Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Foliar Fertilizers on Sedimentation, Gluten and Gluten Index of Winter Wheat Variety Kırgız 95

Yıl 2004, Cilt: 17 Sayı: 1, 75 - 80, 01.06.2004

Öz

In order to determine effects of foliar fertilizers on some quality characteristics of winter wheat variety Kırgız 95, a study was carried in Eskişehir, province of Central Anatolia. Foliar fertilizers in use in this study were NZn, KTS, POLY-N, ZnSO4 and NFe. Effects of foliar fertilizers applications on quality characteristics were found significant. Applications of ZnSO4 and NZn(250 cc/da) improved quality characteristics, while NFe applications had negative effect on these characteristics.

Kaynakça

  • Aktaş, M. 1996 . Bitkilerde Yapraktan Besleme. Tr.J. of Agriculture and Forestry 20, Özel Sayı, 7- 11.
  • Anonymous, 1994. ICC Standart No:155, Approved:1994. Determination of Wet Gluten Quantity and Quality of Whole Wheat Meal and Wheat Flour. The International Association for Cereal Chesmistry. Verlag Moritz Schaffer Detmold.
  • Brohi , A.R. , H. Karaata , S. Özcan , M. Demir . 2000 . Topraktan ve Yapraktan Çinko Uygulamasının Ekmeklik Buğday Bitkisinin Verimine ve Bazı Besin Maddesi Alımına Etkisi. G. O. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi , 2000 17 (1) ,123-128 .
  • Boyacıoğlu , H. 1994 . Ekmeklik ve Makarnalık Buğday Kalitesi , Un ve Buğday Kalite Kontrol Cihazları , Un Katkı Maddeleri .Değirmencilik Eğitim Seminer Notları , İ.T.Ü. Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü , Kemal Kantar İthalat Pazarlama , ABP Ölçü Kontrol Sistemleri Ltd. Şti. , İstanbul , 41 s.
  • Ceylan , Ş. , H. Akdemir , M. Oktay , E. İrget .1998. Çinko Uygulamalarının Lirasa – 92 ve Cumhuriyet – 75 Buğday Çeşidlerinde Verim ve Bazı Verim Kriterlerine Etkileri. I. Ulusal Çinko Kongresi , 1997, Eskişehir , s. 251-256.
  • Eyüpoğlu , F.1999. Türkiye Topraklarının Verimlilik Durumu . T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Gn. Md. , Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Yayınları , Gn. Yy. No: 220 , Teknik Yy. No : T-67 , Ankara , 122 s.
  • Gezgin , S. 1998. Farklı Form ve Dozlarda Yapraktan Uygulanan Çinkonun Buğdayın Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. I. Ulusal Çinko Kongresi ,1997, Eskişehir, s.213 -221.
  • Gültekin , İ. , H. Ekiz , A. Yılmaz , B. Kenbaev , E. Tulukçu . 1998. Ticari Yaprak Gübrelerinin Buğday Üretimindeki Yeri. I. Ulusal Çinko Kongresi , 1997 , Eskişehir , s.279 –285.
  • Gültekin, İ., A. Yılmaz, H. Ekiz, S. A. Bağcı, S. Eker, İ. Çakmak. 1999. Konya Kapalı Havzasında Yer Alan Değişik Toprak Gruplarında Çinko Noksanlığının Hububat Verimine Etkileri. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları. 8-11 Haziran 1999. Konya. 309 - 316.
  • Kacar , B. , A.V. Katkat . 1999. Gübreler ve Gübreleme Tekniği . Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yy. No. 144 , VİPAŞ Yy. No : 20 , Bursa , s. 276 –282.
  • Katkat , A.V. , A.Gümüş , A. Atlı , F. Karataş , T. Tuncer , M. Avcı . 1991. Sıvı Yaprak Gübresi ve Azotlu Gübrenin Vratsa Buğday Çeşidinin Kalitesine Etkisi.Doğa , Tr. J. of Agriculture and Forestry , 15 (1991) , 944 – 957 , TÜBİTAK .
  • Kınacı , G. 1998. Değişik Çinko Preparatlarının Bazı Buğday Çeşidlerinde Verim , Verim Ögeleri ve Kalite Üzerine Etkileri . I. Ulusal Çinko Kongresi , 1997 , Eskişehir , s. 251 –256.
  • Kınacı, G. , E. Kınacı, 2001 a. Orta Anadolu’da Değişik Yaprak Gübrelerinin Buğdayın Verimi ile Bazı Agronomik ve Kalite Özelliklerine etkileri. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, 17-21 Eylül 2001, Tekirdağ,s.121-127.
  • Kınacı, G. , E. Kınacı, 2001b. Değişik Yaprak gübrelerinin Buğdayın Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine etkiler. S.Ü.Ziraat Fakültesi Dergisi 15(28):115-123.Konya
  • Özbek , V. , A. Özgümüş .1998. Farklı Çinko Uygulamalarının Değişik Buğday Çeşidlerinin Verim ve Bazı Verim Kriterleri Üzerine Etkileri . I. Ulusal Çinko Kongresi , 1997, Eskişehir , s.183 – 190.
  • Özcan , S., A.R. Brohi. 2000. Çeşidli Yaprak Gübrelerinin Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum c.v.) Bitkisinin Gelişme , Kuru Madde Miktarı ve N-P-K İçerikleri Üzerine Etkisi. G.O.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi , 2000 17 (1) , 133-136.
  • Mederski , H.J. and G.M. Volk . Foliar Fertilization of Field Crops . Ohio Agricultural Experimental Station Research Circular , 35 , p.12 . 1956 .
  • Taban , S. , M. Alpaslan , A. Güneş , M. Aktaş , İ. Erdal , H. Eyüpoğlu , İ. Baran . 1998. Değişik Şekillerde Uygulanan Çinkonun Buğday Bitkisinde Verim ve Çinkonun Biyolojik Yarayışlılığı Üzerine Etkisi . I. Ulusal Çinko Kongresi , 1997 , Eskişehir , s. 147 – 155.
  • Torun, B. H. Ekiz, M. Kalaycı, İ. Gültekin, G. Bozbay, İ. Çakmak. 1999. Konya Ovasında Yetiştirilen Buğday Çeşidlerinin Çinko Eksikliğine Karşı Dayanıklılığının Tarla ve Ser’a Koşullarında Değerlendirilmesi. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları. 8-11 Haziran 1999. Konya.297- 308.
  • Uluöz , M. 1965. Buğday , Un ve Ekmek Analiz Metodları . E. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No. 29 , İzmir , 91 s.

Kırgız 95 Kışlık Buğday Çeşidinde Sedimantasyon, Gluten ve Gluten İndeksine Yaprak Gübrelerinin Etkisi

Yıl 2004, Cilt: 17 Sayı: 1, 75 - 80, 01.06.2004

Öz

Yaprak gübrelerinin kışlık ekmeklik buğday çeşidi Kırgız 95 in bazı kalite karakterlerine etkisini belirlemek amacıyla Orta Anadolu bölgesinde yer alan Eskişehir’de bir çalışma yürütülmüştür. Bu çalışmada kullanılan yaprak gübreleri NZn,KTS, POLY-N, ZnSO4 ve NFe dir. Yaprak gübreleri uygulamalarının kalite özelliklerine etkileri önemli bulunmuştur. ZnSO4 ve NZn(250 cc/da) uygulamaları olumlu etki yaparken, NFe uygulamalarının etkileri olumsuz olmuştur.

Kaynakça

  • Aktaş, M. 1996 . Bitkilerde Yapraktan Besleme. Tr.J. of Agriculture and Forestry 20, Özel Sayı, 7- 11.
  • Anonymous, 1994. ICC Standart No:155, Approved:1994. Determination of Wet Gluten Quantity and Quality of Whole Wheat Meal and Wheat Flour. The International Association for Cereal Chesmistry. Verlag Moritz Schaffer Detmold.
  • Brohi , A.R. , H. Karaata , S. Özcan , M. Demir . 2000 . Topraktan ve Yapraktan Çinko Uygulamasının Ekmeklik Buğday Bitkisinin Verimine ve Bazı Besin Maddesi Alımına Etkisi. G. O. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi , 2000 17 (1) ,123-128 .
  • Boyacıoğlu , H. 1994 . Ekmeklik ve Makarnalık Buğday Kalitesi , Un ve Buğday Kalite Kontrol Cihazları , Un Katkı Maddeleri .Değirmencilik Eğitim Seminer Notları , İ.T.Ü. Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü , Kemal Kantar İthalat Pazarlama , ABP Ölçü Kontrol Sistemleri Ltd. Şti. , İstanbul , 41 s.
  • Ceylan , Ş. , H. Akdemir , M. Oktay , E. İrget .1998. Çinko Uygulamalarının Lirasa – 92 ve Cumhuriyet – 75 Buğday Çeşidlerinde Verim ve Bazı Verim Kriterlerine Etkileri. I. Ulusal Çinko Kongresi , 1997, Eskişehir , s. 251-256.
  • Eyüpoğlu , F.1999. Türkiye Topraklarının Verimlilik Durumu . T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Gn. Md. , Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Yayınları , Gn. Yy. No: 220 , Teknik Yy. No : T-67 , Ankara , 122 s.
  • Gezgin , S. 1998. Farklı Form ve Dozlarda Yapraktan Uygulanan Çinkonun Buğdayın Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. I. Ulusal Çinko Kongresi ,1997, Eskişehir, s.213 -221.
  • Gültekin , İ. , H. Ekiz , A. Yılmaz , B. Kenbaev , E. Tulukçu . 1998. Ticari Yaprak Gübrelerinin Buğday Üretimindeki Yeri. I. Ulusal Çinko Kongresi , 1997 , Eskişehir , s.279 –285.
  • Gültekin, İ., A. Yılmaz, H. Ekiz, S. A. Bağcı, S. Eker, İ. Çakmak. 1999. Konya Kapalı Havzasında Yer Alan Değişik Toprak Gruplarında Çinko Noksanlığının Hububat Verimine Etkileri. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları. 8-11 Haziran 1999. Konya. 309 - 316.
  • Kacar , B. , A.V. Katkat . 1999. Gübreler ve Gübreleme Tekniği . Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yy. No. 144 , VİPAŞ Yy. No : 20 , Bursa , s. 276 –282.
  • Katkat , A.V. , A.Gümüş , A. Atlı , F. Karataş , T. Tuncer , M. Avcı . 1991. Sıvı Yaprak Gübresi ve Azotlu Gübrenin Vratsa Buğday Çeşidinin Kalitesine Etkisi.Doğa , Tr. J. of Agriculture and Forestry , 15 (1991) , 944 – 957 , TÜBİTAK .
  • Kınacı , G. 1998. Değişik Çinko Preparatlarının Bazı Buğday Çeşidlerinde Verim , Verim Ögeleri ve Kalite Üzerine Etkileri . I. Ulusal Çinko Kongresi , 1997 , Eskişehir , s. 251 –256.
  • Kınacı, G. , E. Kınacı, 2001 a. Orta Anadolu’da Değişik Yaprak Gübrelerinin Buğdayın Verimi ile Bazı Agronomik ve Kalite Özelliklerine etkileri. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, 17-21 Eylül 2001, Tekirdağ,s.121-127.
  • Kınacı, G. , E. Kınacı, 2001b. Değişik Yaprak gübrelerinin Buğdayın Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine etkiler. S.Ü.Ziraat Fakültesi Dergisi 15(28):115-123.Konya
  • Özbek , V. , A. Özgümüş .1998. Farklı Çinko Uygulamalarının Değişik Buğday Çeşidlerinin Verim ve Bazı Verim Kriterleri Üzerine Etkileri . I. Ulusal Çinko Kongresi , 1997, Eskişehir , s.183 – 190.
  • Özcan , S., A.R. Brohi. 2000. Çeşidli Yaprak Gübrelerinin Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum c.v.) Bitkisinin Gelişme , Kuru Madde Miktarı ve N-P-K İçerikleri Üzerine Etkisi. G.O.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi , 2000 17 (1) , 133-136.
  • Mederski , H.J. and G.M. Volk . Foliar Fertilization of Field Crops . Ohio Agricultural Experimental Station Research Circular , 35 , p.12 . 1956 .
  • Taban , S. , M. Alpaslan , A. Güneş , M. Aktaş , İ. Erdal , H. Eyüpoğlu , İ. Baran . 1998. Değişik Şekillerde Uygulanan Çinkonun Buğday Bitkisinde Verim ve Çinkonun Biyolojik Yarayışlılığı Üzerine Etkisi . I. Ulusal Çinko Kongresi , 1997 , Eskişehir , s. 147 – 155.
  • Torun, B. H. Ekiz, M. Kalaycı, İ. Gültekin, G. Bozbay, İ. Çakmak. 1999. Konya Ovasında Yetiştirilen Buğday Çeşidlerinin Çinko Eksikliğine Karşı Dayanıklılığının Tarla ve Ser’a Koşullarında Değerlendirilmesi. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları. 8-11 Haziran 1999. Konya.297- 308.
  • Uluöz , M. 1965. Buğday , Un ve Ekmek Analiz Metodları . E. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No. 29 , İzmir , 91 s.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

G. Kınacı Bu kişi benim

E. Kınacı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kınacı, G., & Kınacı, E. (2004). Kırgız 95 Kışlık Buğday Çeşidinde Sedimantasyon, Gluten ve Gluten İndeksine Yaprak Gübrelerinin Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 17(1), 75-80.
AMA Kınacı G, Kınacı E. Kırgız 95 Kışlık Buğday Çeşidinde Sedimantasyon, Gluten ve Gluten İndeksine Yaprak Gübrelerinin Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Haziran 2004;17(1):75-80.
Chicago Kınacı, G., ve E. Kınacı. “Kırgız 95 Kışlık Buğday Çeşidinde Sedimantasyon, Gluten Ve Gluten İndeksine Yaprak Gübrelerinin Etkisi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 17, sy. 1 (Haziran 2004): 75-80.
EndNote Kınacı G, Kınacı E (01 Haziran 2004) Kırgız 95 Kışlık Buğday Çeşidinde Sedimantasyon, Gluten ve Gluten İndeksine Yaprak Gübrelerinin Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 17 1 75–80.
IEEE G. Kınacı ve E. Kınacı, “Kırgız 95 Kışlık Buğday Çeşidinde Sedimantasyon, Gluten ve Gluten İndeksine Yaprak Gübrelerinin Etkisi”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 17, sy. 1, ss. 75–80, 2004.
ISNAD Kınacı, G. - Kınacı, E. “Kırgız 95 Kışlık Buğday Çeşidinde Sedimantasyon, Gluten Ve Gluten İndeksine Yaprak Gübrelerinin Etkisi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 17/1 (Haziran 2004), 75-80.
JAMA Kınacı G, Kınacı E. Kırgız 95 Kışlık Buğday Çeşidinde Sedimantasyon, Gluten ve Gluten İndeksine Yaprak Gübrelerinin Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2004;17:75–80.
MLA Kınacı, G. ve E. Kınacı. “Kırgız 95 Kışlık Buğday Çeşidinde Sedimantasyon, Gluten Ve Gluten İndeksine Yaprak Gübrelerinin Etkisi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 17, sy. 1, 2004, ss. 75-80.
Vancouver Kınacı G, Kınacı E. Kırgız 95 Kışlık Buğday Çeşidinde Sedimantasyon, Gluten ve Gluten İndeksine Yaprak Gübrelerinin Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2004;17(1):75-80.