Bu çalışmada, 1975-1996 dönemi içerisinde Antalya ilinin tarımsal yapısı incelenmiştir. Ele alınan dönemde ilin tarımsal üretim yapısında çarpıcı değişmelerin yaşandığı görülmektedir. Bu dönüşüm daha çok ilin sahil kesiminde ve geleneksel tarımdan yüksek gelir getiren bahçe kültürlerine doğru olmaktadır. Söz konusu değişimde başta sebze ve kesme çiçek üretimi olmak üzere örtüaltı üretimi büyük rol oynamıştır. Antalya ilinin bir turizm merkezi özelliği taşıması ve ülkenin diğer yörelerinden önemli düzeyde göç alması tanm topraklan üzerinde bir baskı oluşturmaktadır. Bu nedenlerle ilin sahil kuşağında yer alan işletmelerin tanmsal üretim faaliyetlerini sürdürmeleri giderek güçleşmektedir. İlde kıyı şeridi boyunca yer alan turunçgil bahçelerindeki azalmalar, tanm alanlan üzerindeki baskının açık bir göstergesidir. Bu nedenlerle ilin özellikle sahil kesimindeki üreticiler, tanm dışı diğer sektörlerle rekabet edebilmek ve tanmsal faaliyetlerim sürdürebilmek için, üretimlerini birim alana getirisi düşük olan faaliyetlerden, daha yüksek gelir getiren bahçe kültürleri üretimine doğru kaydırmaktadırlar.
In this study, the agricultural structure of the Antalya province was examined for 1975-1996. A review of the investigated period aflarms that dramatic changes have occurred in the agricultural structure of the province. This transition has observed particularly on the coastal areas and it has shifted away from the traditional agriculture towards to the higher valued horticultural crops. This shift was in large part elicited by the rapid emergence of the greenhouse industry' mainly vegetable and cut flowers. Tourism industry, antalya known a centre of tourism in Turkey, and high immigration from other parts of the country have placed significant development pressure on the province's stock of farm land. The economic viability' of many in Antalya province has become increasingly threatened by these pressures. Decreases of citrus gardens in the coastal areas of province can be given a clear indicator for that pressures on the agricultural lands. For these reasons, producers have shifted away from producing lower valued crops to higher valued horticultural crops to compete with non farm industries and survive in a changing environment.
Agricultural Structure Horticultural Crops Proted Cultivation Antalya
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1998 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 Cilt: 11 Sayı: 1 |