Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Havuç (Daucus carota L.) Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Verim ve Kalite Özellikleri

Yıl 2000, Cilt: 13 Sayı: 1, 65 - 68, 01.06.2000

Öz

Bu araştırmada Monanta, Delphi F1, Museon F1, Frantes, Cyrano, Parade havuç (Daucus carota L.) çeşitlerinin Antalya koşullarında verim ve kalite performansları araştırılmıştır. Çeşitlerin dekara toplam verimleri (kg/da), suda çözünür kuru madde miktarları (%), ortalama meyve ağırlıklar (g), meyve boyu (cm), I. sınıf ve II. sınıf meyve verimi gibi verim ve kalite kriterleri incelenmiştir Suda çözünür kuru madde ve dekara toplam verim bakımından, I. sınıf ve II. sınıf meyve verim miktarları yönünden çeşitler arasında istatistiksel olarak farklar bulunmuştur. Havuç meyvelerinde yapılan diğer gözlemler de dikkate alındığı zaman Delphi F1 çeşidinin Antalya koşullarında daha iyi bir performans sergilediğinden söz etmek mümkündür.

Kaynakça

  • Anonim, 1997a. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer). T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 1997b. Sebzecilik. Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara.
  • Bayraktar, K., 1970. Sebze Yetiştirme. Cilt II. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları 169, İzmir.
  • Göbelez, M., 1969. Hastalıkların tedavisinde sebze ve meyvelerin değeri. Şekerbank Kültür Serisi I, Ankara.
  • Günay, A., 1984. Sebzecilik. Özel Sebze Yetiştirciliği Cilt III. Ankara.
  • Kaynak, L., Onus, A.N., 2000. Türkiye Sebzeciliğinin Tohumluk Sorunu. Ziraat Mühendisleri V. Teknik Kongresi, 17-21 Ocak, Ankara.

Yield and Quality Characteristics of Some Carrot (Daucus carota L.) Cultivars in Antalya Conditions

Yıl 2000, Cilt: 13 Sayı: 1, 65 - 68, 01.06.2000

Öz

In this experiment quality and yield characteristics of some carrot (Daucus carota L) cultivars, Monanta, Delphi F1, Museon F1, Frantes, Cyrano, Parade, in Antalya conditions were investigated. Cultivars were evaluated in terms of yield (kg/da), soluble solid content (%), mean fruit weight, fruit length (cm), and amount first and second class fruits . Statistically significant differences were found between the cultivars in terms of yield, level of soluble solid content, mean fruit weight, fruit length and amount of first and second class fruits. If one also takes the other fruit characteristics into consideration, it is possible to say that Delphi F1 cultivar had the best performance in Antalya conditions.

Kaynakça

  • Anonim, 1997a. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer). T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara.
  • Anonim, 1997b. Sebzecilik. Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara.
  • Bayraktar, K., 1970. Sebze Yetiştirme. Cilt II. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları 169, İzmir.
  • Göbelez, M., 1969. Hastalıkların tedavisinde sebze ve meyvelerin değeri. Şekerbank Kültür Serisi I, Ankara.
  • Günay, A., 1984. Sebzecilik. Özel Sebze Yetiştirciliği Cilt III. Ankara.
  • Kaynak, L., Onus, A.N., 2000. Türkiye Sebzeciliğinin Tohumluk Sorunu. Ziraat Mühendisleri V. Teknik Kongresi, 17-21 Ocak, Ankara.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ersin Polat Bu kişi benim

A. Naci Onus Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Polat, E., & Onus, A. N. (2000). Bazı Havuç (Daucus carota L.) Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Verim ve Kalite Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 13(1), 65-68.
AMA Polat E, Onus AN. Bazı Havuç (Daucus carota L.) Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Verim ve Kalite Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Haziran 2000;13(1):65-68.
Chicago Polat, Ersin, ve A. Naci Onus. “Bazı Havuç (Daucus Carota L.) Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Verim Ve Kalite Özellikleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 13, sy. 1 (Haziran 2000): 65-68.
EndNote Polat E, Onus AN (01 Haziran 2000) Bazı Havuç (Daucus carota L.) Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Verim ve Kalite Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 13 1 65–68.
IEEE E. Polat ve A. N. Onus, “Bazı Havuç (Daucus carota L.) Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Verim ve Kalite Özellikleri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 13, sy. 1, ss. 65–68, 2000.
ISNAD Polat, Ersin - Onus, A. Naci. “Bazı Havuç (Daucus Carota L.) Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Verim Ve Kalite Özellikleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 13/1 (Haziran 2000), 65-68.
JAMA Polat E, Onus AN. Bazı Havuç (Daucus carota L.) Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Verim ve Kalite Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2000;13:65–68.
MLA Polat, Ersin ve A. Naci Onus. “Bazı Havuç (Daucus Carota L.) Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Verim Ve Kalite Özellikleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 13, sy. 1, 2000, ss. 65-68.
Vancouver Polat E, Onus AN. Bazı Havuç (Daucus carota L.) Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Verim ve Kalite Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2000;13(1):65-8.