Mineral topraklar genellikle bitkiye yarayışlı kalsiyum (Ca) içerikleri bakımından zengin oldukları için, bitkilerde Ca noksanlığı belirtileri nadiren görülmektedir. Ancak, bitki hücrelerinde bulunduğu yerler bakımından, bazı önemli yapısal işlevlere sahip olan Ca, parazitik hastalıkların ortaya çıkışı ve şiddeti üzerinde etkili olmaktadır. Kalsiyum noksanlığı durumunda bazı meyve ve sebzelerde fizyolojik bozukluklar ortaya çıkmakta, ve ayrıca depolanan ürünlerin dokularındaki düşük Ca içeriği onları, normal Ca içeriğine sahip olanlara göre fungal ve bakteriyel hastalık etmenlerine karşı daha duyarlı hale getirmektedir. Bu durum özellikle elma ve patates gibi sulu yapıya ve düşük Ca içeriğine sahip etli meyveler için önemlidir.
Calcium deficiency symptoms in the plants are rarely seen due to high available Ca content of the mineral soils. Due to its structural functions in the plant cells, Ca has an effect on the appearence and incidence of the parasitic diseases. In the case of Ca deficiency, some fruits and vegetables show physiological disorders, and furthermore, plant tissues low in Ca are also more susceptible then tissues with normal Ca levels to the fungal and bacterial pathogens during storage. This is of particular concern in the case of fleshy fruits with their typically low Ca content such as apple and potato.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 8 Sayı: 1 |