The effects of the humic acid applications with in two years in solid and liquid form on the yield and yield quality of strawberry plant was designed according to the randomized blocks as four parallels were investigated. Agrolig a solid form of humic acid and has 85 % humic acid, were applied to plots in the amount of 0, 10, 20, 30 and 40 kg/da before the planting and mixed into soil. Blackjak a liquid form of humic acid was applied by drip irrigation system at the concentration of 250, 500, 750 and 1000 ml/da/month. In addition to humic acids applications, during the vegetation period, N, P2O5, K2O of chemical fertilizer were also given to all experiment area by drip irrigation system in the amount of 20 kg/da, 10 kg/da and 40 kg/da respectively. It was seen that, no significant effects of solid and liquid humic acid application on the fruit yield, yield quality, fruit quality about bigness and, dry matter of plant. It is also understood that the applications of humic acid had no effect, due to probably, high CaCO3 content of soil used and growing cultivar.
Antalya yöresinde yaygın olarak kullanılmaya başlayan katı ve sıvı formdaki humik asitlerin çilekte verim ve ürün kalitesi üzerine etkileri, tesadüf blokları deneme desenine göre kurulan sera denemesinde iki yıl üst üste humik asidin uygulandığı durumda belirlenmiştir. Denemede % 85 humik asit içeren katı formdaki humik asidin (Agrolig) kontrol, 10, 20, 30, 40 kg/da uygulamaları dikimden önce; % 15 humik asit içeren (Blackjak) sıvı formdaki humik asidin 250, 500, 750, 1000 ml/da/ay düzeyleri damla sulama ile uygulanmıştır. Denemede humik asidin yanında 20 kg/da N, 10 kg/da P2O5 ve 40 kg/da K2O düzeyindeki kimyasal gübre damla sulama ile uygulanmıştır. Deneme sonucunda uygulanılan farklı formlardaki (katı ve sıvı) humik asidin çilek verimi ile irilik bakımından meyve kalitesi ve ortalama meyve ağırlığı ve bitkileri kurumadde kapsamları üzerine önemli etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Deneme koşullarında humik asidin önemli düzeyde etkili olmamasına yetiştirme ortamının kireç kapsamının yüksek ve yetiştirilen çilek çeşidinden kaynaklandığı düşünülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2000 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2000 Cilt: 13 Sayı: 1 |