Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Production and Quality Characteristics of Domestic Gerze and Denizli Breeds

Yıl 1997, Cilt: 10 Sayı: 1, 41 - 57, 01.12.1997

Öz

Livability, sexual maturity age and weight, egg production rate, egg weight, live weigbt gain, feed consumption, hatchability, extemal and intenal quality characteristics of the eggs were evaluated on domestic Gerze and Denizli breeds raised at Sinop Poultry Production Station. The Denizli breed was in better conduction with regard to egg production, shape index and yolk colour than the Gerze, while Gerze breed was better in terms of feed consumption, egg weight, live weight gain, hatchability, white index and Haugh unit data.

Kaynakça

  • 1. AKBAY, R., Bilimsel Tavukçuluk, Güven Matbaası, Ankara, 290., 1982.
  • 2. AKBAY, R,, Leghorn Tavuklarında Düşük Canlı Ağırlık Yönünden Ypılan Seleksiyonun Diğer Özellikler Üzerindeki Etkileri. TÜBİTAK-Doğa Veteriner ve Hayvacılık Dergisi, 7 (2): 94-108, 1983
  • 3.AUSTİC, R. E., NESHEİM, M. C , Poultry Production, 13 rd Ed. Lea and Febiger, Philadelphia and London, 1990.
  • 4. AKIN, U., BÜYÜKCEBECİ, I., Yerli ve Dış Kaynaklı Yumurta Hibritlerin Çeşitli Verimler Bakımından Karşılaştırılması. Ülkesel Tavukçuluk Projesi Kod No .4-146-3-066. Tar., Orm. ve Köyişleri Bak. Ülkesel Tavukçuluk Araştırma Projesi 1990 Yılı Sonuç Raporian, Cilt2, Ankara, 1991.
  • 5. BEK, Y. EFE, E., Araştırma-Deneme Metodlan 1. Çukurova Üniv. Zir. Fak. Ders Kitabı No. 71, Adana, 1989.
  • 6.BEUVING, G, SCHEELE, C. W., SİMON, P. C. M., Quality of Eggs. Spelderholt Enstitute for Poult Res., Beekbergen, Nether-land.
  • 7. CARD, L. E., NESHEİM, M. C, Poultry Production Lea and Febiger, Philadelphia, 1975.
  • 8. DÜZGÜNEŞ, 0., KARAZEYBEK, M., YÜCEER, BÜYÜKCEBECİ, I , BOĞA, A, BİLİCİ, H, GÜNEŞ, M., MURAT, N.,Yumurta Verimi Yönünde Dış Kaynaklı Ticari Hibritlerle Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen Yerli Hibritlerin Özel Sektör Koşullannda Çeşitli Verimler Bakımından Karşılaştırılmaları. Tav. Araş. Ens. Yayınlan No.22, Ankara, 1982.
  • 9. DÜZGÜNEŞ, O, Türkiye'ninBiyolojik Zenginlikleri. Türkiye Çevre Sorunlan Vakfı, Ankara, 1987
  • 10. GALSFORD, M. J., The Application of Shell Strength Measurements in Egg Shell Quality Determination. Brit. Poult. Sci., 6: 193-196, 1965.
  • 11. MUTAF,H. Y.,TavukYumurtalannda Kaliteyi Oluşturan Özelliklere Ait Parametre Tahminleri Üzerine Araştırmalar, Doktora Tezi (Basılmamış). Ege Üniv. Zir. Fak , Bornova-İzmir, 1971.
  • 12. NORTH, M. O., Commercial Chikhen Production Manual, 3rd Ed. AVI Pub Comp. Inc., Westport, Connecticet, 710 s, 1984.
  • 13. POTTS, P. L., WASHBURN, K. W., Shell Evaluation of White and Brown Egg Strains by Deformation, Breaking Strength, Shell Tickness and Spesific Gravity. Poult. Sci., 53:1123-1128,1974
  • 14. ÖZEN, N,Tavukçuluk (Yetitirme, Islah, Besleme, Hastalıklar, Et ve Yumurta Teknolojisi), 3. Tpkı-Basım. Ondokuz Mayıs Üni. Yayın No. 80, 330 s, 1994
  • 15. RAUCH, W., Wergleichende Untersuchungen zur Qualitats Beetling van Fricheiren. Arch. Geflugelk., 22:74-104, 1958.
  • 16. SANDIKCIOĞLU, M., AKSOY, F. T., AKCAN, A., Değişik Orjinli Beyaz Leghorn Tavuklarının Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Koşullarında Verim Özellikleri. TÜBİTAK-Doğa Veteriner ve Hayvancılık Dergisi, 8(3):275-280, 1984.
  • 17. SARICA, M., FESTİK, A., Beyaz Yumurtacı Yerli Otoseks Hibritlerin elde edilmesinde İkili ve Dörtlü Melezleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Ank. Tav. Araş. Ens. Teknik Tavukçuluk Dergisi, 62:8-16, Ankara, 1988.
  • 18. SAYLAM, K. S., Kahverengi Yumurtacı Yerli Hibritlerin Elde Edilmesinde Kullanılan İkili ve Dörtlü Melezleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Doktora Tezi (Basılmamış), Ank. Üni. Zir. Fak., Ankara, 1988.
  • 19. TATMAN, Ö., Denizli İli Ahalisi ve Tavuklar Üzerine Araştırma, Mezuniyet Tezi (Basılmamış) Ege Üni. Zir. Fak., Bomova-İzmir, 1971.
  • 20. TÜRKOĞLU, M., Aynı İki Leghorn Hattı Arasında Heterosis Elde etme olanakları Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi (Basılmamış) Ankara Üni. Zir. Fak., Ankara, 1979.
  • 21. ŞENKÖYLÜ, N., Modem Tavuk Üretimi. Çiftlik Yayıncılık, Tekirdağ, 1991.

Gerze (Hacıkadın) ve Denizli Tavuk Irklarının Bazı Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması

Yıl 1997, Cilt: 10 Sayı: 1, 41 - 57, 01.12.1997

Öz

Sinop Tavukçuluk Üretme İstasyonunda yürütülen bu araştırmada, materyal olarak Gerze ve Denizli tavuk ırklarının ya¬şama gücü, cinsel olgunluk yaşı ve ağırlığı, 52. hafta sonu canlı ağırlıkları, yem tüketimleri, kuluçka değerleri, yumurtalarda iç ve dış kalite özellikleri araştırılmıştır. Denizli ırkı 52. hafta somunda yumurta verimi, şekil indeksi ve yumurta şansının rengi; Gerze ırki ise yumurta ağırlığı ve canlı ağırlık, 23-52 haftalar arası yem tüketimi, kuluçka değerleri, ak indeksi ve Haugh birimi bakımından daha iyi sonuç vermiştir.

Kaynakça

  • 1. AKBAY, R., Bilimsel Tavukçuluk, Güven Matbaası, Ankara, 290., 1982.
  • 2. AKBAY, R,, Leghorn Tavuklarında Düşük Canlı Ağırlık Yönünden Ypılan Seleksiyonun Diğer Özellikler Üzerindeki Etkileri. TÜBİTAK-Doğa Veteriner ve Hayvacılık Dergisi, 7 (2): 94-108, 1983
  • 3.AUSTİC, R. E., NESHEİM, M. C , Poultry Production, 13 rd Ed. Lea and Febiger, Philadelphia and London, 1990.
  • 4. AKIN, U., BÜYÜKCEBECİ, I., Yerli ve Dış Kaynaklı Yumurta Hibritlerin Çeşitli Verimler Bakımından Karşılaştırılması. Ülkesel Tavukçuluk Projesi Kod No .4-146-3-066. Tar., Orm. ve Köyişleri Bak. Ülkesel Tavukçuluk Araştırma Projesi 1990 Yılı Sonuç Raporian, Cilt2, Ankara, 1991.
  • 5. BEK, Y. EFE, E., Araştırma-Deneme Metodlan 1. Çukurova Üniv. Zir. Fak. Ders Kitabı No. 71, Adana, 1989.
  • 6.BEUVING, G, SCHEELE, C. W., SİMON, P. C. M., Quality of Eggs. Spelderholt Enstitute for Poult Res., Beekbergen, Nether-land.
  • 7. CARD, L. E., NESHEİM, M. C, Poultry Production Lea and Febiger, Philadelphia, 1975.
  • 8. DÜZGÜNEŞ, 0., KARAZEYBEK, M., YÜCEER, BÜYÜKCEBECİ, I , BOĞA, A, BİLİCİ, H, GÜNEŞ, M., MURAT, N.,Yumurta Verimi Yönünde Dış Kaynaklı Ticari Hibritlerle Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen Yerli Hibritlerin Özel Sektör Koşullannda Çeşitli Verimler Bakımından Karşılaştırılmaları. Tav. Araş. Ens. Yayınlan No.22, Ankara, 1982.
  • 9. DÜZGÜNEŞ, O, Türkiye'ninBiyolojik Zenginlikleri. Türkiye Çevre Sorunlan Vakfı, Ankara, 1987
  • 10. GALSFORD, M. J., The Application of Shell Strength Measurements in Egg Shell Quality Determination. Brit. Poult. Sci., 6: 193-196, 1965.
  • 11. MUTAF,H. Y.,TavukYumurtalannda Kaliteyi Oluşturan Özelliklere Ait Parametre Tahminleri Üzerine Araştırmalar, Doktora Tezi (Basılmamış). Ege Üniv. Zir. Fak , Bornova-İzmir, 1971.
  • 12. NORTH, M. O., Commercial Chikhen Production Manual, 3rd Ed. AVI Pub Comp. Inc., Westport, Connecticet, 710 s, 1984.
  • 13. POTTS, P. L., WASHBURN, K. W., Shell Evaluation of White and Brown Egg Strains by Deformation, Breaking Strength, Shell Tickness and Spesific Gravity. Poult. Sci., 53:1123-1128,1974
  • 14. ÖZEN, N,Tavukçuluk (Yetitirme, Islah, Besleme, Hastalıklar, Et ve Yumurta Teknolojisi), 3. Tpkı-Basım. Ondokuz Mayıs Üni. Yayın No. 80, 330 s, 1994
  • 15. RAUCH, W., Wergleichende Untersuchungen zur Qualitats Beetling van Fricheiren. Arch. Geflugelk., 22:74-104, 1958.
  • 16. SANDIKCIOĞLU, M., AKSOY, F. T., AKCAN, A., Değişik Orjinli Beyaz Leghorn Tavuklarının Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Koşullarında Verim Özellikleri. TÜBİTAK-Doğa Veteriner ve Hayvancılık Dergisi, 8(3):275-280, 1984.
  • 17. SARICA, M., FESTİK, A., Beyaz Yumurtacı Yerli Otoseks Hibritlerin elde edilmesinde İkili ve Dörtlü Melezleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Ank. Tav. Araş. Ens. Teknik Tavukçuluk Dergisi, 62:8-16, Ankara, 1988.
  • 18. SAYLAM, K. S., Kahverengi Yumurtacı Yerli Hibritlerin Elde Edilmesinde Kullanılan İkili ve Dörtlü Melezleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Doktora Tezi (Basılmamış), Ank. Üni. Zir. Fak., Ankara, 1988.
  • 19. TATMAN, Ö., Denizli İli Ahalisi ve Tavuklar Üzerine Araştırma, Mezuniyet Tezi (Basılmamış) Ege Üni. Zir. Fak., Bomova-İzmir, 1971.
  • 20. TÜRKOĞLU, M., Aynı İki Leghorn Hattı Arasında Heterosis Elde etme olanakları Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi (Basılmamış) Ankara Üni. Zir. Fak., Ankara, 1979.
  • 21. ŞENKÖYLÜ, N., Modem Tavuk Üretimi. Çiftlik Yayıncılık, Tekirdağ, 1991.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Şekeroğlu Bu kişi benim

Nihat Özen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şekeroğlu, A., & Özen, N. (1997). Gerze (Hacıkadın) ve Denizli Tavuk Irklarının Bazı Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 10(1), 41-57.
AMA Şekeroğlu A, Özen N. Gerze (Hacıkadın) ve Denizli Tavuk Irklarının Bazı Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 1997;10(1):41-57.
Chicago Şekeroğlu, Ahmet, ve Nihat Özen. “Gerze (Hacıkadın) Ve Denizli Tavuk Irklarının Bazı Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10, sy. 1 (Aralık 1997): 41-57.
EndNote Şekeroğlu A, Özen N (01 Aralık 1997) Gerze (Hacıkadın) ve Denizli Tavuk Irklarının Bazı Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10 1 41–57.
IEEE A. Şekeroğlu ve N. Özen, “Gerze (Hacıkadın) ve Denizli Tavuk Irklarının Bazı Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 10, sy. 1, ss. 41–57, 1997.
ISNAD Şekeroğlu, Ahmet - Özen, Nihat. “Gerze (Hacıkadın) Ve Denizli Tavuk Irklarının Bazı Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10/1 (Aralık 1997), 41-57.
JAMA Şekeroğlu A, Özen N. Gerze (Hacıkadın) ve Denizli Tavuk Irklarının Bazı Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10:41–57.
MLA Şekeroğlu, Ahmet ve Nihat Özen. “Gerze (Hacıkadın) Ve Denizli Tavuk Irklarının Bazı Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 10, sy. 1, 1997, ss. 41-57.
Vancouver Şekeroğlu A, Özen N. Gerze (Hacıkadın) ve Denizli Tavuk Irklarının Bazı Verim Özellikleri Bakımından Karşılaştırılması. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10(1):41-57.