Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Different Organic Fertilizers on the Mineral Contents of Tomato Grown in Organic Farming

Yıl 2003, Cilt: 16 Sayı: 1, 19 - 25, 01.06.2003

Öz

This research was carried out at research fields of Faculty of Agriculture of Akdeniz University suitable to organic farming and no crop was grown previously. M74 tomato hybrid was used as plant material. Five different organic fertilizer combinations and one traditional NPK fertiliser was used for production. K, Na, Mg, Ca, Cu, Zn, Mn, and Fe elements were analysed. Besides blood flour, Coplex, Maxicrop, Ko Humax, Kelpak and Ormin K were used in organic production. Triple super phosphate was applied before plantation and ammonium nitrate and potassium nitrate were applied during plant growth in traditional production parcel. Certain plant extracts and preparats licensed by the regulations were used for plant production from diseases in organic growing and sentetic chemical substances were used in control group. As a result, mineral content of the tomatoes grown by organic and traditional methods was no statistically different as expected.

Kaynakça

  • Anonymous, 1989. Analytical Methods. Varian Austuralia Pty. Ltd. Mutgrave Vietoria, Publication No:85, Austuralia.
  • Anonymous, 2002. Fao Production Yearbook.
  • Babalık, Ö., ve Pazır, F., 1997. Domates Kurutulmasında Kükürt Dioksit Uygulaması. Gıda 22(3) 193-199.
  • Beşirli, G., Sürmeli, N., Sönmez, İ., Kasım, M.U., Başay, Ş., Karık, Ü., Şarlar, G., Çetin, K., Erdoğan, S., Çelikel, G.F., Pezikoğlu, F., Efe, E., Hantaş, C., Uzunoğulları, N., Cebel, N., Güçdemir, İ.H., Keçeci, M., Güçlü, D. ve Tuncer, A.İ., 2001. Domatesin Organik Tarım Koşullarında Yetiştirilebilirliğinin Araştırılması. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım, Antalya.
  • Colla, G., Mitchell, J.P., Poudel, D.D. and Temple, S.R., 2002. Changes of Tomato Yield and Fruit Elemental Composition in Conventional, Low Input, and Organic Systems. Journal of Sustainable Agriculture, 20(2) 53-67.
  • Cemeroğlu, B. ve Acar, J., 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No:6, Ankara, 511 s.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları II). Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. 1021, Ankara, 381 s.
  • Erkan, S. ve Duman, İ. 1999. Ekolojik tarımda sağlıklı üretim materyali seçimi. Ekolojik Tarım, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, İzmir, 268 s.
  • Gökalp, H.Y., Nas, S. ve Certel, M., 1996. Biyokimya 1 “Temel Yapılar ve Kavramlar”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fak. Ders Kitapları Yayın No:001, Denizli, 380 s.
  • Günay, A., 1992. Özel Sebze Yetiştiriciliği, Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü, 40-46, Ankara.
  • Gündüz, M. ve Koç, D., 2001. Türkiye’de Organik Tarım Ürünleri İhracatının Dünü, Bugünü ve Geleceği. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım, Antalya
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. A.Ü.Zir. Fak. Yay., Ankara.
  • Kayahan, H.S., 2001. Ekolojik Tarımda İç Pazarın Gelişimi. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım, Antalya.
  • Kirazlar, N., 2001. Ekolojik (Organik) Tarım Mevzuatı. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım. Antalya.
  • Polat, E., Sönmez, S., Demir, H. ve Kaplan, M., 2001. Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Marulda Verim, Kalite ve Bitki Besin Maddeleri Alımına Etkileri. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım, Antalya.
  • Robinson, C.H., Lawler, M.R., Chenoweth, W.L., and Garwick, A.E., 1986. Normal and Therapeutic Nutrition, Seventeeth Edition, Macmillian Publishing Company, New York.
  • Saldamlı, İ. ve Sağlam, F., 1998. Gıda Kimyası (Editör Saldamlı, İ.), Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, s 337-398.
  • Aksoy, U., 2001. Ekolojik Tarım: Genel Bir Bakış. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım, Antalya.
  • Vural, H., Eşiyok, D. ve Duman, İ., 2000. Ekolojik Sebze Tarımı: Üretim ve Satış Aşamasında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. 3. Sebze Tarımı Sempozyumu, 11-13 Eylül, Isparta.

Ekolojik Üretimde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Domatesin Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi

Yıl 2003, Cilt: 16 Sayı: 1, 19 - 25, 01.06.2003

Öz

Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisi içinde daha önce üzerinde tarımsal bir üretim yapılmayan, organik tarıma uygun bir alanda yürütülmüştür. Denemede bitkisel materyal olarak M-74 F1 sırık domates çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada beş farklı organik gübre kombinasyonu ve geleneksel NPK gübresi kullanılarak üretim yapılmıştır. Elde edilen üründe K, Na, Mg, Ca, Cu, Zn, Mn ve Fe elementleri analiz edilmiştir. Organik yetiştirme tekniğinin uygulandığı parsellere çiftlik gübresi ve kan ununun yanında Coplex, Maxicrop, Ko Humax, Kelpak ve Ormin K uygulanmıştır. Geleneksel yetiştiriciliğe uygun kontrol parseline ise dikim öncesi triple super fosfat, dikim sonrası vejetasyon süresince amonyum nitrat ve potasyum nitrat verilmiştir. Hastalık ve zararlılara karşı koruyucu önlem olarak, bazı bitkisel ekstraktlar ve ilgili yönetmeliklerin izin verdiği preparatlar kullanılırken, kontrol uygulamasında ise bazı sentetik ilaçlar kullanılmıştır. Çalışma organik koşullarda ve geleneksel yöntemle yetiştirilen domateslerin mineral içeriklerinde belirlenen farklılıkların beklenilenden daha az olduğunu göstermiştir.

Kaynakça

  • Anonymous, 1989. Analytical Methods. Varian Austuralia Pty. Ltd. Mutgrave Vietoria, Publication No:85, Austuralia.
  • Anonymous, 2002. Fao Production Yearbook.
  • Babalık, Ö., ve Pazır, F., 1997. Domates Kurutulmasında Kükürt Dioksit Uygulaması. Gıda 22(3) 193-199.
  • Beşirli, G., Sürmeli, N., Sönmez, İ., Kasım, M.U., Başay, Ş., Karık, Ü., Şarlar, G., Çetin, K., Erdoğan, S., Çelikel, G.F., Pezikoğlu, F., Efe, E., Hantaş, C., Uzunoğulları, N., Cebel, N., Güçdemir, İ.H., Keçeci, M., Güçlü, D. ve Tuncer, A.İ., 2001. Domatesin Organik Tarım Koşullarında Yetiştirilebilirliğinin Araştırılması. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım, Antalya.
  • Colla, G., Mitchell, J.P., Poudel, D.D. and Temple, S.R., 2002. Changes of Tomato Yield and Fruit Elemental Composition in Conventional, Low Input, and Organic Systems. Journal of Sustainable Agriculture, 20(2) 53-67.
  • Cemeroğlu, B. ve Acar, J., 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No:6, Ankara, 511 s.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları II). Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. 1021, Ankara, 381 s.
  • Erkan, S. ve Duman, İ. 1999. Ekolojik tarımda sağlıklı üretim materyali seçimi. Ekolojik Tarım, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, İzmir, 268 s.
  • Gökalp, H.Y., Nas, S. ve Certel, M., 1996. Biyokimya 1 “Temel Yapılar ve Kavramlar”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fak. Ders Kitapları Yayın No:001, Denizli, 380 s.
  • Günay, A., 1992. Özel Sebze Yetiştiriciliği, Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü, 40-46, Ankara.
  • Gündüz, M. ve Koç, D., 2001. Türkiye’de Organik Tarım Ürünleri İhracatının Dünü, Bugünü ve Geleceği. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım, Antalya
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. A.Ü.Zir. Fak. Yay., Ankara.
  • Kayahan, H.S., 2001. Ekolojik Tarımda İç Pazarın Gelişimi. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım, Antalya.
  • Kirazlar, N., 2001. Ekolojik (Organik) Tarım Mevzuatı. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım. Antalya.
  • Polat, E., Sönmez, S., Demir, H. ve Kaplan, M., 2001. Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Marulda Verim, Kalite ve Bitki Besin Maddeleri Alımına Etkileri. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım, Antalya.
  • Robinson, C.H., Lawler, M.R., Chenoweth, W.L., and Garwick, A.E., 1986. Normal and Therapeutic Nutrition, Seventeeth Edition, Macmillian Publishing Company, New York.
  • Saldamlı, İ. ve Sağlam, F., 1998. Gıda Kimyası (Editör Saldamlı, İ.), Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, s 337-398.
  • Aksoy, U., 2001. Ekolojik Tarım: Genel Bir Bakış. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım, Antalya.
  • Vural, H., Eşiyok, D. ve Duman, İ., 2000. Ekolojik Sebze Tarımı: Üretim ve Satış Aşamasında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. 3. Sebze Tarımı Sempozyumu, 11-13 Eylül, Isparta.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

H. Demir Bu kişi benim

A. Topuz Bu kişi benim

M. Gölükcü Bu kişi benim

E. Polat Bu kişi benim

F. Özdemir Bu kişi benim

H. Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demir, H., Topuz, A., Gölükcü, M., Polat, E., vd. (2003). Ekolojik Üretimde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Domatesin Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 16(1), 19-25.
AMA Demir H, Topuz A, Gölükcü M, Polat E, Özdemir F, Şahin H. Ekolojik Üretimde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Domatesin Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Haziran 2003;16(1):19-25.
Chicago Demir, H., A. Topuz, M. Gölükcü, E. Polat, F. Özdemir, ve H. Şahin. “Ekolojik Üretimde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Domatesin Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 16, sy. 1 (Haziran 2003): 19-25.
EndNote Demir H, Topuz A, Gölükcü M, Polat E, Özdemir F, Şahin H (01 Haziran 2003) Ekolojik Üretimde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Domatesin Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 16 1 19–25.
IEEE H. Demir, A. Topuz, M. Gölükcü, E. Polat, F. Özdemir, ve H. Şahin, “Ekolojik Üretimde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Domatesin Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 16, sy. 1, ss. 19–25, 2003.
ISNAD Demir, H. vd. “Ekolojik Üretimde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Domatesin Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 16/1 (Haziran 2003), 19-25.
JAMA Demir H, Topuz A, Gölükcü M, Polat E, Özdemir F, Şahin H. Ekolojik Üretimde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Domatesin Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2003;16:19–25.
MLA Demir, H. vd. “Ekolojik Üretimde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Domatesin Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 16, sy. 1, 2003, ss. 19-25.
Vancouver Demir H, Topuz A, Gölükcü M, Polat E, Özdemir F, Şahin H. Ekolojik Üretimde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Domatesin Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2003;16(1):19-25.