The pleasent and liked aroma of black tea is one of the important factors why drinking it has become so widespread. The aroma of black tea is due to it's volatile flavour compounds. There are more than 200 flavour compounds in black tea. The volatile flavour compounds are classificated into two groups as liked or unliked which affect the price of black tea in market. Tea producer countries all over the world try to produce tea with nicer and stronger aroma. It has not been found yet any investigation published about volatile flavour compounds of Turkish tea.
Çayın içecek olarak yaygınlaşmasında onun hoş ve beğenilen bir aromaya sahip oluşu önemli bir faktördür. Siyah çayın aromasının büyük bir bölümünü uçucu aroma bileşikleri oluşturur. Bunlar 200'den fazladır. Hoşa giden ve gitmeyen aroma maddeleri olarak iki grupta incelenen bu bileşikler pazara sunulan çayın fiyatı üzerinde de etkilidir. Dünya çay üreticisi ülkeler daha hoş aromalı çay üretme çabası içindedirler. Ülkemiz siyah çayının uçucu aroma bileşenleri üzerinde henüz bir çalışma literatürde yer almamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 8 Sayı: 1 |