Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri

Yıl 1997, Cilt: 10 Sayı: 1, 25 - 40, 01.12.1997

Öz

Ana ve ikinci ürün susam üretiminin maliyet ve gelir durumunu ortaya koymayı amaçlayan bu araştırma, 1992-1996 yıllan arasında Antalya ilinde yapılmıştır. Çalışmanın verilerini ilde, ana ve ikinci ürün susam üretiminin yoğun olarak yapıldığı yerlerde bulunan üreticilerden anket yöntemiyle derlenen bilgiler oluşturmuştur. Araştırmanın 5 yıllık bulgulanna göre; bir dekar ana ürün susam üretimi için yaklaşık 33.1 saat insan işgücü ve 1.17 saat makina çekigücüne, bir dekar ikinci ürün susam üretimi için ise 27.0 saat insan işgücü ve 1.13 saat makina çekigücüne ihtiyaç vardır. 1996 yılı fiyatlarına göre bir kilogram ana ve ikinci ürün susamın üretim maliyeti sırasıyla 104421 TL ve 111066 TL olarak bulunmuştur. Üreticilerin eline geçen ürün fiyatları ise ana ve ikinci ürün susamda 90000 ve 90240 TL/kg olarak gerçekleşmiştir. Buna göre, dekara ortalama net kâr ana ürün susamda -1031072 TL, ikinci ürün susamda ise -999659 TL olarak hesaplanmıştır.

Kaynakça

  • 1. ANONİM., Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Yıllık Gelişme Raporları. Antalya. 1993-1997.
  • 2. ANONİM., Production Yearbook . FAO , Rome -Italy, 1994.
  • 3. ANONİM., Antalya İl Müdürlüğü 1996 yılı Çalışma Raporu. 72. Antalya, 1997.
  • 4. BALKAN, C., İzmir ve Manisa İllerinde Seçilmiş Bir Grup İşletmede Buğday-Arpadan Sonra İkinci Ürün olarak Soya, Mısır ve Susam Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü, Menemen-İzmir, 1985.
  • 5. BOEHLJE, M.O., EIDMAN V.R., Farm Management. John Wiley & Sons. Inc. New York. 806, 1984
  • 6. CASTLE E.N., BECKER MR, Nelson A.G., Farm Business Management. The Decision- Making Process. Third edition. McMillan Publishing Company. NewYork. 413, 1987.
  • 7. DİZDAROĞLU,T ve TAN Ş.A., Ege Bölgesi Susam tarımında Başlıca Sorunların Belirlenmesi. Anadolu Dergisi Cilt 5 (2), 116-138, 1995.
  • 8. HACIOĞLU, M., İkinci Ürün Tanmı Araştırma Yayım Projesi. Ekonomi Dilimi 1984 Yılı Gelişme Raporu. Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Antalya., 1984.
  • 9. KEENER, RA, BAINER R., BANGER E.L., Principles of Farm Machinery. 3. edn. The Avi. Publishing Company Inc. USA. 527, 1982.
  • 10. KÖYIŞLER1 VE KOOPERATİFLER BAKANLIĞI,Topraksu Genel Müdürlüğü., Türkiye'de Üretilen Tarım Ürünlerinin Üretim Girdileri ve Maliyet Rehberi. Yayın No: 40. Ankara. 114, 1983.
  • 11. KUZGUN, M., Antalya Aksu Havzasında 2. Ürün Projesi Uygulama ve Sonuçlarının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi İzmir, 231,1993.
  • 12. ÖZKAN, B., İkinci Ürün Mısırda Azot Gübrelemesinin Ekonomik Analizi. Anadolu Dergisi. Cilt 7 (1): 135-145, 1997.
  • 13. ÖZKAN, B., Kuzgun M .Antalya'da Pamuk Üretim Maliyeti ve Geliri Akd. Üniv. Zir. Fak. Dergisi, Cilt 9 (1): 162-171, 1997.
  • 14. ÖZKAN, B , Aksu Sulama Alanına Giren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Ürün Desenini Etkileyen Faktörler. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. Adana. 215. 1993

Costs and Returns on Main and Double Cropping Sesame Production

Yıl 1997, Cilt: 10 Sayı: 1, 25 - 40, 01.12.1997

Öz

The aim of this study was to determine the production costs and returns of the main and double cropping sesame in Antalya province. The study was carried out in the main sesame production areas of the province for the period of 1992-1996. Data for this study were collected ffom farmers by questionnaire method. The results of the study showed that 331 hours man power and 11.7 hours machinery power were needed to produce main crop sesame per hectare basis. Same values for double cropped sesame were 270 hours man power and 113 hours machinery power. On a per kilogram basis, the costs of main and double crop sesame for 1996 prices were found to be 104421 and TL 111066 respectively. Main and double cropping sesame prices received by producers were 90000 and TL 90240 for per kilogram. The average net retum per hectare was TL -10310720 for main crop sesame and TL -9996590 for double cropped sesame.

Kaynakça

  • 1. ANONİM., Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Yıllık Gelişme Raporları. Antalya. 1993-1997.
  • 2. ANONİM., Production Yearbook . FAO , Rome -Italy, 1994.
  • 3. ANONİM., Antalya İl Müdürlüğü 1996 yılı Çalışma Raporu. 72. Antalya, 1997.
  • 4. BALKAN, C., İzmir ve Manisa İllerinde Seçilmiş Bir Grup İşletmede Buğday-Arpadan Sonra İkinci Ürün olarak Soya, Mısır ve Susam Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü, Menemen-İzmir, 1985.
  • 5. BOEHLJE, M.O., EIDMAN V.R., Farm Management. John Wiley & Sons. Inc. New York. 806, 1984
  • 6. CASTLE E.N., BECKER MR, Nelson A.G., Farm Business Management. The Decision- Making Process. Third edition. McMillan Publishing Company. NewYork. 413, 1987.
  • 7. DİZDAROĞLU,T ve TAN Ş.A., Ege Bölgesi Susam tarımında Başlıca Sorunların Belirlenmesi. Anadolu Dergisi Cilt 5 (2), 116-138, 1995.
  • 8. HACIOĞLU, M., İkinci Ürün Tanmı Araştırma Yayım Projesi. Ekonomi Dilimi 1984 Yılı Gelişme Raporu. Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Antalya., 1984.
  • 9. KEENER, RA, BAINER R., BANGER E.L., Principles of Farm Machinery. 3. edn. The Avi. Publishing Company Inc. USA. 527, 1982.
  • 10. KÖYIŞLER1 VE KOOPERATİFLER BAKANLIĞI,Topraksu Genel Müdürlüğü., Türkiye'de Üretilen Tarım Ürünlerinin Üretim Girdileri ve Maliyet Rehberi. Yayın No: 40. Ankara. 114, 1983.
  • 11. KUZGUN, M., Antalya Aksu Havzasında 2. Ürün Projesi Uygulama ve Sonuçlarının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi İzmir, 231,1993.
  • 12. ÖZKAN, B., İkinci Ürün Mısırda Azot Gübrelemesinin Ekonomik Analizi. Anadolu Dergisi. Cilt 7 (1): 135-145, 1997.
  • 13. ÖZKAN, B., Kuzgun M .Antalya'da Pamuk Üretim Maliyeti ve Geliri Akd. Üniv. Zir. Fak. Dergisi, Cilt 9 (1): 162-171, 1997.
  • 14. ÖZKAN, B , Aksu Sulama Alanına Giren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Ürün Desenini Etkileyen Faktörler. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. Adana. 215. 1993
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Burhan Özkan Bu kişi benim

Musa Kuzgun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özkan, B., & Kuzgun, M. (1997). Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 10(1), 25-40.
AMA Özkan B, Kuzgun M. Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 1997;10(1):25-40.
Chicago Özkan, Burhan, ve Musa Kuzgun. “Ana Ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti Ve Geliri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10, sy. 1 (Aralık 1997): 25-40.
EndNote Özkan B, Kuzgun M (01 Aralık 1997) Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10 1 25–40.
IEEE B. Özkan ve M. Kuzgun, “Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 10, sy. 1, ss. 25–40, 1997.
ISNAD Özkan, Burhan - Kuzgun, Musa. “Ana Ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti Ve Geliri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10/1 (Aralık 1997), 25-40.
JAMA Özkan B, Kuzgun M. Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10:25–40.
MLA Özkan, Burhan ve Musa Kuzgun. “Ana Ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti Ve Geliri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 10, sy. 1, 1997, ss. 25-40.
Vancouver Özkan B, Kuzgun M. Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10(1):25-40.