Fifty-seven apricot types and cultivars were grown in the period of 1993-1997. Pomological observations on some characteristics (fruit weight, fruit flesh firmness, taste, aroma, soluble solids, seed weight, seed weight/fruit weight, attractiviness and tree yield) were investigated. The relationships among the characters were observed. It was found out that the varieties classified by using PCA from the same species were located in the same group.
Apricot Prunus armeniaca L. Principle Component Analysis Pomological Measures
Bu araştırma, 1993-1997 yılları arasında Prunus armeniaca L. türünden 57 adet kayısı tip ve çeşidi üzerinde yürütülmüş; pomolojik gözlemler (meyve ağırlığı, meyve eni (enl-en2), meyve boyu, sululuk, tat, aroma, meyve eti sertliği, çekirdek ağırlığı, çekirdek oranı, suda çözünür kuru madde, albeni ve meyve kalitesi) yapılmış ve verim değerleri alınmıştır. Basit korelasyon katsayıları ile ikili ilişkiler araştırılmış, ana bileşen analizi ile de çeşitlerin dağılımı incelenmiştir. Genelde aynı kökenden olanlar grup oluştururken; farklı kökenden olan örnekler de aynı grupta yer almıştır.
Kayısı Prunus armeniaca L. Ana Bileşen Analizi Pomolojik Ölçümler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1998 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998 Cilt: 11 Sayı: 1 |