Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Antalya İlinde Kültür Mantarı Üreten İşletmelerin ve Mantar Üretiminin Ekonomik Analizi

Yıl 2001, Cilt: 14 Sayı: 1, 39 - 51, 01.06.2001

Öz

Bu çalışmada, Antalya İlinde kültür mantarı üretimi yapan mantar üretim faaliyeTLerinin ekonomik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Araştırmanın temel materyalini, Nisan-Mayıs 1999 döneminde Antalya İli Korkuteli ve Merkez ilçede mantar üretimi yapan 84 işletmeden elde edilen veriler oluşturmuştur.
İncelenen işletmelerde ortalama mantar üretim alanı 223,27 m2 ve mantarcılıkta kullanılan sermaye miktarı 5565,54 milyon lira olarak bulunmuştur. İncelenen işletmelerde yıllık mantar verimi 69,20 kg/m2, bir üretim dönemindeki verim 21,83 kg/m2, kompost verimi ise 239,48 kg./ton’dur. 1 kilogram mantarın maliyetinin 312168 TL olduğu, kilogram başına 78.196 TL net kar ve 1 TL masrafa karşılık 1,25 TL gelir elde edildiği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Aksu, Ş., Işık, S.E., Erkal, S., 1996. Türkiye’de Kültür Mantarcılığının Gelişimi ve Mantar İşletmelerinin Genel Özellikleri Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Anonim, 1995. Mantar ve Hollanda da Mantar Yetiştiriciliği. HASAD. Yıl:11. Sayı:126.
  • Erkal, S., 1992. Türkiye’de Kültür Mantarı Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Yönden Genel Bir Değerlendirmesi. Türkiye 4. Yemeklik Mantar Kongresi, Cilt I. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Erkal, S., Aksu, Ş., 2000. Türkiye’de Kültür Mantarı Sektöründeki Gelişmeler ve İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Türkiye VI. Yemeklik Mantar Kongresi Bildirileri. Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu, Bergama.
  • Erkuş, A., Bülbül, M., Kıral, T., Açıl, F., Demirci, R., 1995. Tarım Ekonomisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları, No:5, Ankara.
  • Güngör, H., Arın, L., Uğurlu, M., 2000. Trakya Bölgesinde Yemeklik Mantar Üretim Ekonomisi. Türkiye 6.Yemeklik Mantar Kongresi Bildirileri. Ege Ü. Bergama Meslek Yüksekokulu, Bergama.
  • Griensven, J.L.D. Van, Schaper, P.M., Vlieger, L.J., 1988. Sales In “The Cultivation of Mushrooms” (ed. L. J. L. D. Van Griensven). Mushroom Experimental Station, Horst, the Netherlands. Pp:423-445.
  • Hamm, R. S., 1998. The Future Of Mushroom Production In United States: Fewer Producers And Expanding Output. http:// migration.ucdavis.edu/rmn/Hamm2. html
  • Işık, S. E., Aksu, Ş., Damgacı, E., Ergun, C., Erkal, S., 1997. Mantar Yetiştiriciliği. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yayın No:75, s.67-77, Yalova.
  • Işık, S. E., Erkel, İ., Erkal, S., Çetin, H., 1983. Mantar Yetiştiriciliği, Ekonomik Yönü, Değerlendirilmesi. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayın No: 4, Yalova.
  • Şimşek, A., 1988. Türkiye’de Mantar İşletmelerinin Yapısal Durumları, Sorunları ve Bunların Çözümlenmesinde Gerekli Tarımsal Yayım Çalışmalarının Belirlenmesine İlişkin Bir Araştırma (Sonuç Raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Yamane, T., 1967. Elementery Sampling Theory Prentice-Hall, Inc. Englewood Cliffs, NJ. USA.

An Economic Analyse of Commercial Mushroom Producing Farms and Mushroom Production in Antalya Province

Yıl 2001, Cilt: 14 Sayı: 1, 39 - 51, 01.06.2001

Öz

The aim of this study is to analyse economic structure and economic results of commercial mushroom producing farms and mushroom production in Antalya province. Data of this research were collected from 84 mushroom farms in the Central town of Antalya and Korkuteli town by questionnaire method. The questionnaire was conducted between April-May in 1999.
The results show that the average mushroom production was 223,27 m2 and total value of capital used in the mushroom production was 5567,54 million Turkish liras. It was found that the yield of mushroom, in a year, yield of mushroom for one growing period and the yield of compost were 69,20 kg/m2, 21,83 kg/m2 and 239,48 kg/tonnes, respectively. The results showed that production cost of mushroom was 312168 TL for one kilogram, net return was 78,196 TL for one kilogram and relative profitability was 1.25.

Kaynakça

  • Aksu, Ş., Işık, S.E., Erkal, S., 1996. Türkiye’de Kültür Mantarcılığının Gelişimi ve Mantar İşletmelerinin Genel Özellikleri Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Anonim, 1995. Mantar ve Hollanda da Mantar Yetiştiriciliği. HASAD. Yıl:11. Sayı:126.
  • Erkal, S., 1992. Türkiye’de Kültür Mantarı Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Yönden Genel Bir Değerlendirmesi. Türkiye 4. Yemeklik Mantar Kongresi, Cilt I. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Erkal, S., Aksu, Ş., 2000. Türkiye’de Kültür Mantarı Sektöründeki Gelişmeler ve İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Türkiye VI. Yemeklik Mantar Kongresi Bildirileri. Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu, Bergama.
  • Erkuş, A., Bülbül, M., Kıral, T., Açıl, F., Demirci, R., 1995. Tarım Ekonomisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları, No:5, Ankara.
  • Güngör, H., Arın, L., Uğurlu, M., 2000. Trakya Bölgesinde Yemeklik Mantar Üretim Ekonomisi. Türkiye 6.Yemeklik Mantar Kongresi Bildirileri. Ege Ü. Bergama Meslek Yüksekokulu, Bergama.
  • Griensven, J.L.D. Van, Schaper, P.M., Vlieger, L.J., 1988. Sales In “The Cultivation of Mushrooms” (ed. L. J. L. D. Van Griensven). Mushroom Experimental Station, Horst, the Netherlands. Pp:423-445.
  • Hamm, R. S., 1998. The Future Of Mushroom Production In United States: Fewer Producers And Expanding Output. http:// migration.ucdavis.edu/rmn/Hamm2. html
  • Işık, S. E., Aksu, Ş., Damgacı, E., Ergun, C., Erkal, S., 1997. Mantar Yetiştiriciliği. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yayın No:75, s.67-77, Yalova.
  • Işık, S. E., Erkel, İ., Erkal, S., Çetin, H., 1983. Mantar Yetiştiriciliği, Ekonomik Yönü, Değerlendirilmesi. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayın No: 4, Yalova.
  • Şimşek, A., 1988. Türkiye’de Mantar İşletmelerinin Yapısal Durumları, Sorunları ve Bunların Çözümlenmesinde Gerekli Tarımsal Yayım Çalışmalarının Belirlenmesine İlişkin Bir Araştırma (Sonuç Raporu). Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Yamane, T., 1967. Elementery Sampling Theory Prentice-Hall, Inc. Englewood Cliffs, NJ. USA.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatma Akkaya Bu kişi benim

İbrahim Yılmaz Bu kişi benim

Burhan Özkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akkaya, F., Yılmaz, İ., & Özkan, B. (2001). Antalya İlinde Kültür Mantarı Üreten İşletmelerin ve Mantar Üretiminin Ekonomik Analizi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 14(1), 39-51.
AMA Akkaya F, Yılmaz İ, Özkan B. Antalya İlinde Kültür Mantarı Üreten İşletmelerin ve Mantar Üretiminin Ekonomik Analizi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Haziran 2001;14(1):39-51.
Chicago Akkaya, Fatma, İbrahim Yılmaz, ve Burhan Özkan. “Antalya İlinde Kültür Mantarı Üreten İşletmelerin Ve Mantar Üretiminin Ekonomik Analizi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 14, sy. 1 (Haziran 2001): 39-51.
EndNote Akkaya F, Yılmaz İ, Özkan B (01 Haziran 2001) Antalya İlinde Kültür Mantarı Üreten İşletmelerin ve Mantar Üretiminin Ekonomik Analizi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 14 1 39–51.
IEEE F. Akkaya, İ. Yılmaz, ve B. Özkan, “Antalya İlinde Kültür Mantarı Üreten İşletmelerin ve Mantar Üretiminin Ekonomik Analizi”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 14, sy. 1, ss. 39–51, 2001.
ISNAD Akkaya, Fatma vd. “Antalya İlinde Kültür Mantarı Üreten İşletmelerin Ve Mantar Üretiminin Ekonomik Analizi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 14/1 (Haziran 2001), 39-51.
JAMA Akkaya F, Yılmaz İ, Özkan B. Antalya İlinde Kültür Mantarı Üreten İşletmelerin ve Mantar Üretiminin Ekonomik Analizi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2001;14:39–51.
MLA Akkaya, Fatma vd. “Antalya İlinde Kültür Mantarı Üreten İşletmelerin Ve Mantar Üretiminin Ekonomik Analizi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 14, sy. 1, 2001, ss. 39-51.
Vancouver Akkaya F, Yılmaz İ, Özkan B. Antalya İlinde Kültür Mantarı Üreten İşletmelerin ve Mantar Üretiminin Ekonomik Analizi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2001;14(1):39-51.