Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Agricultural Structure and Mechanization Properties of the Greenhouse Vegetable Farms in the Antalya Region

Yıl 2004, Cilt: 17 Sayı: 1, 101 - 108, 01.06.2004

Öz

The Antalya Region is one of the most important agricultural areas in Turkey and is a center of greenhouse vegetable production. The research has been conducted to determine the agricultural structures and mechanization properties of the greenhouse vegetable farms in the Antalya Region. The mechanization data related to the farms was determined a questionnaire. In the questionnaire, farm managers of totally 116 farms were interview. In the greenhouse farms, the rate of glass and plastic areas of the greenhouses are 45.5% and 54.5%, respectively. The vegetables grown in the greenhouses are tomato, pepper, eggplant, cucumber, bean and melon. The farmers have some other cropping branches i.e. field crops, fruits and open field vegetables, together with greenhouses vegetables with the share of 45%. About 52% of the total farms have at least one tractor. The average tractor engine power was 37 kW and tractor numbers for per farm was 0.50 units. The mechanization level was determined as the tractor power of 10.83 kW/ha and 18.43 kW/farm, production area of 3.47 ha/tractor and mass of agricultural machinery of 2.07 t/tractor, respectively. In addition, the power of electric motor and diesel engine per greenhouse area was resulted in 7.05 kW/ha.

Kaynakça

  • Akıncı, İ., Topakcı, M. ve Çanakcı, M., 1997. Antalya Bölgesi Tarım İşletmelerinin Tarımsal Yapı ve Mekanizasyon Özellikleri. 17. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi, 17-19 Eylül, Tokat, Cilt I:45-58.
  • Anonim, 2004. Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü Kayıtları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, Antalya.
  • Işık, A., 1996. Çukurova Bölgesi Tarım İşletmelerinin Tarımsal Yapı ve Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. 6. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, 2-6 Eylül, Ankara, 565-581.
  • Işık, A. ve Atun, İ., 1998. Şanlıurfa Harran Ovasında Tarımsal Yapı ve Mekanizasyon Özellikleri. TÜBİTAK Tarım ve Ormancılık Dergisi, 22(2): 151-160.
  • Karataş, H. ve Talay, R., 1992.Crop Selection in Protected Cultivation in the Antalya Region. Expert Consultation Workshop on Greenhouses in the Antalya Region, Greenhouse Crops Research Instıtute, 13 17 January, Antalya, Turkey, 39-44.
  • Önal, İ., ve Çakmak, B., 2000. 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’nin Tarımsal Mekanizasyon Durumu ve Tarım İş Makinaları Sanayii. 19. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi, 1-2 Haziran, Erzurum, 1-6.
  • Özkan, B., 1993. Aksu Sulama Projesi Alanına Giren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Ürün Desenini Etkileyen Faktörler. Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Adana, 215 s.
  • Sevgican, A., Tüzel, Y., Gül, A. ve Eltez, R.Z., 2000. Sebze Türkiye’de Örtüaltı Yetiştiriciliği. V. Türkiye Ziraat Teknik Kongresi 2. Cilt, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, S. 679-707, 17-21 Ocak, Ankara.
  • TSE, 1996. Sera Terimler ve Tarifler. Türk Standartları Enstitüsü. ICS 65.040.30, I. Mütalaa, 19964518, Ankara, 10 s.
  • Yüksel, A.N., 1995. Sera Yapım Tekniği. Hasat Yayıncılık Ltd. Şti., II. Baskı, İstanbul, 335 s.
  • Sabancı, A., Akıncı İ., ve Yılmaz D., 2003. Türkiye’deki Traktör Parkı ve Bazı Teknik Özellikleri. 21. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi, 2-6 Eylül, Konya, 139-146.

Antalya Bölgesi Sera Sebzeciliği İşletmelerinde Tarımsal Altyapı ve Mekanizasyon Özellikleri

Yıl 2004, Cilt: 17 Sayı: 1, 101 - 108, 01.06.2004

Öz

Ülkemizin en önemli tarım alanlarından biri olan Antalya Bölgesi, sera tarımının merkezi konumundadır. Bu çalışmada, Antalya Bölgesi sera sebzeciliği işletmelerinde, tarımsal altyapı ve mekanizasyon özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İşletmelere ait veriler anket çalışması ile elde edilmiştir. Araştırma toplam 116 işletmede yürütülmüştür. İşletmelerde bulunan sera alanlarının %45.5’i cam, %54.5’i plastik seradır. Seralarda yaygın olarak yetiştirilen ürünler domates, biber, patlıcan, hıyar, fasulye ve kavundur. Sera işletmeleri, sera sebzeciliğinin yanısıra tarla, meyve ve açıkta sebze yetiştiriciliği de yapmaktadır. İşletmelerin %52’sinde en az bir adet traktör bulunmaktadır. Ortalama traktör gücü 37 kW ve birim traktör sayısı 0.50 adet/işletme’dir. İşletmelerin mekanizasyon düzeyi göstergeleri sırasıyla 10.83 kW/ha, 18.43 kW/işletme, 3.47 ha/traktör ve 2.07 ton/traktör’dür. Ayrıca, birim alan başına düşen elektrik ve dizel motor gücü 7.05 kW’tır.

Kaynakça

  • Akıncı, İ., Topakcı, M. ve Çanakcı, M., 1997. Antalya Bölgesi Tarım İşletmelerinin Tarımsal Yapı ve Mekanizasyon Özellikleri. 17. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi, 17-19 Eylül, Tokat, Cilt I:45-58.
  • Anonim, 2004. Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü Kayıtları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, Antalya.
  • Işık, A., 1996. Çukurova Bölgesi Tarım İşletmelerinin Tarımsal Yapı ve Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. 6. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, 2-6 Eylül, Ankara, 565-581.
  • Işık, A. ve Atun, İ., 1998. Şanlıurfa Harran Ovasında Tarımsal Yapı ve Mekanizasyon Özellikleri. TÜBİTAK Tarım ve Ormancılık Dergisi, 22(2): 151-160.
  • Karataş, H. ve Talay, R., 1992.Crop Selection in Protected Cultivation in the Antalya Region. Expert Consultation Workshop on Greenhouses in the Antalya Region, Greenhouse Crops Research Instıtute, 13 17 January, Antalya, Turkey, 39-44.
  • Önal, İ., ve Çakmak, B., 2000. 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’nin Tarımsal Mekanizasyon Durumu ve Tarım İş Makinaları Sanayii. 19. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi, 1-2 Haziran, Erzurum, 1-6.
  • Özkan, B., 1993. Aksu Sulama Projesi Alanına Giren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Ürün Desenini Etkileyen Faktörler. Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Adana, 215 s.
  • Sevgican, A., Tüzel, Y., Gül, A. ve Eltez, R.Z., 2000. Sebze Türkiye’de Örtüaltı Yetiştiriciliği. V. Türkiye Ziraat Teknik Kongresi 2. Cilt, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, S. 679-707, 17-21 Ocak, Ankara.
  • TSE, 1996. Sera Terimler ve Tarifler. Türk Standartları Enstitüsü. ICS 65.040.30, I. Mütalaa, 19964518, Ankara, 10 s.
  • Yüksel, A.N., 1995. Sera Yapım Tekniği. Hasat Yayıncılık Ltd. Şti., II. Baskı, İstanbul, 335 s.
  • Sabancı, A., Akıncı İ., ve Yılmaz D., 2003. Türkiye’deki Traktör Parkı ve Bazı Teknik Özellikleri. 21. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi, 2-6 Eylül, Konya, 139-146.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M. Çanakcı Bu kişi benim

İ. Akıncı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çanakcı, M., & Akıncı, İ. (2004). Antalya Bölgesi Sera Sebzeciliği İşletmelerinde Tarımsal Altyapı ve Mekanizasyon Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 17(1), 101-108.
AMA Çanakcı M, Akıncı İ. Antalya Bölgesi Sera Sebzeciliği İşletmelerinde Tarımsal Altyapı ve Mekanizasyon Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Haziran 2004;17(1):101-108.
Chicago Çanakcı, M., ve İ. Akıncı. “Antalya Bölgesi Sera Sebzeciliği İşletmelerinde Tarımsal Altyapı Ve Mekanizasyon Özellikleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 17, sy. 1 (Haziran 2004): 101-8.
EndNote Çanakcı M, Akıncı İ (01 Haziran 2004) Antalya Bölgesi Sera Sebzeciliği İşletmelerinde Tarımsal Altyapı ve Mekanizasyon Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 17 1 101–108.
IEEE M. Çanakcı ve İ. Akıncı, “Antalya Bölgesi Sera Sebzeciliği İşletmelerinde Tarımsal Altyapı ve Mekanizasyon Özellikleri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 17, sy. 1, ss. 101–108, 2004.
ISNAD Çanakcı, M. - Akıncı, İ. “Antalya Bölgesi Sera Sebzeciliği İşletmelerinde Tarımsal Altyapı Ve Mekanizasyon Özellikleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 17/1 (Haziran 2004), 101-108.
JAMA Çanakcı M, Akıncı İ. Antalya Bölgesi Sera Sebzeciliği İşletmelerinde Tarımsal Altyapı ve Mekanizasyon Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2004;17:101–108.
MLA Çanakcı, M. ve İ. Akıncı. “Antalya Bölgesi Sera Sebzeciliği İşletmelerinde Tarımsal Altyapı Ve Mekanizasyon Özellikleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 17, sy. 1, 2004, ss. 101-8.
Vancouver Çanakcı M, Akıncı İ. Antalya Bölgesi Sera Sebzeciliği İşletmelerinde Tarımsal Altyapı ve Mekanizasyon Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2004;17(1):101-8.