A study was carried out to determine the protein qualitiy of fish meals produced at the Black Sea coastal region, in terms of protein efficiency ratio (PER). Fish meals used in the experiment were sampled from six factories established at the Black Sea coastal region. 270 of one week old brown egg layer chicks were utilized in the trial. Duration of the experiment was 3 weeks. Protein and energy contents of the diets were about 12%, and 2600 kcal/kg ME, respectively. Average PER values of the various fish meal groups were found as 1.48, 1.56, 1.52, 1.41, 1.25, 1.07, respectively, and differences among these values were statistically significant (P<0.01).
Bu çalışma Karadeniz Bölgesinde üretim yapan balık unu fabrikalarının ürettikleri balık unlarının protein kalitelerinin (PER) belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan balık unları sahil şeridinde, Sinop-Pazar arasında bulunan fabrikalar arasından, bu şeridi bütünüyle temsil edecek şekilde seçilen 6 fabrikadan alınmıştır. Üç hafta sürdürülen denemede, kahverengi yumurtalı orta boy yumurtacı sınıfına giren yerli hibritlerden, 1 haftalık yaşta 270 adet erkek civciv kullanılmıştır. Deneme rasyonlarının protein düzeyleri %12, enerji düzeyleri ise 2600 kcal/kg ME olacak şekilde düzenlenmiştir. Deneme sonuçlarına göre örneklerin PER değerleri sırasıyla 1.48, 1.56, 1.52, 1.41, 1.25 ve 1.07 olarak saptanmış olup, aralarındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0.01).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 8 Sayı: 1 |