Bu çalışmada, Antalya İlinde kültür mantarı üretimi yapan mantar üretim faaliyeTLerinin ekonomik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Araştırmanın temel materyalini, Nisan-Mayıs 1999 döneminde Antalya İli Korkuteli ve Merkez ilçede mantar üretimi yapan 84 işletmeden elde edilen veriler oluşturmuştur.
İncelenen işletmelerde ortalama mantar üretim alanı 223,27 m2 ve mantarcılıkta kullanılan sermaye miktarı 5565,54 milyon lira olarak bulunmuştur. İncelenen işletmelerde yıllık mantar verimi 69,20 kg/m2, bir üretim dönemindeki verim 21,83 kg/m2, kompost verimi ise 239,48 kg./ton’dur. 1 kilogram mantarın maliyetinin 312168 TL olduğu, kilogram başına 78.196 TL net kar ve 1 TL masrafa karşılık 1,25 TL gelir elde edildiği belirlenmiştir.
The aim of this study is to analyse economic structure and economic results of commercial mushroom producing farms and mushroom production in Antalya province. Data of this research were collected from 84 mushroom farms in the Central town of Antalya and Korkuteli town by questionnaire method. The questionnaire was conducted between April-May in 1999.
The results show that the average mushroom production was 223,27 m2 and total value of capital used in the mushroom production was 5567,54 million Turkish liras. It was found that the yield of mushroom, in a year, yield of mushroom for one growing period and the yield of compost were 69,20 kg/m2, 21,83 kg/m2 and 239,48 kg/tonnes, respectively. The results showed that production cost of mushroom was 312168 TL for one kilogram, net return was 78,196 TL for one kilogram and relative profitability was 1.25.
Mushroom production Economic analyses Production cost of mushroom
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 14 Sayı: 1 |