Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Protein Quality of Fish Meals Produced at the Black Sea Coastal Region

Yıl 1995, Cilt: 8 Sayı: 1, 28 - 34, 01.12.1995

Öz

A study was carried out to determine the protein qualitiy of fish meals produced at the Black Sea coastal region, in terms of protein efficiency ratio (PER). Fish meals used in the experiment were sampled from six factories established at the Black Sea coastal region. 270 of one week old brown egg layer chicks were utilized in the trial. Duration of the experiment was 3 weeks. Protein and energy contents of the diets were about 12%, and 2600 kcal/kg ME, respectively. Average PER values of the various fish meal groups were found as 1.48, 1.56, 1.52, 1.41, 1.25, 1.07, respectively, and differences among these values were statistically significant (P<0.01).

Kaynakça

  • 1. Asyalı, N., Kesimhane ve Kuluçkahane Artıklarının Değerlendirilmesi Olanakları. Tavukculukda Verimlilik Sempozyumu. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, 26-27 Ekim, İzmir-1992.
  • 2. Özkan,K., Bulgurlu,Ş., Kümes Hayvanlarının Beslenmesi (Genişletilmiş İkinci Baskı). Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 264, İzmir-1988.
  • 3. Özen,N., Hayvan Besleme Biyokimyası, Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Antalya, 1992.
  • 4. Aksoy,A., Özen,N., Proteinlerin Biyolojik Değerlerinin Tayininde Kullanılan Metotlar. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2-3), 115-116, 1974.
  • 5. Özen,N., Civcivlerde Buğday, Mısır, Arpa, Yulaf ve Akdarı Proteinlerinin Biyolojik Değerlerinin Mukayesesi. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 5, Sayı 4, s : 27-37, 1974.
  • 6. Doğan,K., Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları:1290, Ders Kitabı, 368, Ankara, 1993.
  • 7. Özen,N., Aksoy.A., Civcivlerde Çeşitli TahılxKüspe Kombinasyonlarının Biyolojik Değerlerinin Mukayesesi. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 6, Sayı: 3, S: 1-17, 1975.
  • 8. Ceylan,N., Türkiye'de Üretilen Proteince Zengin Yem Maddelerinin Değerleri Üzerine Bir Araştırma (Doktora Tezi). Ankara Üniv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara-1993.
  • 9. Smith,R.A., Scott,H.M., Biological Evaluation of Fish Meal Proteins as Sources of Amino Acids for Growing Chicken. Can. j. Anim. Sci. 45:63-71, 1965.
  • 10. Aras,S., Yanar,M., Balık Ununun Besin Değeri ve Tavuk Rasyonlarındaki önemi. Yem Sanayi Dergisi. 43, 1984.
  • 11. Ergül,M., Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 487, Ege Üniv. Basımevi, Bornova-İzmir, 1988.
  • 12. Özkan,K., Kılıç,A., Protein Miktarı ve Kalitesinin Civcivlerde Gelişime ve Yemden Faydalanmaya Etkileri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniv., Zir. Fak., Yayın No: 365, îzmir- 1975.
  • 13. Bulgurlu,Ş., Özkan,K., Ergül,M., Kasaplık Piliç Yetiştiriciliğinde Yemden Faydalanmayı Etkileyen Faktörler üzerine Araştırmalar. Ege Üniv., Zir. Fak., Yayın No: 365, İzmir, 1979.
  • 14. Akyıldız,A.R., Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ank. Üniv., Zir. Fak., Yayın No: 895, Ankara-1984.
  • 15. Anonymous, Nutrient Requirements of Poultry, Eight Revised Edition. National Academy Press, Washington,D.C., 1984.
  • 16. Düzgüneş,0. Araştırma Deneme Metotları II. Ankara Üniv., Ziraat Fak. Yayınları: 1021, Ders Kitabı, 295, Ankara, 1987.
  • 17. Summers,J.D., Singer,S.J., Ashton,G.C., Evaluation of Meat and Feather Meal for the Growing Chicken. Can. J.Anim. Sci., 45,63-71, 1965.

Karadeniz Sahilinde Üretilen Balık Unlarının Protein Kalitelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 1995, Cilt: 8 Sayı: 1, 28 - 34, 01.12.1995

Öz

Bu çalışma Karadeniz Bölgesinde üretim yapan balık unu fabrikalarının ürettikleri balık unlarının protein kalitelerinin (PER) belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan balık unları sahil şeridinde, Sinop-Pazar arasında bulunan fabrikalar arasından, bu şeridi bütünüyle temsil edecek şekilde seçilen 6 fabrikadan alınmıştır. Üç hafta sürdürülen denemede, kahverengi yumurtalı orta boy yumurtacı sınıfına giren yerli hibritlerden, 1 haftalık yaşta 270 adet erkek civciv kullanılmıştır. Deneme rasyonlarının protein düzeyleri %12, enerji düzeyleri ise 2600 kcal/kg ME olacak şekilde düzenlenmiştir. Deneme sonuçlarına göre örneklerin PER değerleri sırasıyla 1.48, 1.56, 1.52, 1.41, 1.25 ve 1.07 olarak saptanmış olup, aralarındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0.01).

Kaynakça

  • 1. Asyalı, N., Kesimhane ve Kuluçkahane Artıklarının Değerlendirilmesi Olanakları. Tavukculukda Verimlilik Sempozyumu. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, 26-27 Ekim, İzmir-1992.
  • 2. Özkan,K., Bulgurlu,Ş., Kümes Hayvanlarının Beslenmesi (Genişletilmiş İkinci Baskı). Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 264, İzmir-1988.
  • 3. Özen,N., Hayvan Besleme Biyokimyası, Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Antalya, 1992.
  • 4. Aksoy,A., Özen,N., Proteinlerin Biyolojik Değerlerinin Tayininde Kullanılan Metotlar. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2-3), 115-116, 1974.
  • 5. Özen,N., Civcivlerde Buğday, Mısır, Arpa, Yulaf ve Akdarı Proteinlerinin Biyolojik Değerlerinin Mukayesesi. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 5, Sayı 4, s : 27-37, 1974.
  • 6. Doğan,K., Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları:1290, Ders Kitabı, 368, Ankara, 1993.
  • 7. Özen,N., Aksoy.A., Civcivlerde Çeşitli TahılxKüspe Kombinasyonlarının Biyolojik Değerlerinin Mukayesesi. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 6, Sayı: 3, S: 1-17, 1975.
  • 8. Ceylan,N., Türkiye'de Üretilen Proteince Zengin Yem Maddelerinin Değerleri Üzerine Bir Araştırma (Doktora Tezi). Ankara Üniv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara-1993.
  • 9. Smith,R.A., Scott,H.M., Biological Evaluation of Fish Meal Proteins as Sources of Amino Acids for Growing Chicken. Can. j. Anim. Sci. 45:63-71, 1965.
  • 10. Aras,S., Yanar,M., Balık Ununun Besin Değeri ve Tavuk Rasyonlarındaki önemi. Yem Sanayi Dergisi. 43, 1984.
  • 11. Ergül,M., Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 487, Ege Üniv. Basımevi, Bornova-İzmir, 1988.
  • 12. Özkan,K., Kılıç,A., Protein Miktarı ve Kalitesinin Civcivlerde Gelişime ve Yemden Faydalanmaya Etkileri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniv., Zir. Fak., Yayın No: 365, îzmir- 1975.
  • 13. Bulgurlu,Ş., Özkan,K., Ergül,M., Kasaplık Piliç Yetiştiriciliğinde Yemden Faydalanmayı Etkileyen Faktörler üzerine Araştırmalar. Ege Üniv., Zir. Fak., Yayın No: 365, İzmir, 1979.
  • 14. Akyıldız,A.R., Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ank. Üniv., Zir. Fak., Yayın No: 895, Ankara-1984.
  • 15. Anonymous, Nutrient Requirements of Poultry, Eight Revised Edition. National Academy Press, Washington,D.C., 1984.
  • 16. Düzgüneş,0. Araştırma Deneme Metotları II. Ankara Üniv., Ziraat Fak. Yayınları: 1021, Ders Kitabı, 295, Ankara, 1987.
  • 17. Summers,J.D., Singer,S.J., Ashton,G.C., Evaluation of Meat and Feather Meal for the Growing Chicken. Can. J.Anim. Sci., 45,63-71, 1965.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

B. Zehra Sarıçiçek Bu kişi benim

Güray Erener Bu kişi benim

Nihat Özen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sarıçiçek, B. Z., Erener, G., & Özen, N. (1995). Karadeniz Sahilinde Üretilen Balık Unlarının Protein Kalitelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 8(1), 28-34.
AMA Sarıçiçek BZ, Erener G, Özen N. Karadeniz Sahilinde Üretilen Balık Unlarının Protein Kalitelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 1995;8(1):28-34.
Chicago Sarıçiçek, B. Zehra, Güray Erener, ve Nihat Özen. “Karadeniz Sahilinde Üretilen Balık Unlarının Protein Kalitelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8, sy. 1 (Aralık 1995): 28-34.
EndNote Sarıçiçek BZ, Erener G, Özen N (01 Aralık 1995) Karadeniz Sahilinde Üretilen Balık Unlarının Protein Kalitelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8 1 28–34.
IEEE B. Z. Sarıçiçek, G. Erener, ve N. Özen, “Karadeniz Sahilinde Üretilen Balık Unlarının Protein Kalitelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 8, sy. 1, ss. 28–34, 1995.
ISNAD Sarıçiçek, B. Zehra vd. “Karadeniz Sahilinde Üretilen Balık Unlarının Protein Kalitelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 8/1 (Aralık 1995), 28-34.
JAMA Sarıçiçek BZ, Erener G, Özen N. Karadeniz Sahilinde Üretilen Balık Unlarının Protein Kalitelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1995;8:28–34.
MLA Sarıçiçek, B. Zehra vd. “Karadeniz Sahilinde Üretilen Balık Unlarının Protein Kalitelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 8, sy. 1, 1995, ss. 28-34.
Vancouver Sarıçiçek BZ, Erener G, Özen N. Karadeniz Sahilinde Üretilen Balık Unlarının Protein Kalitelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1995;8(1):28-34.