Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

The Main Characteristics of the Farms in the Mediterranean Region and Antalya Province

Yıl 1998, Cilt: 11 Sayı: 1, 137 - 148, 01.12.1998

Öz

Mediterranean region’s share on agricultural population and agricultural active population is 12.9 % and 13.2 %, respectively although Mediterranean region covers only 8,7 % of arable land of Turkey. The share of Antalya province is 18,3 % of arable land of Mediterranean region. On the other hand, about 12,5 % of total farms in Turkey is in the Mediterranean region and their average size (
4,1 ha.) and pared number ( 4,26 ) are lower than country average. Some figures are valid for Antalya province.
The 31,7 % of total agricultural land is irrigated in the region Agricultural production value per hectare is about two times higher than country average.lt is therefore marketing ratio of the farms is quite high compared to Turkey’s average.
All of these characteristics of the farms in the Mediterranean region and .Antalya province show that they are in better position than the rest of Turkey’s farms. Farm holdings in the region are similar to the developed country’s farms in terms of farm characteristics.

Kaynakça

  • Anonim, 1990. Genel Nüfus Sayımı Sonuçlan. DİE Yayınlan. Ankara.
  • Anonim, 1994. 1991 Genel Tanm Sayımı. DİE Yayınlan No: 1691, Ankara.
  • Anonim, 1996 a. Tarımsal Yapı. DİE Yayınlan No: 2097. Ankara.
  • Anonim, 1996 b. Antalya İl Müdürlüğü Kayıtları
  • Anonim, 1998. Ekonomik ve Sosyal Göstergeler Antalya. DİE Yayınlan No: 2132, Ankara
  • Gügör, H.,1988. Akdeniz Bölgesinde Serada Kesme Çiçek Üretim Ekonomisi. Basılmamış Doktora Tezi. Çukurova Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Kuzgun, M.. 1993. Antalya’da Aksu Havzasında İkinci Ürün Projesi Uygulama ve sonuçlannın Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Ege Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Yılmaz, İ., 1994. Antalya İlinde Sera Sebzeciliği Üretim Ekonomisi. Basılmamış Doktora Tezi, Çukurova Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Akdeniz Bölgesi ve Antalya İli Tarım İşletmelerinin Başlıca Özellikleri

Yıl 1998, Cilt: 11 Sayı: 1, 137 - 148, 01.12.1998

Öz

Akdeniz Bölgesi, ekilebilir tarım alanlarının yaklaşık % 8,7’ sini oluşturmasına karşılık toplam nüfiısun % 12,4’ ü, tarımsal nüfusun % 12,9’ u, tarımsal aktif nüfusun ise % 13,2’ si bölgede geçimini tarımdan sağlamaktadır. Bölgenin önemli tanın merkezlerinden Antalya ili ise bölge ekilebilir alanlarının % 18,3’ ünü oluşturmaktadır.
Ülkemiz tan m işletmelerinin yaklaşık % 12,5’i Akdeniz bölgesindedir. Ortalama işletme genişliği; bölgede 40,1 da., Antalya ilinde ise 35 dekardır. İşletmelerin ortalama parça sayılan Akdeniz'de 4,26 adet, Antalya'da 5,05 adet olup, Türkiye ortalamasının altındadır. İşlenebilir tanm topraklanmn % 31,7’ sinin sulanabildiği bölgede, Antalya ilinin sulama oram % 23,2' dir. Bölgede birim alandan elde edilen üretim değeri Türkiye ortalamasının iki katından fazladır. Dolayısıyla genel olarak Akdeniz, bölgesi işletmelerinin girdi ve ürün pazaılanyla bütünleşmesi oldukça iyidir.
Göstergeler Akdeniz bölgesi ve Antalya ili işletmelerinin, ülkemiz tarım işletmelerinden oldukça iyi bir konumda olduğunu göstermektedir. Bölge işletmeleri, özellikle sahil şeridindeki işletmeler gelişmiş ülke işletmelerine benzer bir özellik göstermektedirler.

Kaynakça

  • Anonim, 1990. Genel Nüfus Sayımı Sonuçlan. DİE Yayınlan. Ankara.
  • Anonim, 1994. 1991 Genel Tanm Sayımı. DİE Yayınlan No: 1691, Ankara.
  • Anonim, 1996 a. Tarımsal Yapı. DİE Yayınlan No: 2097. Ankara.
  • Anonim, 1996 b. Antalya İl Müdürlüğü Kayıtları
  • Anonim, 1998. Ekonomik ve Sosyal Göstergeler Antalya. DİE Yayınlan No: 2132, Ankara
  • Gügör, H.,1988. Akdeniz Bölgesinde Serada Kesme Çiçek Üretim Ekonomisi. Basılmamış Doktora Tezi. Çukurova Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Kuzgun, M.. 1993. Antalya’da Aksu Havzasında İkinci Ürün Projesi Uygulama ve sonuçlannın Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Ege Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Yılmaz, İ., 1994. Antalya İlinde Sera Sebzeciliği Üretim Ekonomisi. Basılmamış Doktora Tezi, Çukurova Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serpil Yılmaz Bu kişi benim

İbrahim Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yılmaz, S., & Yılmaz, İ. (1998). Akdeniz Bölgesi ve Antalya İli Tarım İşletmelerinin Başlıca Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 11(1), 137-148.
AMA Yılmaz S, Yılmaz İ. Akdeniz Bölgesi ve Antalya İli Tarım İşletmelerinin Başlıca Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 1998;11(1):137-148.
Chicago Yılmaz, Serpil, ve İbrahim Yılmaz. “Akdeniz Bölgesi Ve Antalya İli Tarım İşletmelerinin Başlıca Özellikleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 11, sy. 1 (Aralık 1998): 137-48.
EndNote Yılmaz S, Yılmaz İ (01 Aralık 1998) Akdeniz Bölgesi ve Antalya İli Tarım İşletmelerinin Başlıca Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 11 1 137–148.
IEEE S. Yılmaz ve İ. Yılmaz, “Akdeniz Bölgesi ve Antalya İli Tarım İşletmelerinin Başlıca Özellikleri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 11, sy. 1, ss. 137–148, 1998.
ISNAD Yılmaz, Serpil - Yılmaz, İbrahim. “Akdeniz Bölgesi Ve Antalya İli Tarım İşletmelerinin Başlıca Özellikleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 11/1 (Aralık 1998), 137-148.
JAMA Yılmaz S, Yılmaz İ. Akdeniz Bölgesi ve Antalya İli Tarım İşletmelerinin Başlıca Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1998;11:137–148.
MLA Yılmaz, Serpil ve İbrahim Yılmaz. “Akdeniz Bölgesi Ve Antalya İli Tarım İşletmelerinin Başlıca Özellikleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 11, sy. 1, 1998, ss. 137-48.
Vancouver Yılmaz S, Yılmaz İ. Akdeniz Bölgesi ve Antalya İli Tarım İşletmelerinin Başlıca Özellikleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1998;11(1):137-48.