Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Different Temperatures on Germination of Certain Annual Legume Species

Yıl 1996, Cilt: 9 Sayı: 1, 86 - 93, 01.12.1996

Öz

This study was conducted to detemine the germination and development level of common vetch, field pea, chickling vetch, bitter vetch and persian clover plant species in different temperatures (5, 10, 15, 20, 25 °C) in laboratory conditions. This research was planned in Randomized Plot Design with three replications. Germination percentage (%), root length (cm), shoot length (cm), root weight (mg), shoot weight (mg) root/shoot ratio were determined in each level of temperatures for each plant species studied. As a result, while common vetch had the highest germination percentage in each temperature level, chieklîng vetch at 20 °C, field pea at 25 °C, bitter vetch and persian clover at 15 °C showed the highest germination percentages. There were different physiological developments for each plant species at different temperature levels.

Kaynakça

  • 1. Eriş, A., Bahçe Bitkileri Fizyolojisi. Uludağ Üni. Ziraat Fak.Ders Notları No:11. Bursa. 1990.
  • 2. Kaçar, B., Bitki Fizyolojisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 1153. Ankara. 1989.
  • 3. Libbert, E., Lehrbuch der Pflanzenphysiologie. 1975.
  • 4. Oehmichen, J., Pflanzenproduktion. Band 1:Grundlagen. 1983.
  • 5. Levitt, J., Responses of Plants to Environmental Stress. Volume 1. Chilling Freezing and High Temperature Stress. New York-London. P:3-19. 1979.
  • 6. Açıkgöz, E., Tarımsal Ekoloji. Uludağ.Ü.Zir. Fak. Ders Notları No:8. Bursa. 1985.
  • 7. Klapp,E., Lehrbuch des Acker-und Pflanzenbaues. Berlin. 1967.
  • 8. Eraç, A., Ekiz, H., Yem Bitkileri Yetiştirme. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları :964. Ders Notu: 16. Ankara. 1985.
  • 9. Şehirali, S., Tohumluk ve Teknolojisi. Ankara Üniv. Basımevi. Ankara. 1989.
  • 10. Yurtsever, N., Deneysel Istatistiki Metodlar. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müd. Yayınları. No: 121. Ankara. 1984.
  • 11. Hess, D., Pflanzenphysilogie. Uni-Taschenbücher:15. 1979.
  • 12. Weawer, J.E., Albertson, F.W., Ecol, Monogr. 13-1. 1943.
  • 13. Ergin, İ.Z., Avcıoğlu, R., Yem Kültürünün İlkeleri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları Ders Teksiri No: 103-1. İzmir. 1984.
  • 14. Katkat, V., Bitki Fizyolojisi Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Ders Notları. No:22. Bursa. 1996.
  • 15. Kaçar, B., Genel Bitki Fizyolojisi. Ankara, Üniv. Ziraat. Fak. Yayınları. 881. Ders Kitabı: 246. Ankara. 1983.
  • 16. Açıkgöz, E., Yembitkileri. Uludağ Üniv. Basımevi. Bursa. 1991.

Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenmeleri Üzerine Etkileri

Yıl 1996, Cilt: 9 Sayı: 1, 86 - 93, 01.12.1996

Öz

Bu çalışma, laboratuvar koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.), yem bezelyesi (Pisum sativum ssp.arvence L. Poir), mürdümük (Lathyrus sativus L.), burçak ( Vicia ervilia L.) ve İran üçgülü (Trifolium resupinatum L.) türlerinin farklı sıcaklık kademelerinde (5, 10, 15, 20, 25 °C) çimlenme ve gelişme düzeylerini saptamak amacı ile yapılmıştır. Araştırma 3 tekrarlamalı olarak Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre kurulmuş ve çimlenme oranı (%), kök uzunluğu (cm), sürgün uzunluğu (cm), kök ağırlığı (mg), sürgün ağırlığı (mg), kök/sürgün oranları her tür ve sıcaklık kademesinde irdelenmiştir. Sonuç olarak, adi fig her sıcaklık kademesinde de yüksek çimlenme oranı gösterirken, mürdümük 20 °C’de, yem bezelyesi 25 °C’de, burçak ve İran üçgülü ise 15 °C’de en yüksek çimlenme oranına sahip olmuşlardır. Her tür için farklı sıcaklık kademelerinde farklı fizyolojik gelişmeler görülmüştür.

Kaynakça

  • 1. Eriş, A., Bahçe Bitkileri Fizyolojisi. Uludağ Üni. Ziraat Fak.Ders Notları No:11. Bursa. 1990.
  • 2. Kaçar, B., Bitki Fizyolojisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 1153. Ankara. 1989.
  • 3. Libbert, E., Lehrbuch der Pflanzenphysiologie. 1975.
  • 4. Oehmichen, J., Pflanzenproduktion. Band 1:Grundlagen. 1983.
  • 5. Levitt, J., Responses of Plants to Environmental Stress. Volume 1. Chilling Freezing and High Temperature Stress. New York-London. P:3-19. 1979.
  • 6. Açıkgöz, E., Tarımsal Ekoloji. Uludağ.Ü.Zir. Fak. Ders Notları No:8. Bursa. 1985.
  • 7. Klapp,E., Lehrbuch des Acker-und Pflanzenbaues. Berlin. 1967.
  • 8. Eraç, A., Ekiz, H., Yem Bitkileri Yetiştirme. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları :964. Ders Notu: 16. Ankara. 1985.
  • 9. Şehirali, S., Tohumluk ve Teknolojisi. Ankara Üniv. Basımevi. Ankara. 1989.
  • 10. Yurtsever, N., Deneysel Istatistiki Metodlar. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müd. Yayınları. No: 121. Ankara. 1984.
  • 11. Hess, D., Pflanzenphysilogie. Uni-Taschenbücher:15. 1979.
  • 12. Weawer, J.E., Albertson, F.W., Ecol, Monogr. 13-1. 1943.
  • 13. Ergin, İ.Z., Avcıoğlu, R., Yem Kültürünün İlkeleri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları Ders Teksiri No: 103-1. İzmir. 1984.
  • 14. Katkat, V., Bitki Fizyolojisi Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Ders Notları. No:22. Bursa. 1996.
  • 15. Kaçar, B., Genel Bitki Fizyolojisi. Ankara, Üniv. Ziraat. Fak. Yayınları. 881. Ders Kitabı: 246. Ankara. 1983.
  • 16. Açıkgöz, E., Yembitkileri. Uludağ Üniv. Basımevi. Bursa. 1991.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sadık Çakmakçı Bu kişi benim

Semiha Çeçen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1996
Yayımlandığı Sayı Yıl 1996 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çakmakçı, S., & Çeçen, S. (1996). Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenmeleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 9(1), 86-93.
AMA Çakmakçı S, Çeçen S. Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenmeleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 1996;9(1):86-93.
Chicago Çakmakçı, Sadık, ve Semiha Çeçen. “Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenmeleri Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 9, sy. 1 (Aralık 1996): 86-93.
EndNote Çakmakçı S, Çeçen S (01 Aralık 1996) Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenmeleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 9 1 86–93.
IEEE S. Çakmakçı ve S. Çeçen, “Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenmeleri Üzerine Etkileri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 9, sy. 1, ss. 86–93, 1996.
ISNAD Çakmakçı, Sadık - Çeçen, Semiha. “Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenmeleri Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 9/1 (Aralık 1996), 86-93.
JAMA Çakmakçı S, Çeçen S. Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenmeleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1996;9:86–93.
MLA Çakmakçı, Sadık ve Semiha Çeçen. “Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenmeleri Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 9, sy. 1, 1996, ss. 86-93.
Vancouver Çakmakçı S, Çeçen S. Farklı Sıcaklık Derecelerinin Bazı Tek Yıllık Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenmeleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1996;9(1):86-93.