Bu çalışmada, Antalya yöresinde üretilen önemli standart portakal çeşitlerinden Washington Navel portakalının soğukta muhafaza koşulları araştırılmıştır. Bu amaçla yürütülen çalışmalar 2 yıl sürmüştür. Her iki deneme yılında da 5° ve 7°C sıcaklık ve % 85-90 oransal nemde muhafazaya alınan meyvelere derim sonrası uygulamaları olarak difenilli kağıtlara sarma ve mumlama + fungusit (Imazalil) uygulaması yapılmıştır. Muhafaza periyodu süresince değişik muhafaza ortamlarından belirli aralıklarla alınan meyve örneklerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal analizler yapılmış ve muhafaza sırasında ortaya çıkabilen fizyolojik ve mantarsal nedenli bozulmaların miktarı saptanmıştır. Sonuç olarak, Antalya ekolojik koşullarında üretilen Washington Navel portakalları için en uygun muhafaza koşulunun 5°C sıcaklık olduğu ve meyvelerin difenilli kağıtlara sarılmasının muhafaza sonuçlarını olumlu yönde etkilediği ve bu çeşidin yaklaşık 145 gün süreyle başarılı biçimde muhafaza edilebildiği belirlenmiştir.
Portakal Citrus sinensis cesit: Washington Navel Sogukta Muhafaza Muhafaza Suresi Derim Sonrasi Uygulama
In this research, the most suitable cold storage possibilities of ‘Washington Navel’ oranges grown in Antalya ecological condition were investigated. This experiment was lasted for two years. Fruit samples were stored at 5 and 7°C temperatures with 85-90 % relative humidity both two years. Diphenyl impregnated paper and wax + fungicide (Imazalil) application were considered for different postharvest treatments. During the storage period, some physical and chemical analyses were done and fungal and physiological deteriorations were examined by taking samples at certain intervals from different storage conditions. The experimental results showed that 5°C temperature and 85-90% relative humidity were the most suitable storage conditions for ‘Washington Navel’ oranges and wrapping in diphenyl impregnated papers have beneficial effects on storage. Under these conditions this orange cultivar can be storage successfully for 145 days without losing much of its quality.
Orange Citrus sinensis cv Washington Navel cold storage storage duration postharvest application
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Aralık 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 14 Sayı: 2 |