This study was carried out to compare of the content of nutrient elements of green and chlorotic apple leaves in Korkuteli and Elmalı regions (Turkey) and to evaluate the ratios of nutrient elements used for assessing the iron chlorosis. In this purpose, total of 76 apple orchards in Korkuteli and Elmalı regions were selected for leaf analyses. On the leaf samples were collected from green and chlorotic leaves of the orchards in 1998 and 1999, analyses of N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn and Cu were carried out, and P/Fe ratio, K/Ca ratio and the Fe Index were calculated. The total N, Ca, Fe and Mn contents of the green leaf samples were found significantly higher than those of chlorotic leaves. P and K contents of green leaf samples were lower than chlorotic leaves; Mg, Na, Zn and Cu contents of green leaves were not found significantly different. P/Fe ratio, K/Ca ratio and the Fe Index were higher in chlorotic leaves than the green leaves. As a result, it seems that in additon to the concentration of total Fe and P/Fe ratio, K/Ca ratio and Fe index were thougt reliable criteria for assessing Fe chlorosis in apple trees.
Bu çalışma, Korkuteli ve Elmalı yörelerinde yeşil ve klorozlu elma yapraklarının bitki besin maddesi içeriklerinin karşılaştırılması ve demir klorozunun belirlenmesinde kullanılan bazı bitki besin maddelerinin oranlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 1998 ve 1999 yıllarında Korkuteli ve Elmalı yörelerinden, toplam 76 elma bahçesinin yeşil ve klorozlu yapraklarından ayrı ayrı olmak üzere yaprak örnekleri alınmıştır. Bu örneklerde N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn ve Cu analizleri yapılmıştır. Bu analiz sonuçlarından yararlanılarak P/Fe oranı, K/Ca oranı ve Fe indeksi hesaplanmıştır. Yeşil yaprak örneklerinin toplam N, Ca, Fe ve Mn içerikleri, klorozlu yapraklara göre istatistiksel olarak önemli düzeyde yüksek; P ve K konsantrasyonlarının istatistiksel olarak önemli düzeyde düşük; Mg, Na, Zn ve Cu konsantrasyonlarında ise istatistiksel olarak önemli bir farklılığın olmadığı bulunmuştur. Ayrıca klorozun belirlenmesinde kullanılan bitki besin maddelerinin oranlarından olan P/Fe oranı, K/Ca oranıve Fe indeksinin klorozlu yaprak örneklerinde, yeşil yaprak örneklerine göre istatistiksel olarak önemli düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, demir klorozunun belirlenmesinde toplam Fe konsantrasyonunun yanı sıra; P/Fe oranı, K/Ca oranı ve Fe indeksinin de elma ağaçlarında Fe klorozunu değerlendirmek için güvenilir bir kriter olabileceği görülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2002 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 15 Sayı: 2 |