koşullarda ise daha düşük su seviyelerinde sulanabilir
Kırmızı Acı Biber Kısıntılı Sulama Üretim Fonksiyonu Yağmurlama
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 19 Sayı: 1 |