Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of the Contents of Nutrient Elements of Green and Chlorotic Apple Leaves in the Korkuteli and Elmalı Regions

Yıl 2002, Cilt: 15 Sayı: 2, 19 - 29, 01.12.2002

Öz

This study was carried out to compare of the content of nutrient elements of green and chlorotic apple leaves in Korkuteli and Elmalı regions (Turkey) and to evaluate the ratios of nutrient elements used for assessing the iron chlorosis. In this purpose, total of 76 apple orchards in Korkuteli and Elmalı regions were selected for leaf analyses. On the leaf samples were collected from green and chlorotic leaves of the orchards in 1998 and 1999, analyses of N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn and Cu were carried out, and P/Fe ratio, K/Ca ratio and the Fe Index were calculated. The total N, Ca, Fe and Mn contents of the green leaf samples were found significantly higher than those of chlorotic leaves. P and K contents of green leaf samples were lower than chlorotic leaves; Mg, Na, Zn and Cu contents of green leaves were not found significantly different. P/Fe ratio, K/Ca ratio and the Fe Index were higher in chlorotic leaves than the green leaves. As a result, it seems that in additon to the concentration of total Fe and P/Fe ratio, K/Ca ratio and Fe index were thougt reliable criteria for assessing Fe chlorosis in apple trees.

Kaynakça

  • Abadıa, J., Nıshıa, J.N., Monge, E., Montanes, L., Heras, L. 1985. Mineral Composition of Peach Leaves Affected by Iron Chlorosis. J. Plant Nutr. 8 (10): 965-975.
  • Al Whaıbı, M.H. 1997. Some Metabolic Changes of Chlorotic and green Leaflets of Date Palm tree. Journal of King Saud University Science: 9: 1, 1-9.
  • Anonim, 1997. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Antalya İl Müdürlüğü Verileri, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü.
  • Anonim, 1999. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Antalya İl Müdürlüğü Verileri, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü, Antalya.
  • Anonymous, 1992. IFA World Fertilizer Use Manual. Inter. Fertilizer Industry Association. ISBN 2-9506299-0-3, Paris, 632 pp.
  • Anonymous, 1999. FAO Yearbook Production 1998.Vol:52, Rome.
  • Baruak, K.K., Bharat, N., Nath, B. 1996. Changes in Growth, Ion Uptake and Metabolism of Rice (Oryza sativa L.) Seedlings at Excess Iron in Growth Medium. Indian Journal of plant Physiology 1: 2, 114-118.
  • Dong, M.X. 1987. The Relationships Between HCl Extractable Iron and Chlorosis in Leaves. Plant Physiology Communications. 4: 27-30.
  • Eyüpoğlu, F. 1995. Değişik Kültür Bitkilerinde Meydana Gelen Demir Fosfor İnteraksiyonu ve Buna Bağlı Olarak Rizosfer Bölgesinde Meydana Gelen Değişiklikler. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müd. Toprak ve Gübre Araş. Enst. Müd. Genel Yayın No: 208, Rapor Seri No: R-125, Ankara 138 ss.
  • Gedikoğlu, İ. 1994. Ankara Yöresinde Elmanın Azotlu ve Fosforlu Gübre İsteği. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müd. Genel Yayın No: 199, Rapor Seri No: R-117, Ankara, 38 ss.
  • Heras, L., Sanz, M., Montanes, L. 1976. Treatment of Iron Chlorosis in Peach Trees and Its Effect on Mineral Content, Nutrient Ratios and Yield. Anales de la Estacion Experimental de Aula Dei. 13 (314): 261-289.
  • Iljın, W.S. 1952. Metabolism of Plants Affected with Lime-Induced Chlorosis. III. Mineral Elements. Plant Soil 4: 11-28.
  • Jones, Jr., J.B., Wallace, A. 1992. Sample Preparation and Determination of Iron in Plant Tissue Samples. J. Plant Nutri. 15 (10): 2085-2108.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal analizleri. II. Bitki Analizleri. A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları: 453, Ankara, 646 ss.
  • Kacar, B., Kovancı, İ. 1982. Bitki, Toprak ve Gübrelerde Kimyasal Fosfor Analizleri ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 354, İzmir.
  • Katkat, A.V., Özgümüş, A., Başar, H., Altınel, B. 1991. Bursa Yöresindeki Şeftali Ağaçlarının Demir, Çinko, Bakır ve Mangan ile Beslenme Durumları. XII. Toprak İlmi Derneği Toplantısı Bildiri Özetleri. S: 74.
  • Kolesch, H., Hofner, W., Schaller, K. 1987. Effect of Bicarbonate and Phosphate on Iron-chlorosis of Grape-vines with Special Regard to the Susceptibility of the Rootstocks. I. Field Experiments. Journal of Plant Nutr. 11 (6-11): 1387-1396.
  • Kovancı, İ., Çolakoğlu, H., Oktay, M. 1980. Satsuma Mandarinlerinde Görülen Klorozun Enzim Aktivitesiyle İlişkisi. E.Ü.Z.F. Derg. 17/2: 83-93, İzmir.
  • Köseoğlu, A.T. 1995. Effect of Iron Chlorosis on Mineral Composition of Peach Leaves. Journal of Plant Nutrition, 18 (4): 765-776.
  • Kurucu, N. 1986. İç Anadolu ve Marmara Bölgelerinde Mikro Besin Maddeleri Kapsayan Gübrelerin Elma ve Şeftali Ağaçlarında Etkenlik Derecelerinin Saptanması. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enst. Müd. Genel Yayın No: 117, Rapor Seri No: R-55, Ankara, 80 ss.
  • Lang, J.H., Reed,D. Wm., R. 1987. Comparison of HCl Extraction Versus Total Iron Analysis for Iron Tissue Analysis. Journal of Plant Nutr. 10 (7), 795-804.
  • Mengel, K., Bubl, W. 1983. Verteilung von Eisen in Blottern van Weinreben mit HCO3- Induzierter Fe-chlorose. Z. Pflanzener nahr, Bodenk., 146 (5): 560-571.
  • Mengel, K., Breınınger, M.Th., Bubl, W. 1984. Bicarbonate, the Most Important Factor Inducing ıron Chlorosis in Vine Grapes on Calcareous Soil. Plant and Soil 81, 333-344.
  • Olsen, R.A., Brown, J.C. 1981. Light-Induced Reduction of Fe+3 as Realted to Causes of Chlorosis in Cotton. J. Plant Nutr. 3: 767-782.
  • Özgümüş, A. 1988. Bursa Yöresindeki Şeftali Ağaçlarında Görülen Klorozun Toprak ve Bitki Analizleri ile İncelenmesi. U.Ü. Yayınları No: 7-016-0176, Bursa.
  • Rahangdale, S.L., Wangarı, K.B., Dhopte, A.M., Wankhade, S.G. 1994. Leaf Chlorosis in Horsegram (Macrotylama uniflorum (Lam) Verdc) in Relation to Micronutrients Status in Plant and Soil. Annals of Plant Physiology. 8:1, 99-102.
  • Rao, J.K., Sahrawat, K.L., Burford, J.R. 1987. Diagnosis of Iron Deficiency in Groundnut (Arashis hypogaea L.). Plant and Soil 97: 353-359.
  • Rashıd, A., Couvıllaon, G.A., Jones, J.B. 1990. Assesment of Fe Status of Peach Rootstocks by Techniques Used to Distinguish Chlorotic and Non-chlorotic Leaves. Journal of Plant Nutr. 13 (2): 285-307.
  • Procopıou, J., Wallace, A. 1981. Mineral Composition of Two Populations of Leaves. Green and Iron Chlorotic of the Same Age All From the Same Tree. Bringham Young University, Fe Nutrition and Interactions in Plants, August 12-14 1981, Provo-Utah.
  • Suresh, K., Rao, J.S.P., Jagannatham, A. 1994. Effect of Iron Deficiency on Photosyntyhetic Characters, phytomass productions and Nutrients Composition of Sesame (Sesamem indicum). Indian Journal of Agricultural Science. 64: 4, 244-246.
  • Thorne, D.W., Wallace, A. 1944. Some Factors Effecting Chlorosis on High-lime Soils: I. Ferrous and Ferric Iron. Soil Science 57: 299-312.
  • Yurtsever, N. 1984. Deneysel İstatistik Metotlar. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müd. Yayınları Genel Yayın No: 121, Teknik Yayın No: 56, Ankara, 623 ss.

Korkuteli ve Elmalı Yörelerinde Yeşil ve Klorozlu Elma Yapraklarının Bitki Besin Maddesi İçeriklerinin Karşılaştırılması

Yıl 2002, Cilt: 15 Sayı: 2, 19 - 29, 01.12.2002

Öz

Bu çalışma, Korkuteli ve Elmalı yörelerinde yeşil ve klorozlu elma yapraklarının bitki besin maddesi içeriklerinin karşılaştırılması ve demir klorozunun belirlenmesinde kullanılan bazı bitki besin maddelerinin oranlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 1998 ve 1999 yıllarında Korkuteli ve Elmalı yörelerinden, toplam 76 elma bahçesinin yeşil ve klorozlu yapraklarından ayrı ayrı olmak üzere yaprak örnekleri alınmıştır. Bu örneklerde N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn ve Cu analizleri yapılmıştır. Bu analiz sonuçlarından yararlanılarak P/Fe oranı, K/Ca oranı ve Fe indeksi hesaplanmıştır. Yeşil yaprak örneklerinin toplam N, Ca, Fe ve Mn içerikleri, klorozlu yapraklara göre istatistiksel olarak önemli düzeyde yüksek; P ve K konsantrasyonlarının istatistiksel olarak önemli düzeyde düşük; Mg, Na, Zn ve Cu konsantrasyonlarında ise istatistiksel olarak önemli bir farklılığın olmadığı bulunmuştur. Ayrıca klorozun belirlenmesinde kullanılan bitki besin maddelerinin oranlarından olan P/Fe oranı, K/Ca oranıve Fe indeksinin klorozlu yaprak örneklerinde, yeşil yaprak örneklerine göre istatistiksel olarak önemli düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, demir klorozunun belirlenmesinde toplam Fe konsantrasyonunun yanı sıra; P/Fe oranı, K/Ca oranı ve Fe indeksinin de elma ağaçlarında Fe klorozunu değerlendirmek için güvenilir bir kriter olabileceği görülmüştür.

Kaynakça

  • Abadıa, J., Nıshıa, J.N., Monge, E., Montanes, L., Heras, L. 1985. Mineral Composition of Peach Leaves Affected by Iron Chlorosis. J. Plant Nutr. 8 (10): 965-975.
  • Al Whaıbı, M.H. 1997. Some Metabolic Changes of Chlorotic and green Leaflets of Date Palm tree. Journal of King Saud University Science: 9: 1, 1-9.
  • Anonim, 1997. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Antalya İl Müdürlüğü Verileri, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü.
  • Anonim, 1999. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Antalya İl Müdürlüğü Verileri, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü, Antalya.
  • Anonymous, 1992. IFA World Fertilizer Use Manual. Inter. Fertilizer Industry Association. ISBN 2-9506299-0-3, Paris, 632 pp.
  • Anonymous, 1999. FAO Yearbook Production 1998.Vol:52, Rome.
  • Baruak, K.K., Bharat, N., Nath, B. 1996. Changes in Growth, Ion Uptake and Metabolism of Rice (Oryza sativa L.) Seedlings at Excess Iron in Growth Medium. Indian Journal of plant Physiology 1: 2, 114-118.
  • Dong, M.X. 1987. The Relationships Between HCl Extractable Iron and Chlorosis in Leaves. Plant Physiology Communications. 4: 27-30.
  • Eyüpoğlu, F. 1995. Değişik Kültür Bitkilerinde Meydana Gelen Demir Fosfor İnteraksiyonu ve Buna Bağlı Olarak Rizosfer Bölgesinde Meydana Gelen Değişiklikler. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müd. Toprak ve Gübre Araş. Enst. Müd. Genel Yayın No: 208, Rapor Seri No: R-125, Ankara 138 ss.
  • Gedikoğlu, İ. 1994. Ankara Yöresinde Elmanın Azotlu ve Fosforlu Gübre İsteği. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müd. Genel Yayın No: 199, Rapor Seri No: R-117, Ankara, 38 ss.
  • Heras, L., Sanz, M., Montanes, L. 1976. Treatment of Iron Chlorosis in Peach Trees and Its Effect on Mineral Content, Nutrient Ratios and Yield. Anales de la Estacion Experimental de Aula Dei. 13 (314): 261-289.
  • Iljın, W.S. 1952. Metabolism of Plants Affected with Lime-Induced Chlorosis. III. Mineral Elements. Plant Soil 4: 11-28.
  • Jones, Jr., J.B., Wallace, A. 1992. Sample Preparation and Determination of Iron in Plant Tissue Samples. J. Plant Nutri. 15 (10): 2085-2108.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal analizleri. II. Bitki Analizleri. A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları: 453, Ankara, 646 ss.
  • Kacar, B., Kovancı, İ. 1982. Bitki, Toprak ve Gübrelerde Kimyasal Fosfor Analizleri ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 354, İzmir.
  • Katkat, A.V., Özgümüş, A., Başar, H., Altınel, B. 1991. Bursa Yöresindeki Şeftali Ağaçlarının Demir, Çinko, Bakır ve Mangan ile Beslenme Durumları. XII. Toprak İlmi Derneği Toplantısı Bildiri Özetleri. S: 74.
  • Kolesch, H., Hofner, W., Schaller, K. 1987. Effect of Bicarbonate and Phosphate on Iron-chlorosis of Grape-vines with Special Regard to the Susceptibility of the Rootstocks. I. Field Experiments. Journal of Plant Nutr. 11 (6-11): 1387-1396.
  • Kovancı, İ., Çolakoğlu, H., Oktay, M. 1980. Satsuma Mandarinlerinde Görülen Klorozun Enzim Aktivitesiyle İlişkisi. E.Ü.Z.F. Derg. 17/2: 83-93, İzmir.
  • Köseoğlu, A.T. 1995. Effect of Iron Chlorosis on Mineral Composition of Peach Leaves. Journal of Plant Nutrition, 18 (4): 765-776.
  • Kurucu, N. 1986. İç Anadolu ve Marmara Bölgelerinde Mikro Besin Maddeleri Kapsayan Gübrelerin Elma ve Şeftali Ağaçlarında Etkenlik Derecelerinin Saptanması. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enst. Müd. Genel Yayın No: 117, Rapor Seri No: R-55, Ankara, 80 ss.
  • Lang, J.H., Reed,D. Wm., R. 1987. Comparison of HCl Extraction Versus Total Iron Analysis for Iron Tissue Analysis. Journal of Plant Nutr. 10 (7), 795-804.
  • Mengel, K., Bubl, W. 1983. Verteilung von Eisen in Blottern van Weinreben mit HCO3- Induzierter Fe-chlorose. Z. Pflanzener nahr, Bodenk., 146 (5): 560-571.
  • Mengel, K., Breınınger, M.Th., Bubl, W. 1984. Bicarbonate, the Most Important Factor Inducing ıron Chlorosis in Vine Grapes on Calcareous Soil. Plant and Soil 81, 333-344.
  • Olsen, R.A., Brown, J.C. 1981. Light-Induced Reduction of Fe+3 as Realted to Causes of Chlorosis in Cotton. J. Plant Nutr. 3: 767-782.
  • Özgümüş, A. 1988. Bursa Yöresindeki Şeftali Ağaçlarında Görülen Klorozun Toprak ve Bitki Analizleri ile İncelenmesi. U.Ü. Yayınları No: 7-016-0176, Bursa.
  • Rahangdale, S.L., Wangarı, K.B., Dhopte, A.M., Wankhade, S.G. 1994. Leaf Chlorosis in Horsegram (Macrotylama uniflorum (Lam) Verdc) in Relation to Micronutrients Status in Plant and Soil. Annals of Plant Physiology. 8:1, 99-102.
  • Rao, J.K., Sahrawat, K.L., Burford, J.R. 1987. Diagnosis of Iron Deficiency in Groundnut (Arashis hypogaea L.). Plant and Soil 97: 353-359.
  • Rashıd, A., Couvıllaon, G.A., Jones, J.B. 1990. Assesment of Fe Status of Peach Rootstocks by Techniques Used to Distinguish Chlorotic and Non-chlorotic Leaves. Journal of Plant Nutr. 13 (2): 285-307.
  • Procopıou, J., Wallace, A. 1981. Mineral Composition of Two Populations of Leaves. Green and Iron Chlorotic of the Same Age All From the Same Tree. Bringham Young University, Fe Nutrition and Interactions in Plants, August 12-14 1981, Provo-Utah.
  • Suresh, K., Rao, J.S.P., Jagannatham, A. 1994. Effect of Iron Deficiency on Photosyntyhetic Characters, phytomass productions and Nutrients Composition of Sesame (Sesamem indicum). Indian Journal of Agricultural Science. 64: 4, 244-246.
  • Thorne, D.W., Wallace, A. 1944. Some Factors Effecting Chlorosis on High-lime Soils: I. Ferrous and Ferric Iron. Soil Science 57: 299-312.
  • Yurtsever, N. 1984. Deneysel İstatistik Metotlar. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müd. Yayınları Genel Yayın No: 121, Teknik Yayın No: 56, Ankara, 623 ss.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

S. Sönmez Bu kişi benim

M. Kaplan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sönmez, S., & Kaplan, M. (2002). Korkuteli ve Elmalı Yörelerinde Yeşil ve Klorozlu Elma Yapraklarının Bitki Besin Maddesi İçeriklerinin Karşılaştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 15(2), 19-29.
AMA Sönmez S, Kaplan M. Korkuteli ve Elmalı Yörelerinde Yeşil ve Klorozlu Elma Yapraklarının Bitki Besin Maddesi İçeriklerinin Karşılaştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 2002;15(2):19-29.
Chicago Sönmez, S., ve M. Kaplan. “Korkuteli Ve Elmalı Yörelerinde Yeşil Ve Klorozlu Elma Yapraklarının Bitki Besin Maddesi İçeriklerinin Karşılaştırılması”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 15, sy. 2 (Aralık 2002): 19-29.
EndNote Sönmez S, Kaplan M (01 Aralık 2002) Korkuteli ve Elmalı Yörelerinde Yeşil ve Klorozlu Elma Yapraklarının Bitki Besin Maddesi İçeriklerinin Karşılaştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 15 2 19–29.
IEEE S. Sönmez ve M. Kaplan, “Korkuteli ve Elmalı Yörelerinde Yeşil ve Klorozlu Elma Yapraklarının Bitki Besin Maddesi İçeriklerinin Karşılaştırılması”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 15, sy. 2, ss. 19–29, 2002.
ISNAD Sönmez, S. - Kaplan, M. “Korkuteli Ve Elmalı Yörelerinde Yeşil Ve Klorozlu Elma Yapraklarının Bitki Besin Maddesi İçeriklerinin Karşılaştırılması”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 15/2 (Aralık 2002), 19-29.
JAMA Sönmez S, Kaplan M. Korkuteli ve Elmalı Yörelerinde Yeşil ve Klorozlu Elma Yapraklarının Bitki Besin Maddesi İçeriklerinin Karşılaştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2002;15:19–29.
MLA Sönmez, S. ve M. Kaplan. “Korkuteli Ve Elmalı Yörelerinde Yeşil Ve Klorozlu Elma Yapraklarının Bitki Besin Maddesi İçeriklerinin Karşılaştırılması”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 15, sy. 2, 2002, ss. 19-29.
Vancouver Sönmez S, Kaplan M. Korkuteli ve Elmalı Yörelerinde Yeşil ve Klorozlu Elma Yapraklarının Bitki Besin Maddesi İçeriklerinin Karşılaştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2002;15(2):19-2.